Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Vilmos herceg, Harry Potter: detektívvel figyeltette őket a bulvárlap

Világhírességek és vezető politikusok titkos megfigyelésére alkalmazott éveken át egy magándetektívet a News of the World.
Világhírességek és vezető politikusok titkos megfigyelésére alkalmazott éveken át egy magándetektívet az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botrányát kirobbantó News of the World, amelynek célpontjai között a brit királyi család legmagasabb rangú tagjai is szerepeltek - erről maga a detektív számolt be a BBC televíziónak.

Derek Webb, aki korábban rendőrként szolgált, majd magánnyomozói irodát nyitott, a BBC Newsnight című napi politikai magazinműsorának kedd éjjeli adásában elmondta: a Murdoch-médiabirodalom egykori legnagyobb vasárnapi lapja száznál több híres személyiség követésére és adataik gyűjtésére adott neki megbízást.

A megfigyelési célpontok között szerepelt mások mellett Vilmos herceg - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki édesapja után a második a trónutódlási sorban -, valamint Chelsy Davy, Vilmos öccsének, Harry hercegnek az egykori barátnője.

Webb a News of the World megbízásából figyelte emellett Daniel Radcliffe színészt, aki Harry Pottert alakította a példátlan világsikerű regényfolyam filmváltozatában, Radcliffe szüleit, Boris Johnson londoni polgármestert, Angelina Jolie színésznőt, Simon Cowell producert, Sir Paul McCartneyt, a Beatles egykori basszusgitárosát és volt feleségét, Heather Millst, Charles Kennedyt, a Liberális Demokraták egykori vezetőjét és miniszterelnök-jelöltjét, David Milibandet, a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt külügyminiszterét, Elle MacPherson szupermodellt és sok más hírességet.

Webb - aki annak idején rendőrként is titkos megfigyelési műveletekre szakosodott és a brit elhárítástól (MI5) kapott kiképzést - a BBC-műsorban elmondta, hogy 2003-tól egészen a News of the World idén nyáron bejelentett megszüntetéséig dolgozott a lapnak.

A magándetektív beszámolója újabb adalék a News of the World körül kirobbant súlyos botrányhoz, amelynek nyomán a brit kormány már a nyáron átfogó vizsgálatot rendelt el.

A botrány kiindulópontja az volt, hogy - mint a nyáron kiderült - a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt brit kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva. A News of the World a gyermek eltűnését követő napokban nyomozta ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítette az aggódó szülők és barátok hívásait.

Ráadásul ez korántsem elszigetelt eset volt. A lap - amelyet a súlyos botrány kirobbanása után nem sokkal a Murdoch-médiacsoport brit érdekeltsége felszámolt - két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. júliusi, 52 emberéletet kioltó londoni merényletsorozatban meghaltak családtagjainak, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében.

A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány kirobbanása után David Cameron brit miniszterelnök független testület létrehozását rendelte el "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának a felülvizsgálatára. Cameron a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő júliusi sajtóértekezletén annak a véleményének adott hangot, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, az önszabályozás előírásainak betartatására és a sajtópanaszok elbírálására hivatott független testület (PCC) "kudarcot vallott", ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárányhimlős nyalókát árult: essen túl a gyerek a betegségen

Bárányhimlővel fertőzött nyalókát árult 50 dollárért egy szülő a Facebookon olyan családoknak, aki… Tovább olvasom