Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Vikingek költöztek az ausztriai Schallaburg várába

Ausztriában bemutatott eddigi legátfogóbb kiállítás látható a viking korról és a vikingek történetéről az alsó-ausztriai várkastélyban, Schallaburgban.
A vikingekről számos olyan téves és általános kép él, amelyet az utóbbi évtizedek régészeti és történelmi kutatásai jelentősen megváltoztattak. Ezeket az új ismereteket és a vikingek mindennapjait mutatja be a schallaburgi tárlat csaknem 500 tárgy segítségével. Kiderül az is, hogy a vikingek magukat nem is így nevezték és a valóságban nem is hordtak szarvakkal ellátott sisakot, csupán Richard Wagner A Nibelung gyűrűje című operájában ábrázolták őket így.

A kiállítás 23 termében csaknem 1300 négyzetméteren mutatják be a vikingek közösségi és családi életét, vallási és temetkezési szokásaikat. Látható az a fontos kutatási eredmény is, hogy a viking közösségben élő nők összehasonlítva az akkori társadalmi szokásokkal igen önállóak voltak, akár harcokban is részt vettek.


Az interaktív tárlaton a vikingek rúnaírásával szöveget lehet fejteni, bemutatkoznak a viking mitológia fontos istenei, megismerhetők azok a ma is használatos német szavak, amelyek a vikingektől eredeztethetők, kipróbálható, hogy mennyire nehéz felemelni egy viking kardot és beszerezhető a vikingkori kenyér receptje is.

A vikingek örökségével kapcsolatban mai napig fontos munkálatok zajlanak. A bécsi Ludwig Boltzmann kutatóintézet Norvégiában, Svédországban és Dániában folytat kutatásokat, a látogatók a legújabb vizsgálati módszereiket is megismerhetik.

A november 8-ig nyitva tartó tárlat a Svéd Történeti Múzeummal, a Museums-Partner Innsbruck és a Lokschuppen Rosenheim kiállítóközponttal közösen készült, a nyár folyamán pedig számos kísérőprogramot kínál a rendezvény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentette egy nő életét a pécsi orvosok mobilos alkalmazása

A mobiltelefonos tesztet a tüdődaganat kialakulásának kockázati felmérésére fejlesztették ki. Tovább olvasom