Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Visszatért a The Sun félmeztelen nőknek szentelt oldala

Az évtizedek óta félpucér hölgyeknek fenntartott harmadik oldal csendes kimúlásáról napok óta cikkezett a brit sajtó.
A Page 3 45 éve nemzeti intézmény Nagy-Britanniában; a The Sun 1970 óta közölte kebleiket közszemlére tévő fiatal nők fotóit harmadik oldalán. A képeken szereplők közül később sokan jelentős modellkarriert futottak be nagy divatcégeknél, és a The Sun minden évben falinaptárt is kiadott az elmúlt esztendő legnépszerűbb Page 3-hölgyeinek fotóival.

Az intézményesült Page 3 mindazonáltal szinte az első naptól fogva viták tárgya: több kampánycsoport is alakult a "harmadik oldal" betiltásának elérésére, azzal a közös érvvel, hogy a lap a nőket szexuális kereskedelem tárgyává silányítva igyekszik növelni olvasottságát.

A The Sun az utóbbi években annyi engedményt tett, hogy hétvégi "családi" kiadásainak harmadik oldalán nem közölt aktfotókat, de a hétközbeni kiadásokban csak egészen rendkívüli horderejű fejlemények - például Vilmos herceg esküvője, vagy Andy Murray, az első számú brit teniszcsillag wimbledoni diadala - esetén kerülhetett más erre az oldalra. A félpucér hölgyeket azonban általában ilyen esetekben sem kellett nélkülözniük az olvasóknak, csak kissé beljebb kellett lapozniuk az újságban.

A brit sajtó mindazonáltal a héten szenzációt szimatolt: a The Sun e heti első három kiadásából minden különösebb indoklás nélkül hiányzott a soros Page 3-hölgy. A tekintélyes testvérlap, az ugyanazon kiadó gondozásában megjelenő The Times tényként közölte, hogy a The Sun szerkesztőségében döntés született a hölgyfotósorozat különösebb hírverés nélküli befejezéséről, és ezt állítólag Rupert Murdoch sajtómágnás, a két brit lapot is forgalmazó News Corp. globális médiacsoport vezére személyesen hagyta jóvá.

A szenzáció a brit politika legmagasabb köreit is bejárta. A Downing Street szóvivője is megszólalt a héten az ügyben, mondván: David Cameron miniszterelnök nem kívánja kommentálni a fejleményt, mivel véleménye szerint a brit lapok szerkesztőségeire tartozik, hogy mit közölnek és mit nem. Nicky Morgan oktatásügyi miniszter azonban, akinek tárcája a nők esélyegyenlőségének előmozdításáért is felelős, a londoni alsóházban adott hangot annak a véleményének, hogy a Page 3 eltűnése "már régóta esedékes volt".

Mindezek után a The Sun csütörtöki kiadásának harmadik oldalán ismét egy félpucér ifjú hölgy mosolyog - és kacsint - az olvasóra. A lap ezúttal a "Helyesbítések és egyértelműsítések" rovatcímet adta a Page 3-nek, a 22 esztendős, bournemouth-i illetőségű Nicole fotója alá pedig azt a talányos magyarázatot kanyarította, hogy "ez továbbra is a Page 3", és a The Sun maga kér elnézést a nyomtatott sajtó és a média mindazon újságíróinak nevében, akik az elmúlt napokat "azzal töltötték, hogy rólunk beszéltek és írtak".

A következő napok kiadásaiból derül majd ki, hogy az egész felhajtás ügyes reklámfogás volt-e, vagy valóban vége a Page 3 csaknem öt évtizedes korszakának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiderült, miből készül a McDonald´s krumplija

Egy amerikai tévéshow műsorvezetője, Grant Imahara személyesen látogatott el a McDonald's Idaho… Tovább olvasom