Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Világvégehangulat a maják miatt

A világvége időtlen idők óta foglalkoztatja már az embereket. Az évek során többször is megjósoltuk magunknak, de ez idáig sosem sikerült eltalálni az időpontot. Azért kitartóan próbálkozunk. Az újabb dátum 2012. december 21. a maja naptár vége.

Nem igazán értem, hogy mi ez a perverz vágy bennünk arra, hogy folyton a saját végünket jósoljuk meg, de tény, hogy működik. Hollywoodi sztárok, és rendezők évek óta élnek katasztrófafilmekből, amelyekben többnyire vége lesz a világnak (vagy megment minket Bruce Willis), jósok és önjelölt kutatók gazdagodtak meg a pánikkeltésből. A legmenőbb világvége elméletek általában az évszám számmisztikájához kötődnek, de gyakran kötjük őket csillagászati ritkasághoz, valamint a világégés jóslataival híressé vált Nostradamus is időről időre ellát minket félnivalóval. Vajon miért várjuk ennyire az apokalipszis angyalát? Mi értelme kitűzni egy napot, hogy akkor mindennek vége? Nem értem, de az újabb őrület 2012, a maja naptár vége.

A maják népe okos nép volt. Fejlett gondolkodásmóddal bírtak, kiemelkedők voltak matematikából, és készítettek egy még a Gergely naptárnál is pontosabb naptárt, ami egyébként roppan bonyolult, ám annál érdekesebb. Több egységben számolják az időt, de én, mint egyszerű ember, nem igazán értem meg a dolgot. A lényeg, hogy a maja naptár, 13 baktun után ér véget, a 13. baktun pedig pont 2012-re esik. Ezek mellett régészek találtak egy szöveget, melyben le van írva, hogy ekkor földre szállnak az alvilág istenei. Legalábbis mi 20. illetve 21. századi fejünkkel így értelmezzük a szöveget.

Ezek alapján nyugodtan pánikolhatnánk, bár én azért megkérdőjelezném, vajon csak azért, mert egy mára rég kihalt nép azt mondja, itt a világvége, akkor annak úgy is kell lennie? Eddig sem jött be senkinek az ilyen jóslás.

De akinek a hitetlenkedésem nem meggyőző érv, annak a figyelmébe ajánlom, hogy olvasson utána a maja kultúrának. Ez a nép ciklusosan élte az életét, amikor vége volt az egyiknek, kezdtek egy újat. Szerintem nem csupán az én fejemben fordul meg, hogy talán a naptár vége egy új ciklust jelöl.

A maja naptár
A maja naptár

Persze ha felröppen egy világvége dátum, rögtön jönnek az összeesküvés-elméletek is. Most is a jól bevált módszert alkalmazzák, vagyis kevernek bele egy kis csillagászati katasztrófát. Ez lett a Nibiru. A bolygó, amelyet a NASA eltitkol előlünk, de ami túl közel halad el a Földhöz, és felcseréli a mágneses pólusokat, és ettől lesz vége a világnak.

Ezt tudták a maják.

Tudták a sumérok, akik felfedezték a Nibirut, és most már tudjuk mi is. Persze én nem állítom, hogy ne lenne erre esély, de valljuk be, kevés a valóságalapja. Annyi sok bugyuta elmélet van a világvégéről, és minden elméletnek vannak követői; ha az összes igaz lenne, már rég felrobbant volna a föld, miközben Jézus újjászületik Koreában és megmondja nekik, hogy mindenki térjen át az iszlám vallásra.

Én mindenkinek azt javaslom, ne kezdjen pánikolni. Ahogy Hagrid már megmondta a Harry Potterben: „Aminek jönnie kell, jönni fog, és ha itt lesz, szembenézünk vele".

