Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Vita a nemdohányzók védelméről: a WHO közleménye

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagy örömmel, de egyúttal aggodalommal követi az elmúlt napokban a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása körül kialakult vitát" - áll a WHO közleményében.

"A tervezett lépés a magyar lakosságnak a dohányzás káros hatásaitól való védelme érdekében rendkívüli jelentőségű, hiszen minden elérhető bizonyíték azt mutatja, hogy az emberek dohányfüst-expozíció elleni védelmének egyetlen módja a 100%-os dohányfüstmentes környezet törvényi előírása, bárminemű kivétel nélkül. Magyarország az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (WHO FCTC) és irányelveinek ratifikálásával korszakos jelentőségű lépést tett a dohányzás világjárvány lakosságra gyakorolt súlyosan káros következményei ellen. A tervezett törvényi szabályozás teljes körű végrehajtása pedig hatalmas lépés ezen Egyezmény 8. Cikkének érvényesítése felé.

Amint az országban jelenleg zajló viták során látható, többen a dohányzási tilalmak gyengítése céljából negatív kereskedelmi és gazdasági következményeket vetítenek előre, különösen a vendéglátóiparral kapcsolatban. A WHO szeretné hangsúlyozni, hogy a rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok nem támasztják alá ezeket az állításokat, és ebben a kérdésben alapvető fontosságú a tudományos és bizonyítékokon alapuló megállapításokra támaszkodni szemben a torzított statisztikákkal, melyekre anyagilag érdekelt körök hivatkozhatnak.

Több mint 100 vizsgálat eredményeinek nemzetközi áttekintése alapján megállapítható, hogy a dohányfüstmentes szabályozás bevezetésének semleges vagy pozitív gazdasági hatása van. Az Amerikai Egyesült Államokban, New York városa, abszolút nyereséget ért el a vendéglátóiparban foglalkoztatottak számának legalább tíz éves rekordja mellett. Spanyolországban már egy hónappal az idén januárban bevezetett törvény után a vendéglátóiparban foglalkoztatottak száma 0,2%-kal növekedett az előző év ugyanazon időszakához képest. Amikor Törökország a globális gazdasági válság közepette dohányfüstmentessé vált, a vendéglátóipari munkahelyek bevétele 5,2%-kal nőtt és 2009-ben a vendéglátóipari létesítmények által befizetett ÁFA is több mint 20%-kal nőtt, míg az ország GNP-je 3,3%-kal csökkent. Az Egyesült Királyságban a vállalatok 40%-a pozitív, 57%-a semleges hatásról számolt be s csupán 3%-a nyilatkozott negatív hatásról.

Ezeken felül jelentős egészségügyi költségmegtakarítás érhető el a dohányzók alacsonyabb arányának köszönhetően. Európában a dohányzás miatti közvetlen és közvetett költségek éves szinten 98–130 milliárd eurót tesznek ki (a GDP 1–1,3%-át), Magyarországon ez a költség relatíve még magasabb: a GDP 1,7%-a. Az egészségnyereség mellett az egészségügyi kiadások megtakarítása rendkívüli jelentőségű olyan időkben, amikor az állam egészségügyi költségvetése korlátozott. Ezek a megtakarítások nagyon hamar megjelennek.

Szemben a dohányzás következtében az egészségügyre nehezedő hatalmas költségteherrel, a dohányzásellenes szabályozásnak a lakosság egészségére gyakorolt hatása látványos eredményeket mutat mind mértéke, mind pedig alacsony költsége tekintetében. A szakirodalom megállapítása szerint már néhány hónappal a dohányfüst-expozíció ellenes törvények bevezetése után a szívinfarktus miatti kórházi esetek száma 15–30%-kal csökken, melyet többek között skót, olasz és amerikai tanulmányok támasztanak alá. A bárok nemdohányzó alkalmazottai, akik korábban 4-6-szor annyi dohányfüstöt lélegeztek be, mint az átlagos nemdohányzó felnőttek, tisztább levegőt szívhatnak munkahelyükön, légúti

tüneteik 20-30%-kal csökkennek. A gyermekek körében az asztma miatt kórházi kezelések száma 18,2 %-kal csökkent Skóciában.

