Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Végső búcsút vettek Cipőtől - fotók

Több ezren kísérték utolsó útjára Bódi Lászlót, Cipőt, a Republic együttes alapítóját pénteken a kistarcsai temetőben.


A 47 éves korában, március 11-én elhunyt énekes, dalszerző, szövegíró emlékét ravatalánál, gyászoló családja előtt zenész- és pályatársai, barátai idézték fel: Boros Csaba, a Republic tagja, Bródy János dalszerző-előadóművész, Antall István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt szerkesztője, valamint Thürmer Gyula politikus, a Munkáspárt elnöke.

Végső búcsú Cipőtől. Fotó: borsonline.hu


"A magyar rockzene háborgó tengerén különleges sziget voltál, amelyen sokan találtak vigaszt és menedéket költészetbe forduló szövegeid segítségével" - fogalmazott Bródy János.

Mint felidézte, harminc évvel ezelőtt, a sárvári fiatal költők táborában ismerte meg Cipőt, aki ott lejátszotta neki zongorán néhány dalát. "Ösztönös tehetség volt, aki szerette volna magát megmutatni. Elérte céljait, a Republic első nagylemeze után már nem volt kétség, hogy megtalálta azt a formát és csapatot, amelyben otthon érezhette magát".

Bródy János kitért arra, hogy Cipő nehezen tudta elviselni a világgal együtt járó rosszindulatot és gyűlölködést, és azt gondolta, a dalok segítenek ebben. "Igazad volt. Emberek millióinak lelkében keltettél rezonanciát dalaiddal. Maradandó műveket alkottál, ahogyan a nagy és korszakos művészek szoktak" - fogalmazott az előadóművész.

Az 1990-ben alakult Republic zenekar nevében Boros Csaba basszusgitáros Anatole France-t idézve arról beszélt, hogy a jövő csupa múltból áll.

"Ha így van, a jövőben az általa írt dalokat és szövegeket adjuk tovább gyerekeinknek, hogy majd ők is továbbadhassák, és így Cipő munkássága sokáig élhet tovább" - emelte ki Boros Csaba.

Cipő barátja, Antall István, az MTVA rádiós szerkesztője azt mondta, Cipő színpadi jelenléte személyes gesztusaival volt teljes. "Frontember voltál lövészárkok és elvakult indulatok nélkül, miközben minden szavad telibe talált.

Ugyanolyan természetes és közvetlen voltál magán- és színpadi emberként, a mi nyelvünket beszélted, a mi szavainkat ismerted, a mi dalainkat írtad, a mi érzéseinket mondtad, a mi életünket haltad. Szövegírók között egy költő" - tette hozzá Antall István.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke elmondta: Cipő kérte, hogy ott legyen a sírjánál. "Megtiszteltél barátságoddal, büszke voltam rá. Ez nem a nyilvánosságra tartozott, kettőnknek szólt.

Egy másik világról álmodtál, amelyben nem a pénz számít, hanem a munka, a tisztesség, a szolidaritás, a becsület a nagyobb érték" - hangsúlyozta a politikus. A temetésen ott volt mások mellett Halász Judit, Koncz Zsuzsa, Balázs Fecó, Leskovics Gábor, Charlie, Szigeti Ferenc, D. Nagy Lajos és Benkő László, valamint Horváth Csaba szocialista politikus.

A pop és a rock határán működő Republic dallamos muzsikája, könnyen értelmezhető, ám szókimondó szövegei az első lemez, az 1990-ben kiadott Indul a mandula óta markánsan jelen voltak a magyar könnyűzenében.

Legismertebb dalaik: Neked könnyű lehet, Repül a bálna, Ha itt lennél velem, A 67-es út, Kék és Narancssárga, Szállj el kismadár. Az öttagú Republic számos szakmai elismerést kapott, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is átvehették. Lemezeik nagy példányszámban fogytak, a legutóbbi album, a Bólints, Tibi! tavaly jelent meg. Cipő zenét írt mások mellett Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is.
"Barátaink!

