Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Uraim, ne pánikoljanak, ha záródik a kapu!

Amikor egy középkorú férfi életkorától nagyon eltérően, figyelemfelhívóan viselkedik, s pánikszerűen kezdi el habzsolni az életet, piros sportkocsira váltja régi, rozoga verdáját, kopott flanelingét pedig elegáns zakóra cseréli és mindezek mellé még egy fiatal szőkét is beújít, na erre mondják: szegényre rátört a kapuzárási pánik!

Ugyanúgy, ahogyan a nők, egyszer a férfiak is változókorba lépnek, állítják német orvosok. Lassan csökken a testi-lelki teljesítőképességük, ilyenkor a férfi – bár igyekszik titkolni – tisztában van vele, hogy az életének egy szakasza lezárult, mégsem hajlandó tudomást venni róla.

dr. Rusz Edit szexuálpszichológus
 Rusz Edit szexuálpszichológus
Azt hiszi, hogy ha nem gondol az idő múlására, akkor az nem is valósul meg, tehát ha úgy viselkedik, mintha mindig fiatal maradhatna, akkor a fiatalsága nem múlik el, akkor a lehetőségekről nem késett le. Persze érzi, hogy már nem olyan, mint régen, de talán pont ezért, a gyengeség kiküszöbölésére indul meg benne a vágy, hogy újra hódítson, hogy ismét ˝férfinak˝ érezhesse magát. Sokan ilyenkor kezdenek el újra sportolni, divatosan és főleg fiatalosan öltözni, társaságba járni. Szerencsés az a hölgy, ahol a férj vagy élettárs a párjának szeretne újra tetszeni, és neki akarja bizonyítani, hogy még mindig férfi a talpán!

– Számos házasságot dúlt már fel a férfin eluralkodó kapuzárási pánik, sokan feladták egész addigi életüket, hogy másik nő oldalán kezdjenek mindent újra. Mindezt persze több-kevesebb sikerrel... – kezdi dr. Rusz Edit szexuálpszichológus, aki pályája során már számtalanszor találkozott a jelenséggel. – A férj akaratán kívül pánikba esik, mielőbb szeretne mindent, habzsolva korrigálni, megélni, változni, változtatni. Félelmében gyakran cselekszik irreálisan, a következményekre és másokra való tekintet nélkül. Sokan ebben a ˝veszélyes˝ időszakban kezdenek el új, szebb, fiatalabb partner felé kacsingatni.

Manapság pedig könnyű elcsábulni! A divatos, áttetsző, a sokat sejtető női ruha láttán könnyen elkalandozik a férfitekintet, és nem csoda, ha előbb-utóbb meglódul a fantázia is... A fiatal hölgynek pedig nagyon hízelgő, hogy egy-kettőre meghódítja az érett, tapasztalt férfit – mondja a szakértő. – Tévedés ne essék, a kapuzárási pánik alatt nem azt kell érteni elsősorban, hogy más, fiatalabb nőre vágyik a férj, hanem hogy az életnek egy szakasza befejeződik. Valami olyan ismeretlen következik, az út végén az elmúlással, amelyet félelem övez, amely a személy számára nem vágyott. Melynek bekövetkeztét az illető nem fogadja el, mert úgy érzi, még nem valósította meg önmagát, még alig élt. Ekkor válik előtte világossá, hogy mi mindent rontott el, mi mindenben döntött rosszul, mi mindent nem valósított még meg.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

És ilyenkor mi szükségeltetik? Egy jó feleség! Aki rávilágít arra, hogy az eddigi döntései igenis jók voltak, boldog, kiegyensúlyozott, élménygazdag életet élt eddig, s képes megvalósítani a továbbiakban is, mindennapjait örömben tölti – tudatja a szakpszichológus. – Tehát a jelenségnek van egy nagyon pozitív olvasata is. A kapuzárási pánik lehetőséget ad a leltárkészítésre, az önelemzésre, önértékelésre, a vágyak és lehetőségek összeegyeztetésére a valósággal, az idő végességének figyelembevételével. Ez arra késztetheti a személyt, hogy koncentráltabban, céltudatosabban, érzelmeit kifejezve, vágyait megvalósítva éljen, az ehhez szükséges döntéseket pedig hozza meg.

