Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Végleg bezár az iWiW

Június 30-án lekapcsolják a magyar közösségi hálót.

A Facebook felfalta az iWiW-et: röviden így lehetne összefoglalni az okát, hogy miért döntöttek a bezárás mellett.

- Mostantól nincs értelme tovább fenntartani a hálózatot, amely 2013-ig nyereségesen működött, idén azonban már nem lehetett így üzemeltetni, ezért az origo.hu-t is kiadó Origo Zrt. az idén májusban már nem hosszabbítja meg az iWiW üzemeltetéséről szóló éves szerződését az ezt kezdetektől végző Virgo Systems céggel, hanem június utolsó napján bezárja a szolgáltatást - írja az origo.hu.

Az iWiW bezárásával a szájtra készült alkalmazások is megszűnnek, és az iWiW Kapu nevű belépési azonosító szolgáltatás sem fog működni többé.

A Facebook még sehol sem volt, amikor már iWiWeztünk

Az iWiW sikereinek csúcsán 4,7 millióan voltak az oldal tagjai, és mintegy félmilliárd ismeretséget jelöltek be egymás között. A Várady Zsolt ötletéből kialakított iWiW (amit ekkor még WiW-nek hívtak) a Facebooknál egy évvel korábban, 2002-ben indult, 2005 és 2010 között pedig Magyarország leglátogatottabb portálja volt. 2010 végére az iWiW-re és a Facebookra napi szinten már nagyjából ugyanannyi magyar felhasználó jelentkezett be. Ezt követően azonban a jóval nagyobb tőkével bíró rivális elhúzott a magyar hálózattól.

Tudsz küldeni meghívót?

Az oldalhoz egészen 2011-ig csak meghívóval lehetett csatlakozni. A meghívásos rendszer miatt az iWiW-en jelen lenni sokkal menőbb dolognak számított az első években, mint ma a Facebook használata. 2006-ban hetekig szünetelt a meghívás lehetősége, ekkor a Vaterán százezer forintért kelt el egy meghívó.

A korlátozott számú meghívókkal zajló üzem egyik komoly előnye volt, hogy a kamuregisztrációk rendkívül ritkák voltak, annak ellenére, hogy az oldal üzemeltetői semmilyen személyes iratot nem kértek a felhasználóktól, ahogy azt sok esetben a Facebook ellenőrzés címszóval megköveteli.

A végén már csak az idősek használták

Bár sokan írták ki az adatlapukra, hogy átköltöznek a Facebookra és törlik iWiW-es regisztrációjukat, valójában csak a felhasználók 10 százaléka tett így az elmúlt években. Viszont hiába a sok meglévő profil, sokan már nem jelentkeztek be hosszú ideje: életgörbéjének végén a magyar közösségi oldal főként a vidéken élő, középkorú és idős felhasználók körében volt népszerű, közülük nagyjából hetvenezren léptek be naponta az oldalra az elmúlt hetekben is.

A Magyar Telekom tulajdonában lévő T-Online egymilliárd forintért vásárolta meg 2006-ban az iWiW-et.

Időkapszula és emlékek

Az iWiW egyetlen felhasználójának sem kell aggódnia azért, hogy a kedves régi emlékek elvesznek az oldal bezárása miatt. Az iWiW-re belépők adatlapjain a június 30-án esedékes bezárásig elérhető lesz egy olyan gomb, amivel egyszerűen elmenthetik egy több képernyő magas képfájlba adatlapjukat az utókornak. Egy másik lehetőséggel pedig egy időkapszulát készíttethetünk az oldallal, amelybe a képeinket, beszélgetéseinket és ismerőseink adatait is megőrizhetjük.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötvenéves Nutellát ünneplik

Olaszországban és a világ számos országában megünneplik a gyerekek és felnőttek kedvencét. Tovább olvasom