Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Véres hírműsorai miatt kell fizetnie a TV2-nek

A médiatanács 7,5 millió forintos bírságot szabott ki a TV2-re "vérengző beszámolók" és az emberi méltóság megsértése miatt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-nek pénteken megküldött közleményében a kereskedelemi televízió egyik jogsértését súlyosnak nevezte.
Az NMHH tájékoztatása szerint az egyik - ötmillió forintos büntetést - azért kapta a TV2, mert egy gyilkosság áldozatának kiskorú gyerekeit, köztük egy 9 évest, megalázó módon szerepeltette a Mokkában. További 2,5 millió forintos bírság pedig egy korhatári besorolást sértő hírműsorért szabott ki a tévére.

A Médiatanács e heti ülésén megállapította, hogy a TV2 Tények Reggel és Mokka című műsoraiban - ugyanazon hír kapcsán - az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró szabályok súlyosan sérültek.

A televízió egy édesanya brutális meggyilkolásáról szóló hírrel foglalkozott egyik híradós összeállításban, majd azt követően egy élő stúdióbeszélgetésben is, ahol az áldozat 9, 13 és 16 éves gyermekeit is megszólaltatta.

A TV2 mindkét anyagban a megölt asszony feltételezett szerelmi viszonyával foglakozott, ráadásul erről a műsorvezető az elhunyt kislányát és fiait vallatta. Mindkét anyagban többször megemlítették, hogy az áldozat alkoholista volt, és mindezt a három gyermeknek is végig kellett hallgatnia.

Közölték, súlyosbítja mindezt, hogy az asszony családtagjai beazonosítható módon – névvel és arcképpel – jelentek meg, és a műsor a család életkörülményeit, magánéletük részleteit is bemutatta.

A döntéshozó megállapította, hogy a jogsértés súlyos volt, ezért – annak ellenére, hogy a TV2-n először fordul elő ilyen eset – ötmillió forint büntetést szabott ki. A döntéssel kapcsolatban utaltak arra, hogy korábban a hatóság összesen három hasonló ügyben indított eljárást, de a szankciók egyik esetben sem haladták meg az 500 ezer forintot.

Az NMHH tájékoztatása szerint egy másik alkalommal a TV2 Mokka című műsorában több bűncselekményről szóló hír is adásba került. Az információs magazinban olyan módon és tartalommal számoltak be az esetekről, ami miatt a tudósításokat csak késő este sugározhatták volna.

A korhatár-besorolási szabályok megszegése miatt a csatornának ezért 2,5 milliós büntetést kell megfizetnie.

Közölték azt is, hogy a médiatanács a legtöbb bírságot a kereskedelmi tévékre a rossz korhatári besorolás, vagyis a szexualitás, erőszak, trágárság túlzott megjelenítése miatt szabja ki, és az ilyen jogsértés általában a valóságshow-kra jellemző.

