Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Utálom a lakótársam!

Elsőre jó ötletnek tűnik, ha diploma után vagy a karrier kezdetén néhány egyedülálló barátnő úgy dönt: összeköltöznek.

De mivel valóban lakva ismerik meg egymást az emberek, gyakran alakulnak ki konfliktusok, sértődések. Mit lehet tenni? Kérdéseinkre

Jó ötletnek tűnt

– Amikor a diploma után négy hónappal elhelyezkedtem, Pesten kaptam állást. Mivel a baráti körömből három másik lány is ott kezdte a karrierjét és mindannyian egyedülállók voltunk akkoriban, úgy döntöttünk: összeköltözünk – mesélte Anna, aki egy fővárosi kommunikációs cégnél dolgozik. – Először nagyon jó ötletnek tűnt, találtunk egy szép, tágas lakást Budán négy szobával. A szobák picik voltak ugyan, de mindenki ragaszkodott ahhoz, hogy legyen élettere. Az első hetek jól teltek, aztán jöttek a szokásos gondok: valaki megette más joghurtját, nem mosogatott el, amikor neki kellett volna, a harmadik lány pedig rengeteget bulizott, gyakran előfordult, hogy hajnalban ért haza ittasan, általában mindig más fiút felráncigálva magával.

Annáék – a húszas-harmincas éveik fordulóján járó négy lány – együttlakása nem tartott hosszú ideig: megkérték a bulizós lányt, hogy változtasson életmódján, és mivel ez nem sikerült, végül elköltözött. Új lakótársuk nem járt el ugyan otthonról gyakran, de előszeretettel használta a többiek borotváját, sminkkészletét. Tőle is hamar megszabadultak, és úgy döntöttek, egy ideig nem keresnek új lakótársat.


Mit visel el a lakótárs?

Rusz Edit pszichológus azt mondja: az együttélés az alkalmazkodás művészete. Amit megtehetünk a családtagjainkkal, azt nem biztos, hogy idegenek – még ha barátok is – elviselik. Mire érdemes figyelni, ha albérlőtársak vagyunk? – kérdeztük a szakembert.

– Ez egyrészt személyiségtől is függ, másrészt attól, hogy milyen az adott személy karaktere, érzelmi élete, labilis-e hangulatilag, stabil-e a személyisége. Sokat számít az is, hogy a lakótársai életében mi történik, ami esetleg őt irritálhatja.

Legyenek szabályok! Nem szükséges, hogy a konfliktusok elmérgesedjenek úgy, mint Annáék esetében. Eleve az a legcélszerűbb, ha az összeköltözők előre megbeszélik, ki hova pakolhat a hűtőben, konyhában, és összeállítanak egy beosztást a házimunkáról. Ha vannak szabályok, akkor kérdőre lehet vonni azt, aki azokat nem tartja be: van hivatkozási alap.

– Emellett még nagyon fontos: ha vita van, egyik fél se próbálja ráerőltetni a saját igazát a másikra. Nem szabad hagyni az indulatokat elszabadulni, mert akkor az ember könnyen megsértheti a másikat. Inkább meg kell egyezni, hogy később, nyugodtabb körülmények között beszélik meg a nézeteltéréseket, mondjuk egy ˝vacsorafórumon˝ – tette hozzá Rusz Edit, aki azt is hangsúlyozza: tudni kell elnézést kérni, elismerni, ha valaki hibázott.


Jobb lesz-e az új?

Ha viszont a viszony már elmérgesedett, ha a felek nem hajlandóak engedni, ha a beszélgetések sem hoznak eredményt, olyan nagy a sértettség, akkor az együttélést fel kell számolni, annak tudatában: nem biztos, hogy a következő lakótárs jobb lesz.


Nehéz toleránsnak lenni

A 20-as éveik végén, 30-as éveik elején járó egyedülálló nők legnagyobb problémája, hogy ebben az életkorban már nehéz nagyon toleránsnak lenni másokkal szemben. Az embernek van egy saját ritmusa, életvitele, és mindezt meghatározza, hogy bizonyos módon kiszolgáltatott helyzetben van. Nincs saját egzisztenciája, ha többen laknak együtt, nehéz intim együttléteket megvalósítani, és sokan úgy vélik: nem biztos, hogy ebből az állapotból belátható időn belül kilábalnak, ami még inkább fokozza a bizonytalanság miatt kialakult ingerültséget.

Olvasóink írták

 • 9. maradando 2010. június 25. 02:15
  „7.Mankapunka
  Te perverz kis malac! Hát ennyire t-úrni akarsz ? :-))”
 • 8. meteor* 2010. június 18. 23:03
  „Ez sokak altal bizonyitott teny, hogy ha hapsik laknak egyutt, akkor naluk sokkal nagyobb az "egyetertes", es kevesebb a vita minden butasagert, mint nok eseteben. En is ismerek olyan 5 felnott ferfit, akik egyutt elnek egy nagy albiban, es mar miota! Volt koztuk egy csaj, aki viszont mindenbe beleszolt, es ezert az egyik fiu, a csaj parja pedig elkoltozott egy masik helyre vele, majd ott hagyta, a tobbi fiuval pedig elkoltoztek egy ujabb helyre. Csajokkal lakni egyutt vesztes dolog elobb utobb.”
 • 7. Mankapunka 2010. június 12. 23:25
  „Hogy tetszik????????????????

  Olyan szépen belemosolyog az arcá,mikor át akarja adni a cuccot.

  Ott helyben net helyett erőszakott kell alkalmazni!!!!!”
 • 6. Jandex 2010. június 12. 06:40
  „4. hozzászólás Mankapunka 2010.06.12. 00:40
  Megtaláltam.”
 • 5. Jandex 2010. június 12. 05:54
  „2. hozzászólás mitzekatze
  Jelentkezem!/ugye vasalsz rám?!cserébe öltöztetlek is!:)))/
  4. hozzászólás Mankapunka
  Manka Ő hol látható?”
 • 4. Mankapunka 2010. június 12. 00:40
  „Jandex

  Melegfelvonulás lesz????

  Én inkább a mobilinternetes Telenoros reklámos csajzsit tologatnám!!!!!! Lakótársak helyett!!!!”
 • 3. IV.Béla 2010. június 11. 19:37
  „Már nem ezért vagy azért, de én öt évig laktam együtt ugyanolyan srácokkal, mint én - először kollégiumban, utána albérletben. Soha, semmilyen konfliktus nem volt, pláne nem olyan, hogy ki kellett volna rakni az illetőt.”
 • 2. mitzekatze 2010. június 11. 17:59
  „Jandex! Jelentkezz 4. lakótársnak. :D”
 • 1. Jandex 2010. június 11. 05:11
  „Majd "összemelegedtek"!:))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfelelő stílus mindig mindenhol

˝Az vagy, aminek látszol˝ – szól a mondás. Radics Edit stíluskommunikátor segítségét kértük, aki két énekesnő – Zséda és Oláh Ibolya – stílusát elemzi. Tovább olvasom