Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Vészcsengő az újabb gázmérgezés

Győr-Moson-Sopron - Szén-monoxid-mérgezésben halt meg szerdán egy tizenkét éves gyerek Budapesten, ő volt idén Magyarországon a tizenkettedik ilyen áldozata a rosszul levegőző lakásoknak. Szombaton nyolcan kerültek kórházba hasonló okból. Mit tehetünk az ilyen esetek ellen?
Megyénkben ritka a szén-monoxid-mérgezés, a régió gazdasági fejlettségének köszönhetően a szerelési, bekötési megoldások is korszerűek – néhány más megyéhez képest. De itt is problémát okozhat például egy új, műanyag ablak, egy utólag beépített kandalló, ha azt épület-gépészeti szakember nem „láttamozta". Id. Harnisch Róbert, a Győri KÉTÜSZ Kft. ügyvezetője elmondta: mind a szombaton, mind a tegnap történt, fővárosi eset jellemző problémára vezethető vissza. Az elsőnél, amikor nyolc sérültet vittek be a kórházba, az eldugult kazán okozta a bajt. Ezzel kapcsolatban a szakértő hangsúlyozta: évek óta megszűnt a régi rend, amikor a gázszolgáltató automatikusan ellenőrizte a kazánokat, ma már a lakó feladata öt évente felülvizsgáltatni a készüléket, s ez néhány ezer forintjába kerül. Egyébként a rendszer elöregedésének szemmel látható jelei vannak: elfeketedés a füstcsövön, az őrláng körül, kormos, felfelé kúszó csík a falon.

A szerdai – tragédiába torkollt – eset is vészcsengőként rázott fel talán számos kivitelezőt, gáz- és ablakszerelőt, magánembert. A szén-monoxid-mérgezést ugyanis ezúttal a lakás levegőtlensége okozta – magyarázza Harnisch Róbert –, amiről pedig a szeleppel ellátatlan műanyag ablak és az ehhez társuló szagelszívó tehet. A régi nyílászárók és a faablakok általában nem jelentenek veszélyt, mivel átengednek annyi levegőt, hogy a beltéri készülék oxigénhez jusson. A műanyagnál viszont azt javasolják a kéményseprők, hogy először is – lehetőleg még a felszerelés előtt – vizsgáltassuk meg a helyiséget épületgépészeti szakemberrel, ezen kívül, körülbelül 20 ezer forintért beszerezhetünk utólag is beépíthető szelepeket, amelyek átengedik a levegőt. Egy légtelen lakásban a szagelszívó még külön veszélyforrást jelent, ezért éppen most készül egy kormányrendelet, amely megtiltaná a nyitott tűzterű készülékek és a páraelszívók együttes használatát. A tervek szerint ez a jogszabály 2010-től lépne életbe. Az igazgató tudatta: a nyílászárók szakszerűtlen beszerelésétől egy társasházi beruházásnál biztosan nem kell tartanunk, mert a kivitelezést gondos tervezés előzi meg.

Általános probléma, hogy a kéményt sem ellenőrzik a lakók, mielőtt rákötnek például egy utóbb vásárolt kandallót. Harnisch Róbert szerint sajnos sok házban fordítva működik a dolog, mint kellene: előbb vesszük meg mondjuk valamelyik nagyáruházban a készüléket és utóbb vizsgáltatjuk be a régen nem használt kéményt.

Harnisch Róbert úgy tájékoztatott: más megyékhez viszonyítva nálunk kedvezőbb az összkép, ennek köszönhető, hogy igen ritka a szén-monoxid-mérgezés. Korszerűbb kazánokkal fűt a lakosság nagyátlaga mint – nem mondunk nevet, hogy melyik megyékben. Fontos tudni ugyanis, hogy a tizenöt évesnél újabb készülékekben már van beépített visszaáramlás-jelző, ami időben leállítja a gépet. Ilyenkor – tudatja a szakértő – csak egy jó tíz perces szellőztetés után próbálhatjuk meg azt újra indítani, s ha akkor sem kapcsolódik be, mindenképpen hívjunk gázszerelőt vagy kéményseprőt. Lehet, hogy csak a kazán dugult el, de egy elpusztult madár, vagy az összeomlott kéménybélés is okozhat visszaáramlást. Előzzük meg a bajt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakatos Krisztián itthagyja Magyarországot!

Legszívesebben Amerikáig futna Lakatos Krisztián, aki nehezen viseli, hogy sem a Megasztár zsűrije, se a közönség nem juttatta be a döntőbe. Úgy tűnik, lesz is lehetősége. Tovább olvasom