Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Válaszolt a szlovák belügy: törvényesen verték a szurkolókat

A szlovák belügyminiszter a magyar igazságügyi miniszternek küldött válaszában azt állítja, a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történt rendőri beavatkozás összhangban van a szlovák törvényekkel, és nem a szlovák, magyar, cseh vagy más szurkolók ellen, hanem a huligánok ellen irányult - értesült az MTI szerdán.
A távirati iroda információi szerint Robert Kaliňák kedden küldte el válaszlevelét Draskovics Tibornak, amelyben azt is hangsúlyozta, hogy a történtekről készült jelentés bizonyítja, hogy a rendőrség mindkét oldal szurkolói ellen fellépett, függetlenül azok nemzetiségétől, és mindkét oldalon keletkeztek sérültek.

A szlovák belügyminiszter a levélben azt javasolja Draskovics Tibornak, hogy személyesen is egyeztessenek, ha lehet, látogasson el Pozsonyba, de ha erre nincs ideje, akkor találkozzanak november 27-én Brüsszelben - tudta meg az MTI. Draskovics Tibor az MTI megkeresésére szerda este megerősítette: valóban kapott ilyen tartalmú levelet Robert Kaliňáktól.

A magyar igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta, csütörtökön Brüsszelben lesz egy rövid találkozója a szlovák belügyminiszterrel, amelyen annak szellemében lép majd fel, amilyen álláspontot Gyurcsány Ferenc képviselt a komáromi magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón.

A miniszter kitért arra, emellett várhatóan Pozsonyban is találkozni fog a szlovák belügyminiszterrel, mivel elfogadta Robert Kaliňák meghívását.

Dunaszerdahelyen november 1-jén játszott egymással a DAC és a pozsonyi Slovan. A 4-0-ás pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba.

A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették egy szlovák zászlót. A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kért az illetékes szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. A szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, hogy kormánya nem rendel el külön vizsgálatot, a rendőrségen azonban folyik az eljárás.

Az ügyben a szlovák rendőrség még közvetlenül a történteket követően tájékoztatást küldött a magyar hatóságoknak, ám ezt sem a magyar rendőrség, sem az igazságügyi tárca vezetője nem tartotta kielégítőnek. Draskovics Tibor november 3-án, kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: sem a magyar rendőrséget, sem a kormányt és a közvéleményt sem elégíti ki a válasz, ezért az országos rendőrkapitány szlovák partneréhez fordult a tájékoztatás kiegészítéséért, és azért, hogy megismerhessék a szlovák fél által készített videofelvételeket. A rendőrkapitány kérését megerősítendő hasonló kéréssel fordul maga a miniszter is a szlovák illetékes tárca vezetőjéhez.

A szlovák fél eddig nem tudta igazolni, hogy a rendőri beavatkozás indokolt volt, az eddig napvilágot látott felvételek ennek ellenkezőjét bizonyítják. A felvételeken jól látni, hogy a rendőrök egy olyan pillanatban estek neki a DAC szurkolóinak, amikor erre nem volt okuk. Válogatás nélkül ütötték az embereket, a földön fekvőket sem kímélték, még azokat is verték, akik segíteni szerettek volna a sérülteken.

Közel 1,3 milllió forint Lengyel Krisztiánnak

A Budapest Honvéd és a DAC közötti keddi jótékonysági labdarúgó-mérkőzésen nettó 1,271 millió forint gyűlt össze a dunaszerdahelyi rendőrattak következtében súlyosan megsérült Lengyel Krisztián megsegítésére.

A magyarországi klub tájékoztatása szerint az 1-1-re végződött barátságos meccset 1403 fizető néző látta, a bruttó bevétel 1.525.100 forint volt, melyből az adók levonása után 1,271 millió maradt.

A Bozsik Stadionban rendezett összecsapás kezdőrúgását elvégző 18 éves Lengyel Krisztián olyan súlyosan megsérült a rendőri beavatkozás következtében, hogy újra kellett éleszteni, majd helikopterrel szállították kórházba.

A hivatalos rendőrségi verzió szerint „epilepsziás rohamot kapott és ittas volt“. Utólag viszont kiderült: a „viperás támadás" elől menekült, amikor elsodorta és megtaposta őt a tömeg. A meccs másnapján a kramárei kórház szóvivője, Rút Gerľová cáfolta a rendőrség állítását: „Nem volt epilepsziás rohama, az orvosok megfigyelték őt, feltehetően sokk okozta a rosszullétét."

Krisztián állkapcsa mellé egy fémprotézist ültettek be, amit egész életében viselnie kell majd, egyik fülére megsüketült, jelenleg csigolyaműtét előtt áll.  