A költségeknél is fontosabb azonban a dohányfüst-expozíció elleni védelem törvényi szabályozásának pozitív hatása a lakosság egészségi állapotára. Az embereknek hosszabb, produktívabb és magasabb minőségű életre lesz kilátásuk. A nemdohányzó lakosság – beleértve a gyermekeket, a várandós anyákat, a krónikus betegeket és időseket – védve van, mert az egészséges környezethez való joga korlátozza a dohányosok ahhoz való jogát, hogy addiktív és káros anyagokat fogyasszanak, amelyek ráadásul nemcsak nekik ártanak, hanem a környezetükben lévőknek is. Ez jó alkalmat teremthet a vendéglátóipari szektornak is arra, hogy új és kreatív marketing-kezdeményezések révén bővítsék ügyfélkörüket olyanokkal, akik nagyon örülnek az egészséges környezetnek, mint ahogy az Portugáliában történt. Írországban a bárok vendégeinek száma 11%-kal növekedett a dohányzásellenes törvények bevezetése után.

A dohányfüstmentes szabályozás fokozatosan nyer teret világszerte, mert pozitív hatásai nyilvánvalóak a lakosság számára is. Ennek legnyilvánvalóbb bizonyítéka az a tény, hogy ezeket a törvényeket, ha egyszer életbe léptek, még a dohányosok többsége is támogatja, mint azt több ország példája is igazolja. Egy közelmúltbeli magyarországi felmérés szerint a lakosság több mint 80%-a támogatná a dohányfüstmentes szabályozást. Ráadásul a magyar lakosság 21%-a gyakrabban látogatná a vendéglátóipari szektort, potenciálisan több bevételt hozva az iparágnak.

Becslések szerint a WHO Európai Régiójában a dohányzás évente 1,6 millió ember idő előtti halálát okozza és Magyarországon évente 28 ezer fő korai haláláért felelős, valamint évente 2300 ember hal meg a passzív dohányzásra visszavezethető betegségek következtében. Egyes tanulmányok szerint a passzív dohányzás a nemdohányzók körében a szív-érrendszeri betegségek kockázatát 60%-al növeli, valamint a 13-16 éves fiatalok közel fele passzív dohányfüstnek van kitéve.

Nem kétséges, hogy a dohányzás átfogó ellenőrzése, beleértve a zárt légtérre vonatkozó teljes dohányzási tilalmat, egyike a legfontosabb népegészségügyi jogszabályoknak, amelyeket kormányok hozhatnak. Az államnak hatásos eszközök állnak rendelkezésére, melyeket átfogóan kell alkalmazni. A dohányfüstmentes törvényi szabályozás és a dohány jövedéki adójának emelése együttesen minden olyan országban, ahol alkalmazták, azt eredményezte, hogy a nemzeti jövedelem vagy változatlan maradt, vagy éppenséggel nőtt akkor is, ha a fogyasztás csökkent."

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Filtec 2011. március 18. 17:31
  „Re: 21. anuvuk 2011.03.12. 17:06
  Ezt hol hallottad, hogy nem kötelező iskolába járni?
  Persze 18 év felett tényleg nem.
  ---
  Tehát, ha a tanár érzi a füstöt, ami a suli WC-jéből kijön, jelzi az illetékes hatóságnak.
  Ki az illetékes hatóság? Önkormányzat? Ott ki, Rendőrség? Tűzoltóság?

  Ki fognak jönni ( de nem hiszem), ekkor már tök üres a klotyó, órán vannak a bagós diákok.
  Ha név szerint megmondja a tanár, hogy ki bagózott, szerinted mit tesz vele az illetékes hatóság?

  Valamit pedig ki kéne találni!”
 • 21. anuvuk 2011. március 12. 17:06
  „Az iskolákban, tudomásom szerint a "tanár" hivatalos személy, - füst esetén kötelessége van (lesz) jelezni az illetékes hatóság fele. - Ennyi! - Nem kötelező iskolába járni!!!!!!”
 • 20. Filtec 2011. március 12. 15:39
  „Én is támogatom a dohányzás tiltását a fenti helyeken.

  De mi van az iskolákkal, a gimikkel?
  Fiam meséli, hogy áll a füst a WC-kben.
  Gondolom még jobban a VasVillában, Handlerben.

  Mi lehet ott tenni? Ki menjen be a WC-be ellenőrizni? A tanárok? Aztán feljelentik őket, hogy kukkolják a fiatalokat.
  Naponta érzi magán (én is) a dohányfüstöt, pedig igyekszik gyorsan elvégezni a dolgát. Ő 100%, hogy nem dohányzik.