Olvasóink írták

 • 15. VJR 2009. december 02. 19:41
  „14.!
  Ez volt a legjobb! :D”
 • 14. Hunicum 2009. december 02. 18:14
  „A csillágászok meg felfedesztek a szűz csillagképbe egy fekete lyukat! :D”
 • 13. Esther 2009. december 02. 17:56
  „nemregiben lattam egy dokumentum filmet pont a maja vilagvegeröl. ök a globalis felmelegedes es az eghajlati valtozasoknak tulajdonitjak ezt. es ugy abrazoltak, hogy volt egy nagy fa,ami az eveket abrazolta, es amikor 2012 vegehez ert, ott egy sarkanyrajz volt ami eppen nyitott szajjal a fat kebelezte be.A majak okosak voltak de ennyire azert nem. olvastam mar olyat is hogy az emberisegböl kihalnak az igazi ertekek mint a szeretet a tisztelet..stb ez jelenti majd a vilag veget. Nosztradamusz megjosolta 2000-re. SZerintem etvitt ertelemben kellene hinni ebben. valami lehet megvaltozik...de meg nem a vilag vege!!”
 • 12. gamergabor 2009. december 02. 15:25
  „képletet látta valaki??na az eléggé ilyesztő volt EE :)”
 • 11. anikopeter 2009. december 02. 14:40
  „http://www.eletestudomany.hu/content/aktualis_20090626_ciklusos_vilagkep___a_majak_naptara

  http://www.diagnosis2012.co.uk/mlink.htm

  A mayák a Nagy Galaktikus Együttállásra és nem a világvégére gondoltak.

  A Nagy Galaktikus Együttállásra már volt példa: egy hindu feljegyzés beszámol arról, hogy a Kos csillagképben az összes látható bolygó együttállt. A hindu feljegyzés alapján ez Kr. e. 3100. február 17-18-án lehetett.”
 • 10. tibcsi0614 2009. december 02. 10:20
  „Szilágyi_Zsolt !

  Ez haaaaaaaataaaaaaaalmas :):):):D:D:DXDXDXDXDXDXD”
 • 9. lr 2009. december 02. 09:27
  „Még az jutott eszembe, hogy lehet a technika fejlődés a világon óriási méreteket öltött, de a fejekben a sötétebbnél is sötétebb középkor uralkodik .”
 • 8. Szilágyi_Zsolt 2009. december 02. 09:11
  „Túrabakancs, arra gondolsz, hogy 2012-ben gyorsan átteszik globálisan mondjuk szeptemberre a karácsonyt? :D Ha így lesz is, vigasztal a gondolat, hogy a héber befektetők sem élvezik sokáig a pénzügyi hasznot. Bár ami azt illeti...

