Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Úttörők, befelé fordulók és a kis kedvencek

Az első gyermeknek azért nehéz, mert ő járja ki az utána következő testvéreinek az utat. A másodiknak azért, mert ő a középső, valahogy elsikkad a vele kapcsolatos figyelem, a legkisebbnek pedig azért, mert testvérei gyakran féltékenyek rá.

A születési sorrend meghatározza egy-egy gyermek habitusát, ám dr. Almási Kitti szakpszichológus arra hívja fel a figyelmet: általánosítani nem lehet, a legnagyobb, a középső és a legkisebb gyermek családban betöltött szerepe számos dolog függvénye.

Születési sorrend

– Ha egy családban három testvér van, a legkisebbnek, a legnagyobbnak és a középsőnek is vannak a születési sorrend által meghatározott tulajdonságai, de nagyon sok múlik a gyerekek alaptermészetén, temperamentumán és a családi tradíciókon – mutat rá Almási Kitti. Úgy véli: a legtöbb családban a nagyot – ő az elsőszülött – vagy a legkisebbet – éppen amiatt, hogy utolsóként érkezik – favorizálják, a legnehezebb a középső gyermekek helyzete. Mindez természetesen abban az esetben igaz, ha viszonylag kicsi a korkülönbség, hiszen ha nagy, akkor gyakorlatilag már két vagy három egykéről beszélünk.

A középsők periférián

A középső gyermekek azok, akik esetleg perifériára kerülhetnek a családban, ami miatt szorongásos állapot alakulhat ki náluk. Az első gyermeknél a szülők először tapasztalják meg az anyaság és apaság érzését, az azzal járó felelősséget, kötelezettséget, örömöt és bánatot, vagyis az első gyermek által élik meg a szülővé válás élményét. A nagy lesz az, akinek köszönhetően óvodás, iskolás gyermek szülőjévé válik az apa és az anya, tehát a családban az elsőszülöttnek kiemelt szerepe van. A legnagyobb gyermekhez kötődik a legtöbb erős emlék, a másodiknál és harmadiknál ezek – bár épp ugyanolyan fontosak – nem hagynak annyira mély nyomot.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Nincs újdonságélmény

A középső gyermek esetében már nincs újdonságélmény, sőt, ha nem sokkal utána érkezik a legkisebb testvér és a nagy iskolás lesz, akkor a középsőre minden addiginál kevesebb idő jut: a naggyal tanulni kell, a kicsivel pedig rengeteget törődni.

Ez a helyzet feladja a leckét a középső gyermeknek.

A középső gyermek állandóan csapódik a nagyobb, majd a kisebb testvéréhez, és igazából nem tudja eldönteni, mit tegyen: a nagyobbhoz képest még kicsi, a kicsihez képest viszont már túl nagy – mondja Almási Kitti. – Éppen ezért előfordulhat, hogy a rá jutó kevés figyelemre, a nem törődésre szélsőségesen reagál: vagy befelé fordul, vagy rosszalkodik, hogy felhívja magára a figyelmet, és kicsikarjon némi törődést. Az, hogy hogyan viselkedik, alkati kérdés.

A szakember azt tanácsolja: a szülők a középső gyermekkel is ugyanolyan újdonságélményként próbálják megélni kis életének eseményeit, mint az elsővel. Tudomásul kell venni, hogy bár van nála fiatalabb gyermek is a családban, azért még ő is kicsi.

Ha csak két gyerek van a családban

Más a helyzet akkor, ha két gyermek van egy családban. Ha extrém módon kényeztetik a kicsit, a nagyobb vagy megpróbál újra kisbaba lenni, vagy felnőtt módjára próbálja a részét kivenni a kicsi gondozásából. Nem szabad elvárni tőle, hogy állandóan jó példát mutasson, hogy vigyázzon a kistestvérére, még ha a szülőknek az első időszakban nincs is a nagyobb gyermekre energiája, nem szabad soha elfeledkezni arról, hogy a nagy is gyerek még.

Olvasóink írták

 • 5. Mankapunka 2010. október 28. 21:58
  „arrabonem

  Én nem törődök a nyugdíjjal,mert ha a mai tényállást nézzük,akkor is min. 40 évem van hátra,de úgyis emelni fogják a határt,mert "javul a gyógyítás". Én meg úgysem fogom kihúzni a nyugdíjas korig,előbb lesz autóbalesetem.

  Károly Akkor szomrú,ha te látod,hogy milyen egy felállás egy másik családban”
 • 4. Lakattkarolyamapparat 2010. október 28. 17:24
  „Mankapunka! Igazad van én is 2. gyermek vagyok átéltem ezt gyermekkoromban. Az ismerőseimnél van 3 gyerek. A középső teljesen más mint a többi. Sokkal gyengébb képességű látszik, hogy nem foglalkoztak vele. Most a nagyobbikkal kell leckét írni, most a kicsi éhes, stb.. Ő meg szegény mindig csak marad.”
 • 3. arrabonem 2010. október 28. 15:25
  „1. Manka
  A 3 gyerekre van ennél racionálisabb érv is:
  Mire nyugdíjba megyünk, a mai, hagyományos nyugdíjrendszer romokban lesz, azzal számolni nem lehet. (Ez most elég demonstratívan tudatosítva lett bennünk. Vén trotyként jól jön, ha több gyermek tud támogatni, talán lesz köztük, aki Magyarországon él majd...”
 • 2. oaxacaca 2010. október 28. 14:04
  „Adler és az ő születési sorrend elmélete...
  Így igaz.”
 • 1. Mankapunka 2010. október 28. 13:36
  „Én csak a 2 gyerek van a családban részhez tudok hozzászólni.

  Az 1. gyerek a szülőktől mindig is több odafigyelést,és megértést kaptak,mint a 2.

  Magamból kiindulva tudom,hogy sokkal könnyebb az első szülött gyereknek,mert az újdonság érzete miatt megkap mindent,de mi másodszülöttek már csak a maradékot,meg a megunt dolgokat kapjuk.

  Én még pont abba a periódusba estem bele,hogy azért kelletünk páran 2.-nak,hogy a Honvédségi lakást megkapják támogatással együtt.

  Mi olyanok vagyunk most,mint amit a mostani kormány csinál,hogy az jár jobban,aki csinál 3. gyereket vagy többet,de majd mikor jön a következő vezetés,akkor meg elveszi a kedvezményeket,így nyűg marad az emberek nyakán. Lehet bármit mondani,de régen is a támogatás nagy vonzóerő volt a gyermekválallás terén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszel bozontos intim testrészén gúnyolódott műsorában Hajdú-fotó

Kiszel Tünde nemi szervét évekre visszamenőleg bemutatta Hajdú Péter a műsorában. A naptárdíva a… Tovább olvasom