  Ha elkapják a tanárok a bagósokat, max. beírhatnak az ellenőrzőjükbe.
  Ki nem rúgják őket, mert kevés a gyerek. Kell a létszám.
  Otthon, meg röhögnek egyet a szüleivel közös cigizés közben.

  Ki kéne dolgozni valamit, mert ott a sulikban, és a szórakozóhelyeken szoknak rá - szerintem - a cigire.
  Legszívesebben felpofoznám őket, de tudom, hogy akkor szerepelnék a TV-ben.
   
   ”
 • 19. oroszlan1965 2011. március 12. 15:33
  „El nem tudom képzelni, hogy a World Health Organization--WHO---- bele szeretne avatkozve a dohányos dolgokba.
  Nyugaton és még nyugatabbra a USA-ban már 10-15-20 év nem lehet dohányozni szorakozóhelyen, kormányépületekben (még a környéken sem 50- méteres körzetben) stb........................ Miért furcsa ez!!
  Aki akar dohányozzon, saját felelősségére, de a környezetének ne kelljen másodfüstöt szivni.

  Ez a sok érdekes cikk a kisalföldben.”
 • 18. tpapru 2011. március 12. 14:54
  „érdekes, hogy itt senki sem dohányzik:-)”
 • 17. edie 2011. március 12. 14:40
  „5. Cloeon_dipterum 2011.03.11. 23:59
  Had döntsem el én mibe akarok megdögleni! ok!? amíg fizetem a tb-t addig meg lássanak is el ha beteg leszek! vagy ne gyártsanak dohány árut ha ennyire aggódnak! de a szabadság jogaimba ne korlátozzanak!! amúgy nem dohányzom!!”
 • 16. nyusz 2011. március 12. 13:56
  „Elirtam egy szot"fognak helyett fogunk". A környezetembe sokan cigiznek,de még egyszer se szoltam 1 rossz szot. Cigizenek ha ez nekik jo. És jo volna már békén hagyni Őket,nekik is vannak jogaik ,embertársaink.Nem hiszem ,h.károsabb volna a környezetre a cigi füst mint az a rengetteg mérgezö gáz amit beszivunk minden állo nap( pl:_rengeteg auto, és még sorolhatnám). Milyen érdekes, dohányzástol mennyi ember meghal,minek gyárják még öket ha ennyire káros? Mese habbal”
 • 15. tpapru 2011. március 12. 13:10
  „14. nyusz: ha "a 60 ezer ft fizetés a számlákra elég", akkor Te miből költesz cigire? ha meg van miből cigire költeni (ami szerintem ilyen gazdasági helyzetben luxustermék), akkor inkább kajára költs, és nem fogsz éhen halni.”
 • 14. nyusz 2011. március 12. 13:03
  „ZÁRJÁK BE AZ ÖSSZES DOHÁNY GYÁRAT ÉS AKKOR NEM FOGUNK FÜSTÖLNI!!!!!!Ez már tulzás amit a dohányosokkal müvelnek A drogok mehetnek,az italozás mehet nemde? Inkább avval törödjenek,h.holnap holnapután megdöglünk éhen,mert minden drága,a 60ezer ft fizetés a számlákra elég,hol van még a többi!!!!”
 • 13. Lobbo71 2011. március 12. 12:55
  „knifemaster: 300 milliárd Ft a bevétel évente a dohánytermékek adójából. A dohányzásból eredő betegségek kezelése 470 milliárd forintba kerül. Ebből talán kiszámolható az egyenleg.”
 • 12. hekus 2011. március 12. 10:55
  „Én most szoktam le a cigiről, 12 év dohányzás után!

