Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Világjárvány: a vírus még ma is köztünk van

"Az Egészségügyi Világszervezet 2010. augusztus 10-én bejelentette, hogy a világjárványt követő időszakban léptünk. A járványveszély ma jóval kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt. Az éberséget azonban fenn kell tartani, mivel a 2009-es világjárványt okozó vírus ma is köztünk van, és a viselkedése ebben az átmeneti időszakban kiszámíthatatlan" - áll az ÁNTSZ közleményében.
 

"Ez a vírus 2009-ben bebizonyította, hogy képes gyorsan terjedni - nemcsak télen hanem ősszel vagy akár nyáron is - és képes súlyos megbetegedéseket okozni nemcsak a kockázati csoportokban, hanem az egyébként fiatal, egészséges felnőttekben és gyermekekben is. A 2009-es világjárvány következményeit elvesztett életévekben mérjük. Ha nemcsak a súlyos, halálos kimenetelű megbetegedések számát, hanem az elvesztett életéveket is tekintjük, akkor a 2009-es influenza világjárvány következményei az 1957-58-as világjárványhoz hasonló jelentőségűek voltak.

A 2010-11-es szezonra történő felkészülés során tehát számítani kell arra, hogy a H1N1 vírus jelenléte meghatározó lesz, és továbbra is a fiatal korosztályokat érinti majd leginkább. Egyéb szezonális influenzavírusok (H3N2, B) jelenlétére is számítunk, amelyek leginkább a kockázati csoportba tartozók – idősek, krónikus betegek – számára jelenthetnek veszélyt.

Nem számítunk a tavalyinál nagyobb járványra, mivel 2009-ben sokan találkoztak már a H1N1 vírussal – vagy átestek a betegségen, vagy védőoltást kaptak. Fokozottan védenünk kell azonban mindazokat, akikre az influenza veszélyes lehet, és még fogékonyak a fertőzésre, mert nem kaptak védőoltást.

A legfontosabb dolgunk a céltudatos felkészülés.

Szeretnénk, hogy mindazok, akiknek ajánljuk az oltást, kérjék azt háziorvosuktól saját egészségük védelmében. A védőoltások beadásának ideális az ősz, még mielőtt az influenzavírusok erősebb cirkulációja beindulna. Tavaly két oltást javasolt az ÁNTSZ: az egyik a szezonális influenza ellen védett, a másik a világjárványt okozó H1N1 ellen. Erre azért volt szükség, mert a H1N1 azt követően terjedt el a világban, hogy a szezonális influenzaoltás gyártása befejeződött. Az idén valamennyi influenza elleni oltóanyag – beleértve a szezonális influenza elleni háromkomponensű vakcinát – tartalmazza a 2009-es H1N1 vírust is.

Többféle oltóanyagot is biztosítunk térítésmentesen a célcsoportok számára. Az ajánlásaink azonban védőoltásonként eltérőek. Az egykomponensű oltást elsősorban azoknak ajánljuk, akik 2009-ben oltási célcsoportba tartoztak, de eddig még nem kaptak pandémiás influenza elleni oltást (pl. 1-24 éveseknek, pedagógusok, rendvédelmi szervek dolgozói). Ezeket az oltásokat október folyamán javasoljuk elvégezni. Novembertől már a háromkomponensű oltás is elérhető, amelyet a krónikus betegeknek, és 65 éves kor fölött mindenkinek javasolunk. A kockázati csoportba tartozó 3 éven aluli gyermekek számára külön oltóanyagot biztosítunk.

2010-ben a várandós nők legyenek az elsők, akik megkapják az influenzaoltást. A terhesség során bekövetkező élettani változások miatt ugyanis a várandós nők fokozottan veszélyeztetettek a súlyos lefolyású influenzára. Minden várandós nőnek, és azoknak is, akik a terhességet az influenzaszezon során tervezik, javasoljuk, hogy mielőbb oltassa be magát influenza ellen. Az oltás elölt vírust tartalmaz, biztonságos és hatásos. Védi a várandós nő és a megszületendő gyermek egészségét. Az édesanya ugyanis a védettségét a gyermekének is átadja, amellyel óvja őt addig, amíg elég nagy nem lesz ahhoz, hogy ő is oltásban részesülhessen.

