Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Váratlan fordulat: mégsem tigris a Párizs környékén keresett állat

A rejtélyes állat keresése tovább folytatódik, de a korábbiaknál kisebb erőkkel.
Mégsem tigris a Párizstól negyven kilométerre keletre található Montévrain településen második napja keresett állat, hanem valamilyen más fajhoz tartozó macskaféle - közölték pénteken az illetékes hatóságok az állat nyomainak szakértői vizsgálatát követően.

A friss lábnyomokat - amelyeket péntek reggel egy környékbeli benzinkútnál találtak - a francia nemzeti vadászati hivatal és a helyi állatkert szakértői is megvizsgálták, és kizárták, hogy azok egy tigristől származnak, cáfolva a rendőrség korábbi állítását.

Macskaféléről van szó, azt viszont nem tudni, hogy pontosan melyik fajhoz tartozóról, de a szakértők szerint nem veszélyes példányról. "Nem nagy macskaféle, vagyis nem veszélyes a lakosságra" - mondta Chantal Baccanini rendőrségi szóvivő.

gy macskaféle lábnyoma a Párizstól keletre található Villeneuve Saint-Denis településen november 14-én. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus
gy macskaféle lábnyoma a Párizstól keletre található Villeneuve Saint-Denis településen november 14-én.
Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

Az állat keresése tovább folytatódik, de a korábbiaknál kisebb erőkkel.

A keresését - amelyet csütörtök este a sötétség beálltával megszakítottak - a település és a szomszédos Chessy közötti erdős vidéken pénteken reggel még nagy erőkkel kezdte meg ismét a rendőrség és a csendőrség. Hozzájuk pénteken több tucat katona is csatlakozott. Mintegy száz ember, egy helikopter és egy medvevadász kutya vett részt mostanig eredménytelenül a kutatásban.

A nagytestű macskafélét csütörtök reggel vette észre a 9 ezer lakosú település egyik szupermarketjének parkolójában egy nő, lefotózta az állatot, majd riasztotta a helyi hatóságokat. Teniszezők is jelezték a rendőrségen, hogy vélhetően tigrist láttak a pálya közelében. A fotók és a helyszínen készített lenyomatok alapján a rendőrség először azt állapította meg, hogy ténylegesen tigrisről és nem esetleg egy nagyobb macskáról van szó.

A környéken lakóktól péntek reggel még azt kérte az önkormányzat, hogy amennyiben lehetséges, ne hagyják el otthonaikat, illetve zárt gépkocsival közlekedjenek. Az iskolák kinyitottak pénteken, de azokat rendőrök védik.

Azt egyébként továbbra sem tudni, hogy honnan és kitől szökhetett meg az állat.

Rendőrök a Párizstól keletre található Villeneuve Saint-Denis település közeli erdő mellett 2014. november 14-én. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus
Rendőrök a Párizstól keletre található Villeneuve Saint-Denis település közeli erdő mellett november 14-én.
Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

A Twitteren nagyon sokan kommentálták a Párizs környékén szabadon mászkáló tigrisről szóló hírt.

"Bohócok, drónok, tigrisek, biztos, hogy minden rendben?" - írta egy kommentáló arra utalva, hogy néhány hete bohócnak álcázott fiatalok ijesztgették országszerte a járókelőket, a múlt héten pedig az atomerőművek felett észlelt rejtélyes drónoktól volt hangos a francia média.

"Franciaország egy kész cirkusz, elsőször bohócok, most meg egy tigris" - írta egy másik twitterező. Megint mások pedig úgy vélték, hogy egy tigris megjelenése Párizs környékén a globális felmelegedés bizonyítéka.

Korábban írtuk:

Újraindult pénteken annak a tigrisnek a keresése, amelyet előző nap reggel láttak a Párizstól negyven kilométerre keletre található Montévrain településen, azóta viszont senki nem találja.

A keresést - amelyet csütörtök este a sötétség beálltával megszakítottak - a település és a szomszédos Chessy közötti erdős vidéken nagy erőkkel kezdte meg ismét a rendőrség és a csendőrség. Hozzájuk pénteken több tucat katona is csatlakozott. Mintegy száz ember és egy medvevadász kutya vesz részt a kutatásban.

Éjszaka egy hőkamerával felszerelt helikopter körözött a négy-öt labdarúgópályának megfelelő övezet felett, de a keresés nem járt eredménnyel - közölte a prefektúra.

A rendőrség továbbra sem tudja, hogy honnan és kitől szökhetett meg a tigris.

Péntek reggel egyébként egy feltételezhetően a tigristől származó friss nyomot is találtak tíz kilométerre Montévraintől, az A4-es autópálya egyik benzinkútjának közelében.

A környéken lakóktól továbbra is azt kéri az önkormányzat, hogy amennyiben lehetséges, ne hagyják el otthonaikat, illetve zárt gépkocsival közlekedjenek. Az iskolák kinyitottak pénteken, de azokat rendőrök védik.

ElőzményekHelikopterrel keresett egy elszabadult tigrist csütörtökön a francia rendőrség és tűzoltóság Párizs közelében - közölték a hatóságok. A környék lakói nem hagyhatják el az otthonaikat, a gyermekeket nem engedték haza az iskolákból.

"Reggel óta kergetjük, a rendőrök megpróbálják bekeríteni" - mondta egy rendőrségi forrás. A kábítópisztollyal felszerelt tűzoltók pedig helikopter segítségével próbálják fellelni a vadállat nyomát.

A tigrist délelőtt a Párizstól negyven kilométerre keletre található Montévrain település egyik szupermarketje vezetőjének felesége látta meg az üzlet parkolójában. A nő lefotózta az állatot, majd riasztotta a helyi hatóságokat. Teniszezők is jelezték a rendőrségen, hogy tigrist láttak a pálya közelében.

A montévraini őrs riasztására kezdte meg a rendőrség és a tűzoltóság nagy erőkkel a tigris keresését. A mintegy hatvan ember mellett egy medvevadász kutyát is bevetettek a mintegy hetven kilogrammos állat felkutatására.

Fotó: Mirror
Fotó: Mirror

A prefektúra közlése szerint "amennyiben lehetséges, megpróbálják elaltatni, de ha veszélyesnek vagy agresszívnek mutatkozik, akkor az lesz a parancs, hogy le kell lőni".

A település és a szomszédos Chessy közötti erdős vidéken, amely négy-öt labdarúgópályának felel meg, biztonsági övezetet hoztak létre a hatóságok, elsősorban itt keresik a tigrist.

A környéket egyébként teljesen lezárták, Montévrain lakói nem hagyhatják el az otthonaikat, a gyermekeket pedig nem engedték haza az iskolákból.

"Elővigyázatosságból arra kérjük a lakókat, hogy ne menjenek el otthonról, illetve maradjanak a zárt gépkocsijaikban. Aki látja a tigrist, azonnal hívja a rendőrséget vagy a tűzoltókat" - tudatta a polgármesteri hivatal.

Montévrain a párizsi Disneyland közelében található, s a településen egy vándorcirkusz is vendégszerepel, de egyelőre egyik helyről sem jelezték, hogy tőlük szabadult el a tigris.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárverezik Elvis Presley első hangfelvételét

Tovább olvasom