Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Vilmos és Kate kimondta a boldogító ˝igent˝ - fotók

A londoni Westminster-apátságban Vilmos brit trónörökös és Catherine Middleton örök hűséget fogadtak egymásnak.

A menyasszonyt édesapja vezette az oltárhoz, ahol Vilmos és Harry várta őket. Catherine esküvői ruháját Vilmos is akkor látta először, amikor menyasszonya bevonult a templomba. (Az esküvői szertartás - közép-európai idő szerint - nem sokkal déli 12 óra után elkezdődött.)

Vilmost és Catherine-t - miután elmondták házassági fogadalmukat - Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán világegyház legfőbb vallási méltósága házastársakká nyilvánította.

A házasság megkötésének pillanatától Vilmos trónörökös - az uralkodó pénteken bejelentett döntése alapján - a Cambridge hercege, felesége, Katalin pedig a Cambridge hercegnője címet viseli. Katalin hercegnőt férjéhez hasonlóan megilleti a "Királyi fenség" megszólítás is.

A frigy megkötése és az egyházi énekek, valamint a brit himnusz elhangzása után Vilmos és Katalin az apátság Hitvalló Eduárd sírját is őrző kis mellékkápolnájában, a világ figyelmétől elzárva aláírta a házassági anyakönyvet.

VILMOS herceg (j) tiszteleg, amint öccse és egyben tanúja, HARRY herceg társaságában esküvőjére tart egy autóban a londoni Westminster apátság felé. (MTI/EPA/STR)
VILMOS herceg (j) tiszteleg, amint öccse és egyben tanúja, HARRY herceg társaságában esküvőjére tart egy autóban a londoni Westminster apátság felé. (MTI/EPA/STR)


Az Egyesült Királyság jövőbeni uralkodója - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - polgári származású házastársat választott. A 29 esztendős Katalin hercegnő tisztes jómódban élő közrendi családban nőtt fel. Édesanyja, Carole a British Airways légi utaskísérője volt, Michael Middleton, a papa ugyanennél a légitársaságnál töltött be forgalomirányítói állást.

Az utóbbi években azonban a szülők igen sikeres családi vállalkozást visznek: cégük gyermekzsúrkellékek internetes forgalmazásával foglalkozik. Middletonékat a kisvállalkozás sikere mára milliomossá tette.

Galéria! Fotók: MTI

A királyi ház és a Middleton-család sorsa ugyanakkor nem a londoni koronázótemplomban pénteken megkötött friggyel fonódik össze első ízben.

Katalin hercegnő édesanyja, Carole Goldsmith apai ági felmenői ugyanis az észak-angliai Durham környékének szénbányáiban dolgoztak vájárként - és e bányák tulajdonosai akkoriban a Bowes-Lyon család, vagyis Erzsébet anyakirálynőnek, II. Erzsébet királynő néhai édesanyjának felmenői voltak.

Vilmos éppen tíz éve, 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringtek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege. Az eljegyzést és az esküvő dátumát azonban csak tavaly novemberben jelentették be hivatalosan.

Kate MIDDLETON, Vilmos herceg menyasszonya édesapja, Michael MIDDLETON és testvére, egyben koszorúslánya, Pippa MIDDLETON társaságában megérkezik esküvőjére a londoni Westminster apátság előtt. (MTI/E
Kate MIDDLETON, Vilmos herceg menyasszonya édesapja, Michael MIDDLETON és testvére, egyben koszorúslánya, Pippa MIDDLETON társaságában megérkezik esküvőjére a londoni Westminster apátság előtt.


A trónörökösi esküvő időpontja több szempontból is szimbolikus jelentőségű. Az idén lenne 50 éves az 1997-ben, autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő, és ugyancsak idén lesz Diana és Károly herceg 30. házassági évfordulója. Az esküvő emellett születésnapi ajándéknak is tekinthető a vőlegény nagyszülei számára. Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő a múlt héten töltötte be 85. életévét, az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg pedig hamarosan 90. születésnapját ünnepli.

A pénteki esküvői szertartásra 1900 vendég volt hivatalos, köztük négytucatnyi külföldi koronás fő, a brit királyi család tagjai, a brit politikai élet vezetői és a celebvilág legnagyobb sztárjai. Jelen volt mások mellett Sir Elton John, a nemzetközi pop-rock szupersztárja és partnere, David Furnish brit-kanadai filmproducer. Megjelent David Beckham, az angol labdarúgás nem kevésbé ismert világsztárja és felesége, Victoria, a Spice Girls lány-popbanda egykori énekesnője is, aki mára nemzetközileg elismert divattervezővé és Katalin hercegnő ruháinak jövőbeni főtervezőjévé lépett elő.

Katalin esküvői fátyollal és uszállyal ellátott, csipkével díszített, elefántcsont-fehér színekben játszó ruháját azonban nem ő, hanem Sarah Burton, az Alexander McQueen divatház vezető divattervezője készítette. Az esküvő pillanatáig mind a ruha kinézetét, mind a tervező kilétét szigorú titok övezte.

Galéria kép

Vilmos és felesége az esküvői szertartás után az 1902-ben gyártott, négylovas, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtatott az apátságból a brit királyi család fő londoni rezidenciájához, a Buckingham-palotához, az udvari lovasság díszegységének kíséretében, az útvonal mentén felsorakozott százezrek üdvrivalgása közepette.

