Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Vihart kavart Gary Oldman zsidózó Playboy-interjúja

A színész szavai bejárták a világsajtót. Egy zsidó szervezet elítélte Oldman kijelentéseit, és ezt követően a színész is bocsánatot kért értük.
Vihart kavart Gary Oldman Playboynak adott interjúja, amelyben a színész képmutatással vádolta Hollywoodot.

Az 56 esztendős brit színész a magazin hétfőn megjelent számában kifejtette, hogy szerinte Hollywood kettős mércét alkalmaz, van, akinek elnézi a politikailag inkorrekt megjegyzéseket, van, akinek nem bocsátja meg. Oldman védelmébe vette a buzizó Alec Baldwint és az antiszemita kijelentései miatt megbélyegzett Mel Gibsont.

Oldman azt mondta: "Gibson részegen mondott pár dolgot, de mindannyian mondunk ilyeneket. Mindannyian (káromkodás) képmutatók vagyunk".

A színész hozzáfűzte: "Mel Gibson egy olyan városban él, amelyet a zsidók vezetnek, és azért mondott rosszat, mert abba a kézbe harapott, ami etette őt - de nincs szüksége többre, mert már éppen elég lóvét kapott".

Gibson már többször bocsánatot kér viselkedéséért és szavaiért. Oldman azonban emlékeztetett: "olyan, mint egy kiközösített, egy leprás".

Az Oscar-jelölt színész azt is közölte az interjúban, hogy nem hibáztatja Alec Baldwint, aki tavaly homofób káromkodással szidalmazott egy New York-i paparazzót, aki zaklatta.

Az interjú közben Oldman arra bíztatta a Playboy újságíróját, hogy "szerkessze meg és vágja ki a felét annak, amit mondtam, mert úgy hangzik, mintha intoleráns lennék". Leszögezte, hogy "Mellel minden rendben van, és Alec jó fiú".

Oldman menedzsere, Douglas Urbanski kedden a politikai korrektségről szóló szabadszájú monológként értékelte a színész interjújában elhangzottakat, amely úgy "demonstrálta az abszurditást, hogy maga is abszurd volt". Urbanski hangsúlyozta: "Az a feltételezés, hogy Melt és Alecet védi, abszurd. Gary Oldman nem védelmezné a gyűlöletbeszédet és semmilyen megosztó beszédet. Ebben a tekintetben a cikk nem volt kiegyensúlyozott" - mondta.

Urbanski szerint a Playboy kiemelte Oldman megjegyzéseit a szövegkörnyezetből. A magazin viszont közleményben szögezte le, hogy a színész válaszait megfontoltnak és intelligensnek találták, és nem ők emelték ki egyes állításait, hanem az interjú nyomán más médiumok.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) zsidó szervezet elítélte Oldman szavait. Abraham H. Foxman, az ADL igazgatója keddi közleményében kiemelte: Oldman jobbat is tehetne, mint hogy az unalmas antiszemita tirádákat ismétli a zsidók hollywoodi irányításáról. Foxman emlékeztetett: Gibsont nem azért közösítette ki Hollywood, mert politikailag inkorrekt volt, ahogy Oldman sugallja, hanem intoleranciájával és gyűlölködésével zárta ki magát, és a következményekért kell fizetnie.

Gibson 2006-ban az ellene eljáró rendőrnek azt mondta: "A zsidók a felelősek a világ összes háborújáért".

A Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ dékánja, Marvin Hier rabbi szintén bírálta Oldman kijelentéseit. "Gary Oldman azt akarja, hogy a zsidók túllépjenek azon, amit Mel Gibson mondott. De Gibson azt a szlogent idézte, amit Adolf Hitler használt fel hatmillió zsidó meggyilkolására" - fogalmazott a rabbi. Hier szerint Oldman megjegyzése, hogy Hollywoodot zsidók vezetik, az intoleráns és antiszemita szólamokkal cseng egybe, és ennek semmi köze a politikai korrektséghez.

Oldman az ADL-nek írtott nyílt levelében - amely kedden este a deadline.comon jelent meg - bocsánatot kér azért, hogy az interjúban tett kijelentései bántóak voltak sok zsidó számára. Mint írta: csak akkor látta, hogy milyen drasztikusak és mennyire hamis szeretotípiákhoz köthetők a szavai, amikor nyomtatásban látta őket. Hangsúlyozta, reméli, elhiszik neki, hogy bocsánatkérése "szívből jövő, őszinte", és aláhúzta, hogy a zsidó embereket általában is nagyon kedveli, és azokat is, akikkel személyes kapcsolata van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihagyhatatlan kiegészítők a nyárra!

Az idei szezonban leginkább három irányzatot különíthetünk el egymástól a bizsuk terén. Az egyik… Tovább olvasom