Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Való-e hölgyek kezébe a kupica? - nőnapi merengés

A kérdés költőinek tűnhet, mert mi, nők is megragadjuk a pálinkáspoharat, ha úgy hozza a kedvünk, de most, hogy hivatalosan is a nők napja van, hivatalosan is utánajártunk, hogy való-e nőnek pálinkát innia.
4 cent az elegáns

A protokoll nagyasszonya, Görög Ibolya szerint erős sztereotípia, hogy a nők csak az édes borokat, likőröket szeretik. „Saját megfigyelésem, hogy a férfiak is szívesen isznak édeset, csak szégyellik. Ha a nő elmegy egy pálinkafesztiválra, kiállításra, pálinkaüzembe, akkor nyilván azért megy, mert nincs ellenére az ital. Meg lehet kínálni nyugodtan, és nem csak az édesebb fajtából. Az erőssége ne attól függjön, hogy kinek kínálom, hanem hogy az ital milyen. Egyébként is, ha kínálunk a saját főzésünkből, akkor felajánljuk, hogy melyikből kér. Más esetben, például ha étteremben étkezés előtti aperitifről van szó, a hölgy is nyugodtan választhat pálinkát. De nyilván nem egy decit! A szokásos 4 cent az elegáns. A hölgyeknek pedig üzenem, hogy a pálinkát nyugodtan »le lehet dönteni«, csak nem kell mindjárt másodikat is rendelni. A legjobb megoldás, ha kétszerre isszuk meg. Ha társaságban, lakáson adódik alkalom alkoholos italok kínálására, legyen pálinka is, de ne csak az."

Görög Ibolya
Görög Ibolya

Az ajándékozási protokollról Görög Ibolya elmondta, hogy nőnek (például üzletasszonyoknak) akkor ajándékozhatunk pálinkát, ha tudjuk, hogy nem antialkoholista. Hölgynek (például a nyugdíjas patikus elegáns, ősz kontyos feleségének) viszont nem illik italt ajándékoznunk.

Görög Ibolyától megtudtuk az italajándékozás aranyszabályát: ha bármikor italt ajándékozunk a szűk baráti körünkön kívül, akkor azt dobozolt formában illik.
Görög Ibolyától megtudtuk az italajándékozás aranyszabályát: ha bármikor italt ajándékozunk a szűk baráti körünkön kívül, akkor azt dobozolt formában illik.

 
Mámor kontra élvezet

A viselkedési mindenttudó után megkérdeztük Barabás Attilát is, aki a Pálinka Lovagrend alapító tagja és kincstárnoka. Issza és készíti is nedűt, néhány éve a Pannonhalmi Pálinkáriumában lefőzött fekete ribizlijét egy internetes szakíró beválogatta az ország öt nők által legkedveltebb pálinkája közé.

A Győri Likőrgyár vezérigazgatójáról a fentiek ismeretében kijelenthetjük, hogy a pálinkához és a nőkhöz is ért.

– Néhány éve a pálinkakészítés a magyar élelmiszeripar legdinamikusabban fejlődő ágazatává vált, a hagyományteremtő rendezvények kapcsán divat lett a nemes ital fogyasztása. Ebben az újkori sikertörténetben a hölgyeknek elévülhetetlen érdemei vannak.
De ne rohanjunk olyan messzire! Barabás Attila a régmúltba kalauzol vissza, egyenesen a mézes pálinka születéséig. Mert ez nők találmánya.

Barabás Attila
Barabás Attila

– A pálinka kezdetben bárdolatlan, durva, karcos ital volt, aminek a mámorértéke megvolt, de az élvezeti értéke nem volt túl magas. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy kétszáz évvel ezelőtt a finomítási technika nem állt azon a szinten, hogy a pálinkát finomítani lehetett volna. Az ital ihatóvá tételében volt nagy szerepe a hölgyeknek. Ők jöttek rá arra, hogyha ötvenfokos pálinkát egy kiló mézzel összekevernek, akkor kellemes, iható likőrt kapnak. Az extramagas cukortartalom letompította a pálinka durvaságát.


A női egyenjogúságra való törekvés útján a kupica is ott van, amibe mézes pálinka került. A mai napig azt tartják a férfiak, hogy a pálinka akkor pálinka, ha eléri az ötven fokot. A mézzel tompított s
A női egyenjogúságra való törekvés útján a kupica is ott van, amibe mézes pálinka került. A mai napig azt tartják a férfiak, hogy a pálinka akkor pálinka, ha eléri az ötven fokot. A mézzel tompított szeszérték megmaradt női italnak, amolyan kontyalávalónak.


Füvesasszonyok üvegbe zárt tudása

A pálinkatörténelemben nem merült ki a nők szerepe abban, hogy kitalálták maguknak a mézest. A bitterek, keserűk elterjedésében is beazonosítható a szerepük már az 1700-as évektől.

– A pálinkával kamillát, rozmaringot, tárkonyt és más gyógynövényeket kivonatoltak, mert rájöttek, hogy ezek gyógyító hatása ezekben a párlatokban akkor is megmarad, mikor a növény már nem terem. Füvesasszonyok találták ki azokat a gyógynövényes fűszeres italokat, amiket aztán mézzel is ízesítettek. A pálinka-gyógynövény-méz összeházasításából megszületett a keserűlikőr. 