Változtasson, változzon, ne keressen bűnbakokat a saját döntésképtelenségének és gyávaságának leplezésére, elfedésére. Betegségbe menekülés, észrevétlen, szorongó, másokat irigylő, eltékozolt élet és agresszív elmúlás helyett annak a lehetőségének engedhet utat, amelyben olyan életet élhet, ahol boldog, és amelyben megvalósíthatja mindazt, amit szeretne. Természetesen itt nem az anyagiakra gondolok. Mert az utolsó útra semmit sem vihetünk magunkkal, csak önmagunkat... – mondta befejezésül dr. Rusz Edit.


Férfiak, akik már átélték és túlélték a kapuzárási pánikot

Michael Douglas 33 éves volt, amikor először megnősült, első felesége Diandra Luker volt, s frigyük hosszú ideig, 23 évig tartott. A válás után mindketten új életet kezdtek, az akkor 56 esztendős amerikai színész teljesen megújult, fiatalos külsővel és sportosan végül a nála 25 évvel fiatalabb Catherine Zeta-Jones mellett találta meg a boldogságot.

Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones
Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones

A 27 éves szupermodell, Cseh Annamária és a 61 éves színész, Kovács Lajos egy filmforgatáson ismerkedett össze, majd hamarosan egybe is keltek. A szépség és a szörnyeteg néven is aposztrofált sztárpár házassága csupán egy évig tartott, a színész végül a pszichiátriára került, alig tudta feldolgozni, hogy faképnél hagyta a fiatal manöken.

Cseh Annamária és Kovács Lajos. Fotó: Gy. Balázs Béla
Cseh Annamária és Kovács Lajos. Fotó: Gy. Balázs Béla

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. maradando 2010. szeptember 06. 13:57
  „A sexben is van kiskapú.De mindig nyitva kell hagyni ! Higgyék csak mások azt,hogy bezárult a nagykapú .”
 • 35. Truder 2010. szeptember 05. 17:26
  „Valóban Muaddibnak van igaza..sok reklámszöveg épül, hasonló "bölcsességekre"”
 • 34. Muaddib 2010. szeptember 05. 14:04
  „33. lacim6 2010.09.05. 00:38

  6. hozzászólás Muaddib

  Hát most nagyobbat tévedtél, mint a Titanik kapitánya!

  Osho-t idéztem más néven Bhagwan "az áldott" tudni illik reinkarnációban, hiszek.
  Azt hiszem a tudatlan ebben az esetben legnagyobb sajnálatodra nem én, vagyok!
  A reklám szakemberek nagyon sokat idéznek innen-onnan, ha valaki nyitottabb az észre is tudja venni.
  Szóval nekem az említett viszkis reklám eszembe sem jutott, mert az említett idézet nem csak mondás, hanem inkább egy életszemlélet, és annak is szántam.
  De kedves Lacim6 én az említett Osho idézet szerint élem az életem.
  Én csak olyanból adok, ami nekem is, bőségben van még tanácsot is!
  Szóval szavaiddal élve egy ultra tájékozatlan, vagy de sebaj még fejlődhetsz!”
 • 33. lacim6 2010. szeptember 05. 00:38
  „6. hozzászólás Muaddib
  "Én azt vallom hogy minden napodat úgy éld mint ha az lenne az utolsó így biztos az mikor visszanézel nem érzed azt hogy valamiről lemaradtál." Ultra szánalmas vagy hogy egy Johnnie Walker reklámból idézel.”
 • 32. Truder 2010. szeptember 04. 15:23
  „Jandex.. :)”
 • 31. Jandex 2010. szeptember 04. 14:27
  „30. hozzászólás Truder 2010.09.03. 18:45
  Azért azt ugye nem bánod ha naponta többször is megvesszőznek?!:)))”
 • 30. Truder 2010. szeptember 03. 18:45
  „Mankapunka, én őket nem csodálom, hanem hülyének tartom..”
 • 29. Mankapunka 2010. szeptember 03. 18:21
  „Truder

  Öreg kor,olyan 23tól indul,miután már nem fejlődik a szervezet.

  macskaszem

  Én azokat a nőket csodálom,akik élvezik,ha ütik őket a szerelmük,és másnap ugyanúgy kiáll mellette.”
 • 28. macskaszem 2010. szeptember 03. 11:35
  „RickCartman

  Várjuk az urak véleményét és tapasztalatait ,mivel nőként nem tudom átélni az idősebb férfiak érzéseit.
  A nők kibeszélik a problémájukat ti meg csak hallgattok. Ugye?”
 • 27. Jandex 2010. szeptember 03. 06:15
  „Kohn úr a második "betli" után legyintett és csak annyit mondott:egy gonddal kevesebb!:)))”
 • 26. RickCartman 2010. szeptember 02. 21:33
  „negyedik X-es cikkhez 90 hozzászólás, itt meg még csak 25...mi van, felháborodott hölgyek, bele tetszettek fáradni a parttalan vitába?”
 • 25. Truder 2010. szeptember 02. 20:37
  „15. hozzászólás Mankapunka 2010.09.01. 18:54

  Szerinted hol kezdődik az öreg kor? Elárulom, hogy nem negyven körül...