  Az egészhez annyit tudok hozzáfűzni, hogy az ország vezetésének ezt a lépést meg kell tennie, hiszen ahogy az előttem szólók is már kitértek rá, rengetegen halnak meg éves szinten a dohányzás következményeként. És ennek a számnak a duplája, de lehet triplája az, aki rendszeresen jár emiatt orvoshoz. A beteg ember pedig nem csak az adott embernek drága, hanem az ország költségvetésének is.
  Tehát mindenki jobban jár, ha szigorítják a szabályokat! Legjobb az lenne, ha senki nem dohányozna.
  És kedves fórumozók, tanúsítani tudom, hogy 12 év kemény dohányzás után (napi 1- másfél doboz) le lehet szokni!
  Tegyétek ti is ezt velem együtt!”
 • 11. tpapru 2011. március 12. 10:54
  „10. Cloeon_dipterum +1”
 • 10. Cloeon_dipterum 2011. március 12. 10:52
  „1.) A dohányzás évente közvetlenül legalább 50 000 halálos áldozatot követel és még ennél is több egészségkárosodást az aktív és passzív dohányosok közül.
  2.) A dohányadó kevesebb, mint az előbb említett emberek gyógykezelése.
  3.) A dohánycikkek betiltásával adóból nem lesz kevesebb, mert másra fogják elkölteni azt a pénzt, ,amiből szintén adóznak...
  4.) Se én, se a családom nem kíván mások értelmetlen szórakozása miatt naponta több kiló erősen mérgező füstöt beszívni.”
 • 9. tpapru 2011. március 12. 10:45
  „8. knifemaster Teljesen mindegy, hogy mennyit. Én kiszámoltam, hogy eddig kb. mennyit dobtam be a közösbe, és megdöbbentem amikor a feleségem csak úgy kapta meg a normális bánásmódot a kórházban, hogy az orvos zsebébe kellett tennem jópár húszezrest. Ha nem lenne ennyi dohányos, alkoholista, kábítószeres (és ebbe a kategóriába sorolom, az összes olyan betegséget, ami emberek saját döntéséből következik be), akkor talán nem kellene plusz pénzt adni az orvosoknak, mert a fizetésükkel is elégedettek lennének.
  Az adóról meg csak annyit, hogy mint minden LUXUS-cikket, a dohányárut is adóztassák keményen! Inkább mint a kenyeret, tejet stb.”
 • 8. knifemaster 2011. március 12. 10:40
  „7. tpapru 2011.03.12. 10:20
  Tetszik a kettős mércéd.
  Akkor csak a TE indokodva kitérve,nézz már utánna mennyi is kezelési költsége egy dohányzó szenvedélybetegnek?
  Aztán matekozd ki,hogy Ő mennyi TB járulékot fizet,illetve PLUSZBAN mennyi adót.”
 • 7. tpapru 2011. március 12. 10:20
  „Sok hozzászólónak el kellene picit gondolkodnia a azon, hogy miért vannak ekkora problémák ebben az országban. Bizony azért mert ilyen az emberek hozzáállása! Addig, ameddig a nyugati államok sokkal fejlettebbek mint a mi országunk, addig igenis megéri úgy táncolni, ahogy az EU fütyül. Persze azoknak, akik az elmúlt 40-50 évben benyelték a nagy szocializmus maszlagait, azoknak nehéz ezt felfogni.
  Felháborítónak tartjátok Ti, dohányosok, hogy be akarják tiltani a szenvedélyeteket a közterületeken, éttermekben stb.? Én meg azt tartom felháborítónak, hogy egész életemen keresztül nem kevés pénzt fizetek az egészségügyi ellátásomért, amit szerencsére még SOHA nem kellett igénybe vennem, és ezt a pénzt nem arra fordítják, hogy a gyerekem kulturált, normális körülmények között jöjjön a világra, hanem arra, hogy Titeket, szenvedélybetegeket gyógyítsanak...”
 • 6. knifemaster 2011. március 12. 09:58
  „Én valamit nem értek.
  A széndioxid mennyiség a levegőben meg csak a bagósokat sújtja,hogy az ellen nem emelitek fel a hangotokat ? :DD”
 • 5. Cloeon_dipterum 2011. március 11. 23:59
  „3. edie 2011.03.11. 21:27
  Nem nevezném kis problémának azt, hogy évente egy nagyvárosnak megfelelő (kb. 50 000 fős) lakosság kizárólag a dohányzás miatt hal meg országunkban.
  Ez tudatos népírtás! A dohányt be kellene tiltani úgy mint más drogokat.”
 • 4. háté 2011. március 11. 21:34
  „A dohányzás körüli vita, csak és egyedül a kormánynak jó! ---óriási, és ellenőrizhetetlen pénzt tudnak ezáltal kilopni az államkasszából.
  A WHO- pénznyelő maffia.”
 • 3. edie 2011. március 11. 21:27
  „Vannak nagyobb gondok is az országban mint a dohányzás probléma megoldása! ha csak fele ekkora erőt fordítanának azokra lehet hogy előbbre lépnénk egy picit a nyomorból! abszurd amit művel ez az ország és úgy ugrál ahogy az EU fütyül!”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A NŐ˝ - Horváth Laura nyerte a zalakarosi wellness hétvégét!

Átadtuk "A NŐ" című fotópályázatunk egyik díját pénteken a Kisalföld Sajtóházban. Tovább olvasom