 
Az a keserűlikőr-kultúra, ami a Kárpát-medencében kialakult, füvesasszonyokhoz és a pálinkához eredeztethető vissza.
Az a keserűlikőr-kultúra, ami a Kárpát-medencében kialakult, füvesasszonyokhoz és a pálinkához eredeztethető vissza.


Mézesre fogan a fiú

A mai napig őrzi a nyelv azokat a kifejezéseket, amiknek az eredete a pálinkafőzdékig vezethető vissza. Barabás Attilától megtudtuk, hogy a mézeshetek kifejezés az 1800-as évek második felében alakult ki, arra utal, hogy a menyegző után az ifiasszonynak mézes pálinkát kellett fogyasztania, hogy minél gyorsabban megfoganjon a fiúgyermek.

– Zala megyében a mai napig készítenek menyegzőpálinkát, hogy a násznép is ihasson abból, amiből a menyasszony. Innen már csak egy ugrás eljutni a boldogasszony-pálinkáig, amivel az örömanya egészségére ivott a rokonság. Ezt boldogasszony poharának is hívták.

Gondolta volna, hogy a siratóasszonyok is pálinkáztak?

Barabás Attilától megtudtuk, hogy a halottsiratáshoz is ittak pálinkát a hölgyek, ezt halottsirató pálinkának hívták: – Erre nem mondják egyértelműen, hogy mézes pálinka volt, de a hosszú halotti siratásokkor ittak, talán azért, hogy a hangjuk, az erejük, az éberségük megmaradjon.


A lerészegedés itala

Ha találkozni olyan hölggyel, aki megborzong és felhördül arra a szóra, hogy pálinka, az okát keressük a szocializmusban, ami az italt annyira leértékelte, hogy azonossá tette a köztudatban a lerészegedés italával.
Minden párttitkárnak és téeszelnöknek a szekrényében ott voltak ezek az italok, a füstös kiskocsmák olcsó itala lett a pálinka, amit nem volt presztízs fogyasztani. A hölgyek erre a negatív képre emlékezhetnek, aminek valójában köze nem volt a a pálinkához, csak annak csúfolták.

Feltámadt és hungarikum lett

1998 környékére teszi Barabás Attila a pálinka ezúttal sikertörténetének kezdetét. Személyes sikere ebben vitathatatlan, többedmagával határozták el, hogy a pálinka legyen az az ital, amit Magyarországon termett gyümölcsből, Magyarországon készítenek. Ami ma már természetes, az 15 évvel ezelőtt eretnek gondolat volt.

– A pálinkabemutatók, -kóstolók, -fesztiválok hamar divattá váltak, amit természetesen a hölgyek tettek azzá. Mi azt mondtuk, hogy a pálinkát csináljuk gyümölcsből, mert az érték, a hölgyek viszont azt mondták, azért kell ezt inni, mert ez gyümölcsből van. Mivel érezték, hogy a málnának málnaillata van, párhuzamot tudtak húzni a gyümölcs és a pálinka között.

Barabás Attila igazolja Görög Ibolya fenti megállapítását, szerinte is egyre több férfi keresi az édes pálinkákat, míg a hölgyek a tiszta gyümölcsöt keresik:

– Míg a régi technológiával elképzelhetetlen volt málnából pálinkát készíteni, a finomítási eljárások ezt lehetővé teszik, és élvezhető gyümölcsízű lesz az ital.Jóslat: nyári koktélok

Egy nagy dobás még hátravan Barabás Attila szerint, ami kifejezetten a hölgyek kegyeit keresi majd. A nyári fesztiválok idejére teszi egy új műfaj, a pálinkakoktélok debütálását:

– A koktélprogrammal a hölgyeket célozzuk meg, ők majd hozzák magukkal az urakat.  Az ötletelés elkezdődött, az irányt már megtalálták. Mivel a pálinka karakteres ital, nem az lesz a cél, hogy a már kitalált koktélok alapanyagába csempésszék, hanem teljesen új frissítők megalkotása.

– Nyitott szívvel és tiszta értelemmel kell a pálinka felé közeledni, ezért azok lesznek a jó koktélok, amelyekben teret kap a pálinka és vissza tud hatni a fogyasztójára. A longdrinkes irány felé fogunk elindulni, például egy körtelé vilmoskörte-pálinkával és néhány csepp törköllyel megtestesítve, jéggel és citrommal nagyon finom lehet.

Piaci szempontból azt jósolja Barabás Attila, hogy az almapálinka, a törköly és a piros bogyósok fel fognak értékelődni a koktélok világában.

Winkler Nórát választaná a pálinka arcának Barabás Attila, aki árveréseken több százezer forintért adott már el az italból.
Winkler Nórát választaná a pálinka arcának Barabás Attila, aki árveréseken több százezer forintért adott már el az italból.hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy kutya támadt rá a 7 éves kislányra

A japán kislányon száz harapást számoltak össze. Tovább olvasom