A védőoltások mellett további óvintézkedéseket is javasolunk: gyakori kézmosással, zsúfolt helyek és influenzás betegekkel való érintkezés elkerülésével, mindannyian tovább csökkenthetjük kockázatunkat

Az influenzára történő felkészülésben a legfontosabb szövetségeseink a háziorvosok. A sikeres felkészülésnek és oltási kampánynak a jó együttműködés a záloga. Mindent elkövetünk azért, hogy folyamatos tájékoztatással, konzultációkkal ez az együttműködés egyre szorosabbá váljon és a kölcsönös bizalom megszilárduljon.

Tavaly nagyon sokan döntöttek úgy –olyanok is, akik korábban még soha – hogy beoltatják magukat influenza ellen. A védőoltás pedig ismét bizonyított.

Szeretnénk, ha egyre többen választanák a megelőzést, a biztonságot. Az ÁNTSZ ebben partner lesz" - közölte a kommunikációs főosztály.

Olvasóink írták

 • 11. Margaret 2010. szeptember 23. 21:36
  „A háziorvosom szerint én mint tüdőbeteg meghalok,ha nem oltatom be magam!ÉLEK!Nem adattam be és ezek után sem fogom!Ez nem más mit a gyógyszergyárak kampánya a nagy bevétel reményében!Gusztustalan!”
 • 10. háté 2010. szeptember 23. 21:35
  „Az ÁNTSZ ebben partner lesz" - közölte a kommunikációs főosztály.--kivizsgáltatnám, kik is lesznek partnerek?

  Világjárvány: a vírus még ma is köztünk van,----igen, úgy hívják vérszívó génfertözöttek.”
 • 9. Juveboy86 2010. szeptember 22. 21:45
  „Már megint kezdődik a vetítés?!:D teljesen igazat adok az előttem szóloknak... :)”
 • 8. Prérifarkas 2010. szeptember 22. 21:19
  „"Ha nemcsak a súlyos, halálos kimenetelű megbetegedések számát, hanem az elvesztett életéveket is tekintjük, "
  No ez mit takar? Még ez a duma szerintem is vérlázító amit "megelőzés" címén hirdetnek, mert ez nem más.
  Tán ha gyümölcsöt ennénk többet az is ér ennyit:)”
 • 7. IV.Béla 2010. szeptember 22. 20:45
  „A moszat visszatér.”
 • 6. dzsi 2010. szeptember 22. 18:07
  „Naneeeee apa kezdődik....
  Igen a jó <moderálva> beolthatnák azok akik kitalálták ezt a biológiai fegyvert...”
 • 5. Csetneky 2010. szeptember 22. 18:02
  „Erőlködjetek csak bátran seggfejek! Nekem eddig sem kellett az a vacak és ezután sem kell! Oltassátok be vele <moderálva>!”
 • 4. csompi1 2010. szeptember 22. 17:29
  „Úgy írom a kommentemet, hogy el sem olvasom a cikket. Vérlázító, hogy mit kihoznak ebből a mindenki által ismert szélhámosságból. És még mindig van aki hülyíthető.....-bár a politikusok ezt már tudják, erre alapozzák újabb, és újabb mutatványaikat. A nép, az istenadta nép sík hülye, miért ne használnák ki?”
 • 3. igazságmondó 2010. szeptember 22. 17:18
  „Igazatok van.Nagy hű-hó semmiért.”
 • 2. nyusz 2010. szeptember 22. 17:08
  „Hahahaha. Még tudják hülyiteni a sok népet?
  Tul sokan vagyunk már e földön,és már nem tudják hogyan irtsanak,vegyi fegyverek korszaka.”
 • 1. kolombela 2010. szeptember 22. 16:04
  „Megint elkezdődött a nép butítás. Még maradt egy- két millió ampulla a vakcinából, és az off-shore cégnek is kell a bevétel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horoszkóp a mikroszkóp alatt

Miként befolyásolja az asztrológia életünk? Hogyan dolgoznak a csillagjósok? Tovább olvasom