Olvasóink írták

 • 18. Simike 2008. november 29. 22:52
  „A jótékonysági pénzből miért is kell adózni??
  Nagy-Britanniában ez adómentes, és szerintem ez így normális. Miért akar az állam nálunk még ebből is hasznot húzni?? A rászorulóktók kérem ne vegyék már el a pénzt!”
 • 17. Enemy 2008. november 27. 20:55
  „Éva TE is "Rossz időben vagy rossz helyen!" !!!!
  Keress olyan linket aminek .SK a vége”
 • 16. Enemy 2008. november 27. 20:53
  „Nem gond TOPLÁKOK !!!!!
  Jöttök ti méééég..... ;)
  Semmi gond...... ;)
  Ha válaszol valaki akkor csak >>> NYEROZOMI!!!!
  B**i szarf@szu gyáva 2szinü a nép a 2szinü "rendőrség"ével együtt....:S
  Itt meg szégyen a Magyarok részéről HOGY NEM ÁLLNAK KI A MAGYAROK MELLETT KÜLFÖLDÖN!!!!!Nehogy valaki valami rosszat mondjon.........
  Kiváncsi ha egy osztrák állampolgárt vertek volna el ezek a retkek akkor lenne e TOPLÁK Ausztriába?
  NEM!!!!!!
  Amelyik meg ott lenne az az intenziven gondolkodna hogy MEGÉRTE????
  Naponta büntetik a magyar autósokat ezek a rohadtak mi meg nyalunk ezeknek is!!!!!!
  2 háburu volt mind a 2* rossz *** szoptunk.Ezeknek meg csak hobbybol nyalunk.....
  SZÉGYEN!!!!!!!
  A Nagy EU val együtt+ a brüsszellel együtt:S:S::S:S:S:S:S:S:S:S”
 • 15. Kárász 2008. november 27. 19:27
  „Kedves Éva!
  A szerdahelyi srácot nem a tömeg taposta, hanem a rendőrök püfölték, és rugdosták miután a földre került.
  Egyébként amennyiben nincs a rendőri beavatkozás szerintem egy kimondottan jó hangulatú meccs lett volna mindenféle rendbontás nélkül.”
 • 14. Caravan 2008. november 27. 19:08
  „Egyetértek Csabakiraly-al! Sajnálatos, hogy ártatlan is megsérülhet, de ha valaki elmegy kocsmába hörpinteni, focimeccsre balhézni, vagy manapság divatosan kukákat égetni és autókat borogatni, akkor azt előbb éri baleset, mint aki látástól vakulásig minimálbérért dolgozni jár valamelyik multiba. Még azt is eltudom képzelni, hogy szinte szomjúhoztak a magyarverésre, de erről csak mi tehetünk! Minek állandóan hergelni őket? Ők sem járnak át ide azért, hogy még több földet szakítsanak, nekünk minek kell állandóan erőltetni, hogy egy másik országban Magyar iskola, Magyar helynévtábla stb. legyen? Ha itt zavar valakit az, hogy zsidó templom van és Nigériai iskolások, akkor pláne, hogy flusztráltak lesznek a Szlovákok, ha a volt területeinken járva nem érezhetik magukat otthon! Ezt a békát le kell nyelni és ennek megfelelően viselkedni! "Szerencsére" áll olyan katasztrófális helyzetben az országunk, hogy a külhoni Magyarságnak esze ágában sincs kedve hazajönni, hanem ott akar élni! Hagyni kellene már őket és nem az útálatot kivívni nekik!”
 • 13. six66 2008. november 27. 18:03
  „Van néhány normális szlovák ismerősöm, mint ahogy máshol is. ITT a fórumon van néhány elképesztő paraszt, de ahogy elolvasom, a szlovák-szimpatizánsok között a legtöbb. A KÖCSÖGSÉG magasfoka, amit a szlovák rendőr-tahók tettek, ok nélkül. Mindig is egy gajdoló-sunyi-tahó volt a szlovákok többsége a magyarokkal szemben, de ez a "mi országunk, azt csinálunk, -amit akarunk- megmutatása.... Hát igen... IQ. hiány , az IQ. hiány... Mit szólna hozzá a nagypofájú szlovák paraszt, ha szétvágnám anyja-apja-testvérkéje fejét, amikor megtehetem ? Pedig BÁRMIKOR bárki megteheti... Jaj... akkor futni kell az EU. farkát lekezelni...UGYE parasztok... Pedig előbb utóbb a kiemelkedően renitens parasztok meg lesznek fenyítve, ez BIZTOS. Jó pár, veletek egy szinten lévő emberke már feni a fogát a fajtátokra...”
 • 12. upho 2008. november 27. 15:17
  „csabakiraly gratulalok, eloiteletessegbol kivalo vagy. nem kell felremagyaraznod, trianonozni, stb, ez egy szimpla meccs volt ahol szetutottek az egyik szurkolo oldalt ok nelkul. az osszes tobbi amit melleteszel te, vagy a szlovakok, az mind feltetelezes, ures frazis, hazugsag.”
 • 11. Eva- 2008. november 27. 14:22
  „csak zárójelben:
  16 szlovák és 15 magyar volt a letartóztatott.
  A szerdahelyi fiút a "tömeg" taposta .

  szerencsére nem agyon!
  "Rossz időben volt rossz helyen!"

