Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Van Gogh, Leonardo, Monet és Andy Warhol remekművei Abu-Dzabiban

Van Gogh, Leonardo, Monet és Andy Warhol híres alkotásai is szerepelnek a mintegy 300 remekmű között, amelyeket 13 francia múzeum ad kölcsön, hogy az épülő Abu-Dzabi Louvre-ban kiállítsák őket - jelentették be az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.
A Jean Nouvel francia építész tervezte, Abu-Dzabi Louvre nevet viselő múzeum ünnepélyes megnyitójának pontos dátumát nem tartalmazza a közlemény, ám francia források szerint a városvezetés célja, hogy 2015 decemberében átadhassák az épületet.

A legnagyobb francia kiállítóhelyekről érkező mintegy 300 művet a múzeum gyűjteményével együtt tárják a látogatók elé a jövő évi nyitóünnepélyen, hogy ezzel is jelezzék az Abu-Dzabi Louvre egyetemes küldetését - olvasható a közleményben.

A kölcsönadott alkotások között lesz a párizsi Louvre tulajdonában álló Leonardo da Vinci-festmény, az Ismeretlen nő portréja, a fontainebleau-i kastélyban kiállított belvederei Apolló, Francesco Primaticcio műve, a Versailles-ben őrzött, Jacques-Louis David festette Bonaparte átkel az Alpokon című alkotás, a díOrsay Múzeumból Eduard Manet képe, A fuvolás fiú, Vincent van Gogh egy önarcképe, II. Ramszesz fáraó monumentális szobra és Andy Warholnak a Pompidou Központban látható műve, a Nagy villamosszék.

A 2007-ben aláírt, 30 évre szóló egyezmény szerint Franciaország tervezi és építi fel a Szadijat-szigeten az Abu-Dzabi Louvre-t, ezért az Egyesült Arab Emírségek egymilliárd eurót (305 milliárd forintot) fizet a következő három évtizedben. A szerződés része a műalkotások kölcsönadása is.

A tengerpartra tervezett épület 64 ezer négyzetméteréből 6 ezret szánnak az állandó, 2 ezer négyzetmétert az időszaki kiállításoknak. Négy pilléren nyugvó, 108 méter átmérőjű kupola fedi a múzeum területének kétharmadát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai kormányzati oldalakat támad az Anonymous

Hongkongi hivatalos portálok után szárazföldi kínai kormányzati portálokat támad az Anonymous… Tovább olvasom