Mint írták, jóval ritkább, de még súlyosabb megítélés alá esik, amikor a televíziók hírműsoraikban olyan megalázó és brutális összeállításokat hoznak le, amelyek az emberi méltóságot sértik.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. szocdem 2012. március 06. 19:11
  „Lorenz megírta, hogy a média az egyik halálos bűn a civilizáció ellen!
  Épp azért, mert tényeket ferdít, manipulál. Ahogy a mai kereskedelmi tv-k teszik, bár meg kell mondani őszintén: a médiamunkásokkal szemben támasztott igény olyan alacsony ma már, hogy nagyobbnál nagyobb baromságok jelennek meg az elektronikus, és a nyomtatott sajtóban, híradókban, és másnap a közbeszédben.
  Nem szabadna csodálkoznunk semmin.”
 • 28. szocdem 2012. március 06. 19:11
  „Lorenz megírta, hogy a média az egyik halálos bűn a civilizáció ellen!
  Épp azért, mert tényeket ferdít, manipulál. Ahogy a mai kereskedelmi tv-k teszik, bár meg kell mondani őszintén: a médiamunkásokkal szemben támasztott igény olyan alacsony ma már, hogy nagyobbnál nagyobb baromságok jelennek meg az elektronikus, és a nyomtatott sajtóban, híradókban, és másnap a közbeszédben.
  Nem szabadna csodálkoznunk semmin.”
 • 27. Túrabakancs 2012. március 03. 16:38
  „A hazánkat érintő híreket valóban elhallgatják a kereskedelmi csatornák híradóiban,
  helyettük a sokak által említett gyilkosságok amik láthatóak, sokszor indokolatlanul
  hosszabb terjedelemben. Az RTL híradójában a vége felé a celeb hírek hallhatóak
  ill. láthatóak, ez érthetetlen és bosszantó. Még jó hogy vannak hiteles csatornák
  a hírek fontosságát illetően, így lehet valódi történéseket hallani ami a világban
  és a hazánkban történik. Csak akkor láthatóak hosszabb riportok a politikusokkal,
  ha azok botrányt okoztak, vagy a Jobbikot lehet fikázni, szánalmas! Bezzeg a
  kisebbségi LMP, azokat nyomják ezerrel!”
 • 26. Roly 2012. március 03. 08:13
  „Anno, mikor anyám meghalt :( (tragikus hirtelenséggel és korházi dolgozók is hibáztak akkor) , hozzánk is jött a tv2-ő , de mi megoldottuk. Nem kívánuk nyilatkozni, hagyjanak békén minket! Ennyi, elhajtva a mocskos banda. Szegény gyerekeknek szörnyű így is, miért kell még őket zaklatni??”
 • 25. mais 2012. március 03. 07:26
  „A TV híradó pedig a RTL klubbon és a TV2-ön már szinte kékfény ... másról nem is szól ,mint megölte ,meghalt, felgyújotta magát ... stb. De tényleg jobb a hírek a m1,m2 ... illetve a Duna Tv-én!”
 • 24. ekkenekepen 2012. március 02. 19:48
  „23. macho 2012.03.02. 18:44
  Pontosan, többtucat személyiségjogi ügyet is a nyakukba lehetne varrni, többek között, mert teljesen maszek jellegű balhékat teregettek ki a nyilvánosság elé, a mafla csürhe meg tapsolva kajálta. De egyik se volt olyan melyhez a nyilvánosságnak köze volt. Csodálom, hogy eddig senkinek nem jutott eszébe beperelni vagy feljelenteni őket.”
 • 23. macho 2012. március 02. 18:44
  „Nagyon helyes, már régen meg kellett volna ezt fékezni, hogy ne kelljen mindig elkapcsolnom. Azon túl, hogy ezek többnyire személyes tragédiák és nem tartoznak az egész országra a közhangulatra sincsenek jó hatassal. Viszont az összeg jelképes...”
 • 22. ekkenekepen 2012. március 02. 15:25
  „Csak a telaviv2 és haverjai szánalmas néphülyítése és demoralizálásának eredménye az akció. A probléma hogy egy helyiértékkel balra sikerült belőni a retorziót ezért, 75 millió helyénvalóbb lett volna büntetésül.
  De remélem rövidesen eljön az idő amikor ezt a 2 média végbélsarat írmgostól kiírtják a köztudatból is. Oroszlánrészük volt az országot elárasztó fertő publikálásában. A puszipajtás haverjaival a zsindex-kompániával együtt!”
 • 21. zsukov 2012. március 02. 15:19
  „Mem kell nézni érteme semmi ennek a birságnak !!!!!”
 • 20. D69 2012. március 02. 14:42
  „remélem a többi ker tv is megkapja a magáét.”
 • 19. Carlo_Finucci 2012. március 02. 14:21
  „Mellesleg nem a TV okolható azért mert keleten kiskorúak erőszakolnak meg másokat... és egyéb nyalánkságok.
  Idáig nem hallottunk ennyi rosszat.. most meg igen ... valszeg előtte is történtek ilyen dolgok nap mint nap.
  Ha felnyitják a szemünket akkor az már baj ? Gyerekkel meg nem híradózunk ! Mellesleg nekem sem történt személyiség torzulásom a balkáni háborúk miatt.”
 • 18. Carlo_Finucci 2012. március 02. 14:18
  „Ajánlom a királyi m1 et vagy a Duna tv-t híradó gyanánt és ha lemaradtunk a kék hírekről akkor a tényeket.
  Az RTL ratyiklub a fókusz felvezetője... gusztustalan”
 • 17. Madarász 2012. március 02. 14:09
  „7. Mondjuk, ha a gyilkosok nem 1-2 évet, vagy még azt is felfüggesztve kapnák és nem lenne nyaralás a börtön konditeremmel, könyvtárral, az sokat lendítene az ügyön... De így!”
 • 16. Tündenéne 2012. március 02. 13:58
  „Hát, nem kell nézni, így nem zavar. :) Én már évekkel ezelőtt leszoktam a tévéről, hálistennek.”
 • 15. lacivélemény 2012. március 02. 13:55
  „Én keveslem a bírság összegét....”
 • 14. pozdorja 2012. március 02. 13:54
  „Lehet hogy meglepő, de a TV távirányítóján van egy piros gomb általában felül. Azt kell megnyomni, majd elővenni egy jó kis könyvet és máris megoldódott a probléma. Ha nincs könyv, akkor a beszélgetés vagy játék a családdal továbbá a sétálás szokott még segíteni.”
 • 13. lp2 2012. március 02. 13:49
  „VÉÉGREEEE!!!!!
  Undorító, amit az emberek sokkolása érdekében meg mernek tenni!!!
  Csodálom, hogy a műsorvezetőik még nem szorulnak pszichiártiai kezelésre a sok mocsok nap mint nap történő felolvasása miatt.
  Aztán nem értjük, hogy a magyar nép miért ilyen borúlátó, szomorú, depressziós? Hát ezért is!
  Százszoros mennyiségű bírsággal büntetném őket.
  Nem igaz, hogy csak ilyen események történnek az országban, nem igaz, hogy nincsenek mosolytfakasztó érdekességek is!
  Nem kell mindenből politikát csinálni!
  Büntetésük legyen 100 millió forint, ha nem okulnak belőle.”
 • 12. Patriot 2012. március 02. 13:47
  „Normális ember nem nézi az ilyen gagyi tévék híradóját, azok meg aki ezt nézik azok amúgy sem képesek feldolgozni az ott elhangzottakat.
  Egyedül a " híradó és tények " elnevezést tiltanám meg nekik, helyette az " agyhalott tápláló-bulvár trágya " név használatára kötelezném őket.”
 • 11. Tapmancs 2012. március 02. 13:42
  „Aki a tv2 "tények"-et tekinti mérvadónak arra kár szót pazarolni.”
 • 10. chihiro 2012. március 02. 13:37
  „örülök a büntetésnek. én soha nem nézek híradót a tv2-n, mert várkonyi andrea olyan brutálisan fogalmazza meg és adja elő a híreket, hogy a "kékfény" megirigyelhetné. ha valakit meggyilkoltak, akkor az ő szájából hangozva: agyonlőtték. És ez a főcím, agyonlőtték. Honnan tudja, hogy az agyát találta-e a lövedék. Egy híradóban nem így kéne fogalmazni.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerelem vak: börtönbe ment volna a tanára után

A 24 éves kaliforniai pornódíva, Briana Blair most árulta el blogján, hogy kész volt börtönbe… Tovább olvasom