Segítsetek azzal is méltóvá tenni drága barátunk, zenésztársunk végtisztességét, hogy mindenekelőtt azoknak mondunk köszönetet, akiktől az elmúlt négy évet kaptuk, akik 2008 végén áldozatos munkájukkal még megmentették: a János Kórház Kardiológiájának.

Kérjük ezért, hogy a szertartásra mindenki csak egy szál sárga rózsát hozzon (a ki nem mondott kérdéssel: "Miért hagytuk, hogy így legyen ?") és ha ennél többet (koszorút vagy csokrot) szeretett volna, adja az erre szánt összeget a kórházi osztály alapítványának (akik igencsak rá vannak utalva minden fillérre).

Az alapítvány neve (János Kórház III. számú Belgyógyászat-Kardiológia):
Szív Adj a Szívnek Alapítvány
Bankszámla száma: 11670009-07762500-70000008
Adószám:19654621-1-43

Azok, akik személyesen nem tudnak ott lenni a pénteki szertartáson, a személyijövedelemadó-bevallás rendelkező részében ezt az adószámot feltüntetve küldhetnek egy szál jelképes "sárga rózsát".

Köszönjük!" - olvasható az együttes facebook oldalán.


Az énekes-dalszerzőt pénteken 15 órakor temetik a kistarcsai köztemetőben.


Tömegközlekedési tudnivalók

A BKK segítő hozzáállása nyomán pénteken mentesítő HÉV szerelvényt állítanak be, megkönnyítendő a Kistárcsára való ki- és visszajutást.

Kifelé a mentesítő vonat a menetrend szerinti járatok (13.56 és 14.08) UTÁN  14.15-kor indul az Örs vezér téri HÉV állomásról.

A kegyeleti események után - szükség szerint - 17 óra környékén az Örs vezér terére való visszajutást segítő mentesítő szerelvényt is indítanak.

A mentesítő járat(ok) a szokásos menetjeggyel/bérlettel vehetők igénybe, de a legolcsóbb (10 km-es) kiegészítő jegy (250 Ft.) szükséges hozzá - olvasható az együttes facebook oldalán.


Olvasóink írták

 • 17. antistar 2013. március 23. 15:42
  „Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke elmondta: Cipő kérte, hogy ott legyen a sírjánál. "Megtiszteltél barátságoddal, büszke voltam rá. Ez nem a nyilvánosságra tartozott, kettőnknek szólt.