  "Isten maga elé rendeli az amerikai, az orosz és az izraeli elnököt. Dörgedelmes szózatot intéz hozzájuk: az emberiség velejéig romlott, csak az élvezeteknek él, a bűnös örömöket hajszolja, templomba alig járnak, az ő nevét káromolják stb., ezért aztán úgy döntött, hogy ismét vízözönnel pusztítja el az összes embert a Földön. Az elnököknek három napjuk van, hogy figyelmeztessék az országukat és a világot a bekövetkező végre.
  Hazatér az amerikai elnök, rögtön tévészózatot is intéz a népéhez.
  - Emberek! Van egy jó és egy rossz hírem. A jó: Isten létezik, beszéltem vele. A rossz:a fogyasztói társadalom vétkeiért három nap múlva vízözön borít el bennünket, és mindannyian elpusztulunk. Azonnal zárjatok be minden bevásárlóközpontot, üzletet, szórakoztató centrumot, kaszinót, csukjatok be minden munkahelyet! Mindenki menjen haza, és kezdjen hangosan imádkozni. Három napunk van rá, hogy megpróbáljuk kiengesztelni az Urat.
  Hazatér az orosz elnök, ő is tévészózatot intéz a néphez.
  - Emberek! Van egy rossz és egy még rosszabb hírem. A rossz: Isten létezik, beszéltem vele. A még rosszabb: az iszákos, erkölcstelen életetek miatt három nap múlva vízözön borít el bennünket, és mindannyian elpusztulunk. Azonnal nyissatok ki minden boltot, raktárat, üzletet, mindenki menjen, hordjon haza kaját-piát, cigit, műszaki cikkeket, amit csak elbír! Három napunk van rá, hogy megpróbáljunk egy kicsit jól élni.
  Hazatér az izraeli elnök is, az ő tévészózata rövid.
  - Zsidók! Három napunk van rá, hogy megtanuljunk a víz alatt élni." :)”
 • 7. lr 2009. december 02. 08:38
  „Szerintem az összes riogatót és pánikkeltőt ki kéne lőni a zűrbe, hogy legyen nekik ott világvége.
  Sok ember jódolgában már nem tudja miket találjon ki, meg miket küldözgessen körlevélben az interneten...”
 • 6. Túrabakancs 2009. december 02. 08:35
  „Ja igen: nálam az okoz majd jövőre világvége hangulatot, ha újra a szoclib banda nyeri esetleg a választásokat. Erre még a Maják sem lennének felkészülve...”
 • 5. Túrabakancs 2009. december 02. 08:32
  „rivotril2mg !
  Szerintem meg Chuck Norris fogja a kisbolygót lekaratélyozni a föld röppályájáról! :)
  Szilágyi_Zsolt ! /4/
  Tévedsz. Szerinted ezt hagyni fogja az a sok héber gazdasági befektető? :)
  Egyébként ha be is következne egy ilyen világvége, akkor azt nagy valószínűség szerint valóban kisbolygó vagy nagyobb meteor fogja okozni, hiszen globális katasztrófát csak ez tud létrehozni . 3-hete a vélet-
  lenen múlt, hogy egy háztömbnyi "űrgolyhó" nem csapódott a földnek, az utolsó pillanatban vették észre a csillagászok. Ez globális katasztrófát még nem okozott volna, viszont egy városnyi hamburgerzabáló
  embert eltett volna láb alól. Pár napja Dél-Afrikában pedig lefilmeztek egy meteoritot, mely hatalmas
  fényes robbanás közepette bevilágította az egész égboltot. A Youtube oldalon megnézhető, hihetetlen
  amit produkál. /a hírekben is olvasható volt a tegnapi napon/ Kb 2-hónappal ezelőtt a győri égbolton
  éjjel fél tizenkettőkor én láttam szabad szemmel egy 5-másodpercig szikrázva elégő meteoritot. mely
  robbanásszerűen tűnt el véglegesen a szemem elől. Először azt hittem valamilyen rakétát lőttek fel valakik,
  de egyértelműen nem az volt, túl magasan /de fényesen/ száguldott, ráadásul darabjaira esett szét,
  szintén világítva.”
 • 4. Szilágyi_Zsolt 2009. december 02. 08:00
  „Nézzük a dolog gazdaságilag hasznos oldalát: három év múlva már nem lesz gondunk a karácsonyi bevásárlásra, ajándékozásra.”
 • 3. Hunicum 2009. december 02. 07:57
  „"1999. május 18-a, a maja naptárban leírva így néz ki: 12.19.6.3.14, 2 Zip 4 Ix. Vagyis 12 baktun, 19 katun, 6 tun, 3 vinál és 14 kin, a haab szerinti Zip hónap 2. napja és a tzolkin szerinti 4. periódus Ix napja. Julius Caesart időszámításunk előtt 44-ben március 15-én ölték meg, ami majául 7 baktun, 15 katun, 13 tun, 5 vinál és 0 tun, a haab szerinti Zac hónap 13. napja és a tzolkin szerinti 2. periódus Ajaw napja, azaz 7.15.13.5.0, 13 Zac 2 Ajaw. Pofonegyszerű."
  http://index.hu/tudomany/tortenelem/2009/11/11/a_vilagvege_megint_elmarad/

  :-D”
 • 2. bambinaXX 2009. december 02. 06:11
  „A maják kihalt nép, ha valóban jósoltak - a saját kihalásukat hogynem látták előre?
  :)”
 • 1. rivotril2mg 2009. december 02. 06:03
  „megment minket brusz vilisz........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betört, pihent egyet, elmenekült, végül elkapták

Betört egy családi házba egy szlovák férfi: semmi másért, csak hogy pihenjen egyet. Tovább olvasom