Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Valami fricska

˝Vár rád egy jó barát! Kispajtás, kérlek, sose felejtsd el!˝ – a Bon-Bon énekese, Szolnoki Péter akár egyszemélyes közönségnek is dalra fakad az öltözőben. Méghozzá rajzfilmdalra!

A gyerekeiről rajongva beszél és a vidéki városok ismeretlen big bandjeivel is szívesen fellép. Lezser profizmus, tele optimizmussal.


– A tehetségkutató műsorokról mi a véleménye? Jó alkalom annak, aki a zenei pályán el akar indulni?

– Ezek a műsorok nem a tehetségekről szólnak, hanem a magamutogató kereskedelmi tévékről. Egyfajta valóságshow-k, külföldi mintára, persze jól megcsinálva. De show-műsor, semmi más. Azt javaslom minden kezdő tehetségnek, kövesse a példám. Ne a tévében próbálkozzanak először, tanuljanak, járják ki az inasiskolát, melózzanak együtt profi zenészekkel, minél többet és majd utána lehet előrelépni. Azért féltem őket, mert ha megnéz az ember egy Megasztárt, azt látja, hogy felkapják a versenyzőket, piedesztálra emelik egy-két évig, és utána kirántják a lábuk alól a talajt. Hozzászoknak egy bizonyos színvonalhoz, mert ugye stylisttól kezdve mindenki körülrajongja őket, aztán magukra maradnak és csak azt veszik észre: hoppá, ez nem erről szól. Jó, megmutathatja magát a fiatal egyszer a tévében, ahogy én is megtettem annak idején a Ki mit tud?-ban. De az nekem se zárult pozitívan, viszont tanultam belőle és nem adtam fel, nem keseredtem el, és mert annyian mondták a szakmában, tényleg hozzáértő emberek, hogy neked ez az utad, hogy tovább gyűrtem-gyakoroltam szorgalmasan. Manapság pedig szívesen segítek azzal a fiataloknak, hogy például fellépek kevésbé ismert csapatokkal, mint nemrég a győri Friends Big Banddel vagy személyes tanácsot adok.


– Jövőre negyvenéves, az együttese tizenöt...

– Még nem összegeznék, még fiatal vagyok, csak megünnepeljük az évfordulókat. Meg vagyok elégedve, de a maximalizmusom nem engedi, hogy tétlenkedjek. Ha visszatekintek az előző lemezekre, azt érzem, hogy lehettünk volna jobbak. Ezt egy kollégám úgy fogalmazta meg, hogy egy dalt nem lehet megírni, csak elengedni. Vannak dalok az életemben, amiken még pöszmötöltem volna, de ez természetes, hiszen az alatt a pár év alatt, ami eltelt azóta, hogy megírtam, változtam. Addig jó, míg találunk a munkánkban hibát, mert az azt jelenti, hogy azóta fejlődtünk.

Szolnoki Péter
Szolnoki Péter

– Több rajzfilmdalt is elénekelt. A gyermekei miatt?

– Elsősorban magam miatt. (És nevet.) Végre szerettem volna egy Disney-dalban énekelni. A legelső – ha az Oroszlánkirály 2. két sorát nem számítjuk – a Toy story 2. végén a pingvindal volt, ami épp egy big bandes nótácska. Először ebben mutathattam meg, amit tudok, aztán minden évben hívtak, de mindig van válogató, casting, a felvételeket kiküldik Amerikába és ott döntenek. Otthon hétköznapi életet élünk, ne azt képzeljék, hogy hazamegyek és rögtön azt mondom: ˝Gyerekek, gyertek körém, énekeljünk.˝ Viszont csaknem minden este mesélek nekik. Mindhárom szép, okos, jó gyerek, mindegyikükre büszke vagyok! Boglárka tizenhárom éves és fuvolázik, mint az apja, jár színitanodába. A legkisebb, Balázs, hétéves, ő is nagyon jó hangú és ritmusérzékű, dobolni tanul. A kilencéves Péter, a középső inkább a képzőművészetek felé tendál. Érméket gyűjt, imádja, ami Amerikával kapcsolatos. Mindennek utánanéz, nagy az információéhsége. Azt mondom nekik mindig, azért tanuljatok most, hogy ne legyetek olyasmire rákényszerítve később, amit nem szerettek csinálni. A zenei ízlésüket pedig úgy terelgetem, hogy mindenféle műfajt mutatok nekik, klasszikust is, dzsesszt is.


– A legnagyobb slágerük is Amerikához kapcsolódik.

– A Valami Amerika egy fricska, egy ironikus dal, éppúgy, mint a többi dalunk. Annak idején, amikor elkezdtük a popzenélést, azt vettük a fejünkbe, hogy olyan témákat feszegetünk, amelyek azért ha jobban belegondolunk, mélyen súlyos problémák, csak mi nem akarunk ezen igazából rágódni. Meg akarjuk mutatni a visszás oldalát, de azt is vicces formában. Általában így jobban eljutnak az emberekhez a fontos üzenetek. Már voltam Amerikában, jól éreztem magam, de nem élnék ott. Misztifikáltuk sokan ezt a helyet, miközben ott is ugyanolyan pofonok érik az embert, mint bárhol máshol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madonna terhes Jesustól?

Madonna ismét anyai örömök elé néz, állítják amerikai lapok. Tovább olvasom