  Miért kell belekeverni a politikát?
  Azért kiváncsi lennék, hogy szegény Cipő mikor kérte meg a gyulát, hogy legyen ott a sírjánál.”
 • 16. Hyppolit 2013. március 23. 00:49
  „10. oxana! Erich Maria Remarque:
  "Más dolog a gyász, és megint más az eleven élet. Nem gyászol kevésbé az sem, aki közben azért látja és tudomásul veszi az élet valóságát."
  Cipő! Keresztény hitem szerint remélem, hogy az Úr mellé kerültél a Paradicsomban...”
 • 15. soproni 2013. március 22. 18:16
  „"Bródy János kitért arra, hogy Cipő nehezen tudta elviselni a világgal együtt járó rosszindulatot és gyűlölködést" Sajnálatos,hogy egy ilyen szomorú hír kapcsán is vannak akik bebizonyítják,hogy igaza volt.Nyugodjék békében !”
 • 14. Rinpócse 2013. március 22. 17:42
  „Szánalmas vitatkozni,mikor gondolom,ti is szerettétek,soha nem felejtjük,nyugodj békében Cipő”
 • 13. iszugy 2013. március 22. 17:35
  „Veszekedjetek!-gondolom egyikőtök sem tette fel a KÉK és NARANCSSÁRGA cipőfűzőt.Merthogy a városban dolgoztam ma egész nap,de csak egy autón láttam!Az is a barátomé...
  Úgy látom ide mindenki a parázs miatt jön nem azért,hogy együtt érezzen vele!!!”
 • 12. Beretta84 2013. március 22. 12:39
  „Nyugodj békében Cipő.”
 • 11. kerekes 2013. március 22. 10:54
  „R.I.P.:(”
 • 10. oxana 2013. március 21. 17:45
  „8. Hyppolit és Többiek! Most se tudtok meglenni veszekedés nélkül? Milyen emberek vagytok?”
 • 9. Lacika62 2013. március 21. 14:50
  „8. Hyppolit 2013.03.20. 14:37 Csend és nyugalom, most ne szítsd a tűzet!!”
 • 8. Hyppolit 2013. március 20. 14:37
  „4,6,7! Tisztázzunk valamit! 1. "borsmenta" egy sajnálatos esemény főcím al-mondatában ejtett hiba miatt tett egy jelzés értékű kommentet. Csupán azért jeleztem neki, mert úgy ítéltem meg, hogy ugyanolyan típusú elírást vétett akkor, amikor teljesen világos volt mindenkinek, hogy a kegyelet jelképe a sárga rózsa. Erre úgy reagált, hogy abban is történt elírás (illetékenek), de ez már szót sem érdemelt. Abban jogos volt az állásfoglalása, hogy ennek a gyászhoz semmi köze, veszekedésről szó sem volt. A "veszekedési hajlam"-ot viszont pont a ti kommentetek hordozza magában, akik minden ok nélkül és kéretlenül okítgattok másokat pont abban az "órában", amiről -nekem úgy tűnik- álszent módon kommenteltek.
  Magam részéről Cipő munkásságát már akkor ismertem, amikor a Krokodil együttesben hosszú fekete bőrkabátban fekete kalappal a Számolj el tízig c. dalukat " a rádió is gyűrte, és a Republic még csak fogalom sem volt! Már akkor kidomborodott számomra, hogy egy tehetséges ember, bár még nem volt látható, hogy mi rejlik benne. S bár nem voltam Republic rajongó, de munkásságukat mindig tiszteltem/tisztelem, hiszen Cipő mindig megtalálta az utat mások szívéhez egy-egy dal -főleg- szövegével úgy, hogy "gyakorlatilag" a szívét adta. Magamban belül az együttérzésem főként a zenekar további pályája, illetve egész családja iránt már csak emberségből is mély, de ezt mindenki maga rendezze. Ettől még véleménycserék lehetnek, a kettő különböző dolog, két világ. Viszont hideg fejjel tudjuk, hogy az élet sem fog megállni, így van ez többek között - akár - Tutanhamontól a ma emberéig...”
 • 7. igazságmondó 2013. március 20. 12:38
  „Miért kell itt veszekedni ? Szörnyű...”
 • 6. Beretta84 2013. március 20. 08:47
  „Legalább itt ne veszekedjetek....”
 • 5. Hyppolit 2013. március 20. 08:20
  „3!..........:-(”
 • 4. csak1 2013. március 20. 06:23
  „Emberi butaság, hogy ilyenkor is ezeket a cívódásokat kell olvasni...
  Hihetetlen...!!!”
 • 3. borsmenta 2013. március 19. 23:13
  „2. Hyppolit

  Pontosan idéztem. Az is hibás volt. (És azt is megírtam egy másik hozzászólásban.)
  Ez jobb helyeken úgy zajlik, hogy valaki jelzi az illetékenek: hiba van valahol. Akkor illetékes nem aktiválja a hozzászólást, hanem törli, de közben javítja a hibát.
  Ez itt ritkán történik meg.

  A gyászhoz ennek semmi köze. Vagy legalább kevésbé, mint a tiednek.”
 • 2. Hyppolit 2013. március 19. 21:22
  „1! A rajongók/tisztelők gyászában ez szánalmas megjegyzés (főként úgy, hogy a "szál" szót sem tudod pontosan idézni).”
 • 1. borsmenta 2013. március 19. 19:37
  „"A Republic azt kéri a rajongóktól, hogy egy szél sárga rózsval emlékezzen Cipőre"

  Hiányzik egy betű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentés testközelből - videó

Legalább három ember meghalt és többen a romok alatt rekedtek, amikor összeomlott egy épület a… Tovább olvasom