  A meccs, az meccs.
  A szurkolók meg szurkolók.
  A buli az meg kemény!"
  mindenütt.

  de hogy ebből hogyan lesz nemzetiségi kérdés? azon meg el lehet gondolkodni.”
 • 10. CsabaKiraly 2008. november 27. 13:56
  „Cancer, a legtobb magyar jogosan azt mondja, hogy semmi keresni valojuk se volt ott ahova "drukkolni" mentek. Nncs olyan "normalis civilizalt ember" aki nem azt mondja, hogy a "trianon gondolat" volt a hat-terben es az ellen probaltak demonstralni, bajt okozni. A vilag dontott a Vilaghaboru utan es szerintuk jogos volt a "buntetes" amit kimertek szamunkra. Szokjuk meg mert nem fog valtozni. Mellesleg, ti hogyan ereznetek magatokat HA 1000 even at ti lettetekvolna a kisebbseg es ugy bantak volna veletek ahogy mi bantunk a szlovakokkal? Nekunk konnyu azt mondani nekik, hogy reg volt es felejtsuk el mert nem mi szeenvedtunk. Most megfordult a kocka, ferfiak vagyunk-e, hogy elviseljuk azt amit mi adtunk egykor???
  Es amig az ember nem kepes kivinni egy itthoni meccsre (Fradi) addig ne probalja nekem bebeszelni senki sem, hogy artatlan szurkolokent ment ki oda. Sajat tapasztalatom szerint ha megvadolnak kulfoldon egy magyart ott 90%-ig biztos, hogy JOGOS a vad.”
 • 9. CsabaKiraly 2008. november 27. 13:32
  „Ne legyetek mar ilyen 2-szinuek. Amikor arrol volt szo, hogy "magyar-e" az aki a hataron tul el, azt szavaztatok, hogy NEM. Javaslom, hogy azok utan jobb ha nem probaljatok "tamogatni" a hataron kivulieket mert az CSAK bajt okoz nekik. Otthon legyetek MAGYAROK es NE a mas orszagban.”
 • 8. xen 2008. november 27. 13:26
  „naaaaa...”
 • 7. 1.László 2008. november 27. 13:10
  „Hát persze hogy törvényesen hiszen a benesi dekrétumok még mindig szentek és érinthetetlenek ezek meg kimondják hogy a magyarok szlovákiában csak másodrangu lények nem számítanak embernek. A bizonyítékokat is azért nem találták mert akkor kreálták azokat de csak silány hamisítványokra voltak képesek. Ezt ők direkt így akarták csinálni bosszuból amiért a magyarországi drukkerek olyanokat kiabáltak a meccsre vonulás közben. Meg hát megakarták mutatni hogy illyet is metehetnek a magyarokkal. Mondhatták volna azt is hogy ez egy szlovák bajnoki meccs ezen magyarországi drukkereknek semmi keresnivalójuk nincs és már a határon visszafordithatták volna őket. De csak jöjjön az a hülye magyar vegye meg a jegyet kell nekünk az a pénz aztán majd a saját drukkereinket is megörvendeztetjük egy kis akcióval ha már meg kell fosztanunk őket attól az örömtől hogy sajátkezüleg intézzék a dolgot.”
 • 6. Cancer 2008. november 27. 12:34
  „Nyilvan semmi nem fog tortenni, a jelenlegi kormany keptelen arra, hogy megvedje a magyarok erdeket es becsuletet.
  De az most egy szot se szoljon, aki az mszp-re szavazott!
  Draskovics leul jopofizni, rohog egyet szlovak kollegajaval, hogy jol elinteztek a "szelsojobbot", aztan kiadnak majd egy kozos nyilatkozatot a bekesseg jegyeben.
  Semmi masra ne szamitson senki.”
 • 5. Kárász 2008. november 27. 11:59
  „Ki mondja meg ki a huligán? A tót rendőrök?
  Mert az a szerencsétlen szerdahelyi srác aki életében nem járt még focimeccsen és szilánkosra törték az álkapcsát valamint a brutális veréstől megsüketült az egyik fülére, az biztosan nem volt huligán.”
 • 4. HarconaMarcos 2008. november 27. 11:04
  „Ha törvényes volt, akkor minden rendben. :-/
  Esetleg Brüsszelben nem kellene megkérdezni, hogy szerintük is törvényes-e az EU-ban menekülő embereket vasbotokkal félholtra verni?!”
 • 3. Hitetlen 2008. november 27. 10:05
  „A legbárgyúbb nép és vezető(k) a magyar így kisbetüvel.”
 • 2. antalszabo 2008. november 27. 09:29
  „Jav:
  ""ami a bilincs kézre tételt jelenti""”
 • 1. antalszabo 2008. november 27. 09:27
  „Törvényesen senkit nem verhetnek, testi kényszert alkalmazhatnak, ami a bilincs kélzre tételt jalanti. Törvényes verés??
  Szemetek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat keres az átlagrendőr

Az államigazgatási szervezetek dolgozóinak átlagjövedelme havi 200 ezer forint, míg a közigazgatási… Tovább olvasom