Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Védett teknősöket rejtett az utas csomagja

A cseh vámosok a csomagban negyvenhét teknősbékát és két teknőstojást találtak, melyek rajta vannak a szigorúan védett állatok nemzetközi listáján.
Negyvenhét teknősbékát és két teknőstojást találtak a cseh vámosok pénteken a prágai Václav Havel repülőtéren egy külföldi utas csomagjában - közölte Sárka Miskovská, a cseh vámhivatal szóvivője szerdán.

A veszélyeztetett fajhoz tartozó, nemzetközileg védett teknősbékákat az utas két műanyagdobozban próbálta meg becsempészni Csehországba. A teknősöket azonnal elkobozták és a prágai állatkertbe szállították. Szakértők megállapították, hogy két teknős az úton megdöglött, s több közülük nagyon legyengült állapotban van.

"A teknősöket a vámosok a csomag röntgenvizsgálatakor fedezték fel" - pontosított Miskovská.

Így néz ki a Spengler-féle teknősbéka.
Így néz ki a Spengler-féle teknősbéka.

Úgynevezett Spengler-féle teknősbékákról van szó, amelyek Kínában, Vietnamban és Indonéziában élnek. Ezen teknősök maximális nagysága 13-15 centiméter, és a rajta vannak a szigorúan védett állatok nemzetközi listáján.

A prágai repülőtéren nem ritka az állatok csempészése. Az idén például az egyik utas csomagjaiban 33 kilogramm elefánt-agyarat találtak, tavaly pedig egy külföldi állampolgár két tigris csontvázat próbált meg átcsempészni a határon.

Az állatcsempészek azonban még a számukra jól végződő vámvizsgálat esetén sincsenek biztonságban. A cseh vámosok bejelentések alapján időnként az állampolgárok állattartását is megvizsgálják. Tavaly például a dél-morvaországi Brünn melletti Slavkovban egy családi házban 434 védett lepkét és bogarat találtak, amelyek értéke elérte az egymillió koronát. 2011-ben egy razzia alkalmával mintegy 90 értékes papagájt koboztak el, amelyek értéke meghaladta a 14 millió koronát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Los Angelesbenben mutatták be A túlkoros osztagot - fotók

A filmet augusztus végén mutatják be a mozikban. Tovább olvasom