E hintó használatát az tette lehetővé, hogy a baljós előrejelzések ellenére végül is az esküvőig nem eredt el az eső Londonban, sőt időnként a nap is kisütött.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg mindazonáltal zárt hintóban követte Vilmost és Katalint a palotához vezető, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárúton.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. soproni 2011. április 30. 09:59
  „Hát igen.....megint a tipikus sz@rom az olyan hírekre ami egy kicsit is eltér a rémhírektől,tragédiáktól ,pletykáktól,nem csöpög a vér,nem vádolnak senkit , nem írtottak ki családokat,nem erőszakoltak gyerekeket,nem természeti katasztrófákról szól .Nem kötelező sem olvasni,sem kommentelni a cikket.Mit keresnek itt olyanok,akik egy ilyen hír hallatán csak primitív,irigy ,közömbös hangon tudnak reagálni?”
 • 22. gte325 2011. április 30. 08:56
  „Amit erre költöttek, azt odaadhatták volna egy kocsmárosnak, hogy mindenki ingyen ihasson ameddig tart...”
 • 21. AzIgazsagZsoldosa 2011. április 29. 21:34
  „MotorosPista, úgy tűnik, hogy igen. Én nem olvastam el a cikket, de már lehurrogtak, hogy mit keresek itt. Elég szegényes az ember, ha ilyen téma érdekli és ezzel foglalkozik.”
 • 20. MotorosPista 2011. április 29. 21:26
  „Az gáz, ha engem ez nem érdekel ?”
 • 19. sicc 2011. április 29. 19:06
  „Ja és ne felejtsétek el, hogy ez a történelem része lesz, akkor is ,ha most szappanoperának nevezitek.”
 • 18. quaestor 2011. április 29. 18:57
  „17. pusz 2011.04.29. 17:37
  Valószínűleg nagyobb meló volt bedolgoznia magát ebbe a pozícióba...
  Amúgy gratula, sok boldogságot nekik, legyen sok kicsi Vilmos és kicsi Katalin.”
 • 17. pusz 2011. április 29. 17:37
  „Kate saját bevallása szerint az egyetem elvégzése után elment dolgozni,de hamar ott hagyta,nem tetszett neki,bár,ideje nagy részét azzal töltötte,hogy Vilmossal telefonon évődött.Második mhely,az se tetszett.A legegyszerübbnek azt találta,hogy a szülei cégénél "dolgozzon",de hamarost azt is abbahagyta,azt mondta,csak azzal kíván foglalkozni,hogy Vilmos felesége legyen.És.Lett.Ennyi.
  Másrészt: elnézve a pompát,hogy ez mibe kerül,hogy amúgy milyen a világ,ember és ember között milyenek az arányok,stb. -szóval innen nézve -botrány.E kijelentésre lehet szörnyülködni, -mégis,a minden érdek nélküli etika szerint: minden ember egyenlő.A világ ezt milliószor megtorpedózta,de legalább ne próbálja ezt tenni etikai értékké.”
 • 16. józanparaszt 2011. április 29. 17:29
  „hát nem édesek?!”
 • 15. paris18 2011. április 29. 16:58
  „És inkább mint a napi szinten előforduló vacak tudósítós cikkek a háromszázadik hülye parkolásról”
 • 14. paris18 2011. április 29. 16:56
  „Nevetségesek vagytok. Ha nem érdekel ne olvassátok, és kommentáljátok mert az még jobban nem érdekel kutyát sem”
 • 13. AzIgazsagZsoldosa 2011. április 29. 16:48
  „Hát elég szomorú, hogy a Kisalfföld honlapján, egy regionális weboldal címlapján is ez a hír van... Kit érdekel???”
 • 12. Hyppolit 2011. április 29. 16:39
  „...nagyon örülök ennek a hírnek, az utróbbi heteket már álmatlanul és zaklatottan töltöttem, hogy most elveszi/nem veszi? Nagyon várom a folytatást, és kiváncsi vagyok, hogy majd a válás körül is ugyanekkora lesz-e a csinna-dratta? (..mert azt már most borítékolom...)”
 • 11. sicc 2011. április 29. 16:30
  „Baj az ,ha ebbe a rohadt világba kicsit megállhatunk álmodozni. Olyan ,mint a mesében. Egy egyszerű lány egyetemre került és megismerkedett egy igazi herceggel és lám most már hercegné.:)”
 • 10. beyourself 2011. április 29. 16:26
  „hát én is szívesen lennék hercegnő...:)”
 • 9. Infamous 2011. április 29. 16:08
  „ez is megint csak az egyszerű lelkeket és a szappanopera imádókat érdekli... amúgy mi közünk van az angolokhoz? semmi...”
 • 8. Moo 2011. április 29. 15:44
  „5. Igen, sumegi 007, itthon és világszerte is sok a probléma, és azzal is foglalkozik épp eleget a sajtó. Speciel jobban tudok örülni egy ilyen hírnek, mint azoknak, amik cunamiról, földrengésről, árvízről, lövöldözésről stb...szólnak.”
 • 7. szebbjövőharcosa 2011. április 29. 15:26
  „Ez most kurva jó!”
 • 6. Lobbo71 2011. április 29. 14:47
  „Most akkor vagy Vilmos és Kata vagy William és Kate. A Vilmos és Kate értelmetlen.”
 • 5. sumegi007 2011. április 29. 14:31
  „Reggel el akarom olvasni a híreket, erre 3 oldalon csak ezt a szart lehet olvasni... Nem hiszem el, hogy ennyire fontos ez a hír, főleg magyar szemszögből!! Most ki nem sz*rja le, hogy Angliában ki esküszik meg nem. Itthon nagyobb a probléma, így inkább azzal kellene foglalkozni!!! :@”
 • 4. unkown 2011. április 29. 14:09
  „dehogynem :)”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királyi esküvő: nézd élőben!

Lemaradtál az évszázad esküvőjéről? Kíváncsi vagy Kate mennyasszonyi ruhájára? Katt! Tovább olvasom