Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Vatikáni titok: a pápa inasa mindenhol rosszat tapasztalt az egyházban

A vatikáni titkok kiszivárogtatásáért felelőssé tett pápai komornyik azt vallotta a vizsgálóbíró előtt, hogy "az egyházban mindenhol rosszat, korrupciót látott", ezért határozta el magát a cselekvésre.
A vallomásról abban a 35 oldalas jelentésben van szó, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra a pápai államban. Paolo Gabriele beismerte, hogy ő volt a kiszivárogtatások forrása. A nyomozás megállapításai szerint a komornyiknak bűntársa is volt: Claudio Sciarpelletti informatikus szakember, akit szintén bíróság elé állítanak. A nyomozást folytatják, mert az ügynek más szereplői is lehetnek - közölte Federico Lombardi szóvivő. Gabrielével szemben rablás, Sciarpellettivel szemben bűnsegédlet gyanújával emeltek vádat. A per a szóvivő tájékoztatása szerint legkorábban szeptember végén fog megkezdődni. A vatikáni törvények szerint az inast egy és hat év közti szabadságvesztésre ítélhetik, ha bűnösnek találják, de a szóvivő nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a pápa kegyelemben részesíti a férfit. A komornyikot májusban vették őrizetbe, mert az állítólagos vatikáni korrupcióról adott át százszámra dokumentumokat az olasz sajtónak, amiből nagy botrány keveredett.

Egyes dokumentumok a Vatikánban tapasztalható korrupcióról, kontár irányításról, a szentszéki megrendeléseknél tapasztalt nepotizmusról és a Vatikán bankjának nevezett IOR vezetésében meglévő széthúzásról szólnak. "Biztos voltam benne, hogy egy sokk (...) üdvös dolog lenne, amely segítene visszatéríteni az egyházat a jó útra" - mondta vallomásában a komornyik a jelentés szerint. Gabriele azt állította, hogy miután elkezdte lemásolni és kiszivárogtatni a dokumentumokat, "elérte azt a pontot, ahonnan már nem volt visszatérés, és nem tudta többé visszafogni magát." A vádemelési dokumentumokból az is kiderült, hogy a komornyik lakásán egy, a pápa nevére kiállított, 100 ezer euróra szóló csekket, egy aranyrögöt és egy 16. századi könyvet találtak. A férfi azt állította, hogy ezeket az értékeket a Vatikánnak akarta átadni.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. augusztus 13. 17:09
    „És akikről szó van, azokat mikor veszik elő?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fajdkakasos a világ legnagyobb whisky-je

A Famous Grouse megdöntötte az eddigi világrekordot, megalkotta a világ legnagyobb whisky-s üvegét. Tovább olvasom