Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

˝Valentin-napi˝ feketelyuk-gyűrűt fedeztek fel a NASA űrteleszkópjai

Valentin-nap közeledtével tette közzé az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) a Chandra röntgenműholdja és a Hubble-űrteleszkóp által készített felvételeit, amelyeken fekete lyukakból képződött gyűrű látható.
A felvételek a 430 millió fényévnyire lévő Arp 147 katalógusjelű képződmény egymással "karambolozott" spirális és elliptikus galaxisának maradványait tartalmazza - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://www.physorg.com).

A kozmikus karambol kifelé haladó lökéshullámot indított, amely gyűrűalakban tömörítette össze a csillagközi anyagot. A folyamat csillagképződési "hullámot" indított el, ennek eredményeként születtek meg a NASA felvételein látható masszív fiatal csillagok.

A fiatal csillagok rövid, "mindössze" néhány millió éves élettartamra számíthatnak, majd szupernóvaként lobbannak el, helyükön pedig neutroncsillagok és fekete lyukak képződnek. Utóbbiak egy részének "társcsillaga" akadt, s fényes röntgensugárzás-forrássá válhatnak, amint a neutroncsillagok és a fekete lyukak "partnerük" anyagát elszívják. A gyűrű körül a felvételeken látható kilenc röntgensugárzási forrás oly fényes, hogy a csillagászok fekete lyukaknak tartják őket.

Ezek tömege tízszer-húszszor meghaladja a Nap tömegét.

A NASA Spitzer űrteleszkópjának infravörös felvételei, valamint a távoli és ősi galaxisokat az ultraibolya tartományban vizsgáló GALEX képei segítségével felbecsülhették a gyűrűn belüli csillagszületési rátát. E számítások szerint a csillagképződés legintenzívebb szakasza 15 millió évvel ezelőtt fejeződhetett be.

A szupernóva a Napnál nagyobb tömegű csillag végső, nagy robbanása, amelynek során a csillag ledobja a külső rétegét, hidrogénnel, héliummal és nehezebb elemekkel telítve környezetét. A kidobott anyag általában gömbalakban tágul, miközben egyre ritkább lesz. Ha a szupernóva-robbanás közeli por- vagy gázködöt nyom össze, ott megindíthatja újabb csillagok kialakulását, és nehezebb elemekkel szennyezheti azt a ködöt.

A neutroncsillagok nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önnek bejön a Valentin nap? Megünnepli? Szavazzon!

Sokan már február elején repesve várják a Valentin napot, mások jó előre rettegnek tőle... Ön melyik… Tovább olvasom