Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Velázquez alkotásai a bécsi őszi kiállítási szezon központi tárlatán

Diego Velázquez spanyol festő alkotásaiból első alkalommal rendeznek nagy monografikus kiállítást német nyelvterületen: az október 28-án a Kunsthistorisches Museumban nyíló tárlat az őszi bécsi szezon központi kiállítása lesz.
Monet, Miro, Toulouse-Lautrec, Giacometti, Arnulf Rainer és Cosima von Bonin műveit is bemutatják az őszi kiállítási szezon tárlatain az osztrák fővárosban.

Velázquez művei közül néhány híres, infánsokról és infánsnőkről készült kép van a bécsi Kunsthistorisches Museum (Művészettörténeti Múzeum) tulajdonában. Számos intézmény - a Prado, a New York-i Metropolitan Museum, a londoni National Gallery - adott kölcsön műveket az október 28-án nyíló kiállításra, így a portrék, konyhai csendéletek, vallási, mitológiai és történelmi témákat feldolgozó alkotások mellett Velázquez néhány főműve, például a Vénusz tükörrel, a Királyok imádása és a Don Juan de Austria is látható lesz első alkalommal Bécsben.

Monet fényében (Im Lichte Monets) a címe a Alsó-Belvedere (Untere Belvedere) részét képező Orangerie-ben október 24-én kezdődő kiállításnak, amely Claude Monet festészetének az osztrák művészekre gyakorolt sokszínű hatásával foglalkozik. Az európai modern művészet a témája az Ein Europäisches Netzwerk der Moderne (1900 bis 1938) című kiállításnak, amely október 11-től látható ugyanitt.

Ifjabb Martin van Meytens műveit a téli palotában (Winterpalais), Peter Weibel alkotásait pedig a 21-es Házban (21er Haus) láthatják az érdeklődők az ősz folyamán.

Szeptember közepe óta látható az Albertinában a Joan Miró katalán művész száz festményét, papírmunkáját és egyéb művét bemutató kiállítás Von Erde zum Himmel - A földtől az égig címmel. Ugyanitt, szintén szeptemberben nyílt Arnulf Rainernek átfogó retrospektív kiállítása, amelyen a decemberben 85. születésnapját töltő művész 120 alkotása látható január 15-ig.

A Leopold Museum október 17-én nyitja meg Pionier der Moderne (A modern úttörője) című tárlatát, amelyen Alberto Giacometti festményei, szobrai és rajzai mellett néhány kortársa, például René Magritte és Max Ernst válogatott műveit is láthatják a látogatók.

Születésének 150. évfordulója alkalmából Henri Toulouse-Lautrec műveiből rendeznek az egész életművet bemutató kiállítást a Bank Austria Kunstforumban. Az október 16-án nyíló tárlaton a művész Montmartre vigalmi negyede számára készült plakátjai mellett sötétebb színekkel készült képek, toll- és ceruzarajzok is szerepelnek az Evelyn Benesch kurátor által összeállított tárlaton.

A Modern Művészetek Múzeumában (MUMOK) Cosima von Bonin, az 1962-ben a kenyai Mombasában született német művész eddigi legátfogóbb kiállítása nyílik meg október 4-én - a tárlaton több mint 100 alkotás lesz látható.

A Szecesszióban november 2-ig látható Diana Al-Hadid Szíriában született és az Egyesült Államokban felnőtt szobrász kiállítása The Fates (A sors istennői) címmel.

A közelmúltban, 2012-ben, illetve 2009-ben elhunyt amerikai művészpár, Lillian Bassman és Paul Himmel munkásságára emlékezik a Kunsthaus Wien október 16-tól látható, Zwei Leben für die Fotografie (A fotográfiának szentelt két élet) című retrospektív kiállítása.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjátadó gálával zárult az első Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Négy kategóriában díjazták a dokumentumfilmeket, továbbá közönségdíjat, operatőri díjat és különdíjakat is kiosztottak. Tovább olvasom