Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Utálod a mosást? - Íme az öntisztuló póló

Aki unja már a mosást, az örömmel fogja hallani, hogy a jövőben elegendő lesz a napra kiakasztani a piszkos ruhaneműket, hogy tisztává váljanak.
Aki unja már a mosást, az örömmel fogja hallani, hogy a jövőben elegendő lesz a napra kiakasztani a piszkos ruhaneműket, hogy tisztává váljanak - legalábbis az öntisztuló pamutot kifejlesztő kínai kutatók szerint.

Az ötlet maga nem teljesen új keletű, ugyanis a titán-dioxidos és hasonló bevonatok öntisztuló tulajdonsága régóta ismert. Fény hatására a vegyület ellentétes töltésű részecskéket, úgynevezett elektronlyuk párokat bocsát ki, amelyek oxidációs reakciókat okoznak - utóbbiak hatására pedig lebomlanak a szerves anyagok, mint például a kosz. A fénynek azonban ibolyántúlinak kell lennie, ami a napfénynek csupán csekély része, ezért a leírt folyamat a mindennapi használathoz nem elég hatékony.

Dejong Vu és Mingce Long ezért nitrogénnel kombinált titán-dioxiddal (N-TiO2) vontak be pamut anyagot, és erre még egy ezüstjodid (AgI) réteget is tettek. A látható fény tartományában úgy tűnt, hogy az N-TiO2 és az AgI segítik egymást, azaz a keletkezett elektronokat és lyukakat megakadályozták az újraegyesülésben, ezáltal pedig hatékonyabb oxidációt tettek lehetővé - közölte a Science magazin internetes hírportálja (www.sciencemag.org).

A kutatópáros tanulmánya az Applied Materials Ú Interfaces című szaklapban jelenik majd meg részletesen. Abban leírják, hogyan tisztult meg magától egy narancsszínű festékkel kezelt pamutdarab, amikor két órára megvilágították egy 1000 Wattos égővel. És ha valaki mégis a mosás mellett dönt, nem tesz visszafordíthatatlan kárt a különleges anyagban - az öntisztuló réteg a mosás után is megmarad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-Faktor: Kocsis Tibor a győztes!

Kemény küzdelmek és rengeteg könnyes pillanat után vasárnap este véget ért az X-Faktor 2011. A… Tovább olvasom