Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Világszerte hiány van a kulturált vécékből

A megfelelő illemhely hiánya a világ lakosságának egyharmada számára nem viccet, hanem élet-halál kérdést jelent - hangsúlyozta az ENSZ főtitkára a keddi vécévilágnap alkalmából New Yorkban közzétett üzenetében.
Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy mintegy 2,5 milliárd ember nem jut hozzá megfelelő illemhelyhez, és több mint 1 milliárdan a természetben végzik a dolgukat. Mindez olyan problémát jelent, amely megelőzhető járványok okozta megszámlálhatatlan halálesethez vezet.

"Le kell számolnunk a tabukkal, és elsődleges globális fejlesztési céllá kell tenni a higiénia mindenki számára való biztosítását" - hívta fel a figyelmet világnapi üzenetében a főtitkár.

Az ENSZ 2013. július 24-én nyilvánította a vécévilágnappá november 19-ét.

Ban Ki Mun emlékeztetett arra, hogy minden évben több mint 800 ezer 5 év alatti gyermek hal meg elsősorban a nem megfelelő higiénia miatt fellépő heves hasmenés következtében.

A világszervezet vezetője rámutatott arra, hogy a higiénia életbevágóan fontos az ember és a környezet egészsége szempontjából. A világnap alkalmából Ban Ki Mun kampányt hirdetett annak elérésére, hogy 2025-re senkinek ne kelljen a szabadban végezni a dolgát és felére csökkentsék azoknak a számát, akik nem jutnak megfelelő illemhelyhez.

A főtitkár utalt arra is: ha az iskolák megfelelő illemhellyel rendelkeznek, több mint 10 százalékkal növekedhet meg azoknak a lányoknak a száma, akik iskolába járnak. Ha a nők otthonaikban rendelkeznek vécével, kevesebb erőszakos cselekménynek vannak kitéve.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentés arra mutatott rá, hogy a lányok vonakodnak iskolába járni, ha nincs normális vécé. A nőkre és a lányokra is az erőszak veszélye leselkedik, amikor kimennek otthonukból, hogy könnyítsenek magukon.

Az ENSZ főtitkára őszinte és nyílt vitát sürgetett az illemhelyek és a higiénia fontosságáról. Csak így javítható az emberiség egyharmadának egészsége és jóléte - fogalmazott Ban Ki Mun, hozzátéve: "Ez a vécék világnapjának célja."

Olvasóink írták

 • 3. hovatovabb 2013. november 19. 12:41
  „Ez az a WC nem alapbol koszosnak keszultek

  2. bocikriszti 2013.11.19. 10:40
  Ehhez kulturált emberek is kellenének. ...”
 • 2. bocikriszti 2013. november 19. 10:40
  „Ehhez kulturált emberek is kellenének. ....”
 • 1. oPTiKa 2013. november 19. 10:36
  „Jaja, Györött pl. egy normális nyilvános WC sincs. Ami meg van, az akkkor van zárva, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karcsúsít és szépít is a sütőtök

Az ősz egyik legnépszerűbb zöldsége nemcsak dekorációs elemként szolgálhat: elfogyasztva is nagyon… Tovább olvasom