  Már ez a kapuzárás is túl van lihegve.. szinte direkt hergelik vele ezt a korosztályt, teljesen értelmetlenül. Aki jól érzi magát a bőrében, és boldog, eszébe sem jut a kora, meg a pánik. Mért kellene a 40 évtől befordulni, pánikolni? Egy egészséges gondolkodású ember nem agyal ilyesmin, maximum akik unalmukban nem tudnak mit kezdeni az üres életükkel. Ahelyett, hogy értékelnék amijük van, pl: az egészségüket. Aki nem hal meg fiatalon, előbb utóbb megöregszik, ez már születésünknél eldől, szerintem van idő, hogy felkészüljön rá az ember.”
 • 24. Jandex 2010. szeptember 02. 20:32
  „23. hozzászólás soproni 2010.09.02. 19:09
  Azért Én nagy összegben mernék fogadni,hogy 40 éves már nem leszel!:)))
  /Bocsi nem sértés akar ám lenni,meg az előző sem!!!!!!/”
 • 23. soproni 2010. szeptember 02. 19:09
  „Jandex! Tévedsz,nem mindegy,de azt egy szóval sem említettem,h én mennyi vagyok :)”
 • 22. Jandex 2010. szeptember 02. 15:41
  „20. hozzászólás soproni 2010.09.02. 14:50
  21. hozzászólás soproni 2010.09.02. 15:04
  Na most akkor a fiatal vagy a 40-es bika,áááá úgy látom neked mindegy csak meglegyen a betevő!:)))”
 • 21. soproni 2010. szeptember 02. 15:04
  „Sok pasi tényleg pánikol,csak azt tudnám miért?Negyven felett sokkal sármosabbak,érettebbek és figyelmesebbek. Akinek a házassága jól működik,az nem fut máshoz,hogy bizonyítson.Akik meg mégis,azok számíthatnak arra,hogy a fiatal lányok más életvitelt biztosítanak majd nekik a megszokott jólét helyett. Nálam a 40-es pasik a nyerők,mert ők már ott vannakk a toppon:)”
 • 20. soproni 2010. szeptember 02. 14:50
  „11.Nem biztos,h 40 felett öregszenek a nők.Aki nem hanyagolja el magát és fitt,fiatalos arra még a náluk jóval fiatalabbak is szemet vetnek. Az viszont tény,hogy a fiatalabb partner mellett mindenki úgy érzi,hogy nem öregszik olyan gyorsan.(tapasztalat)”
 • 19. fióka 2010. szeptember 02. 14:49
  „mindenki a maga nevében nálam akkor lessz pánik ha a másik nem lábai záródnak:)
  de azt is mondják nincsen szűk lyuk csak kevés lendület muhahahahaha”
 • 18. Jandex 2010. szeptember 02. 06:56
  „Én ha megérem a kapuzárást veszek egy üveg vodkát és kimegyek Ukrajnába./ott ennyiért mindent végleg "megoldanak" :)))/”
 • 17. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 01. 20:55
  „Én tudok egy közbülső megoldást. Ha az ember elütötte a negyvenet, ne 20 éves csajt keressen a felesége helyett vagy mellett, hanem az asszonnyal nagyjából egykorú másik nőt. Mert az új pinnán van a lényeg, nem a fiatalságon. Persze ennek is csak akkor van értelme, ha az asszony már nem tudja felállítani. Máskülönben elég egy-egy laza flört, egy összekacsintás, egy jó szemezés. Ezért fölösleges kocsit cserélni. És van valami, amiről a pszichológus néni megfeledkezett. A konyha, a főzt. Bizony, negyven fölött ennek jelentős megtartó ereje van.”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emigráns magyar alapította a beomlott chilei bányát tulajdonló San Esteban

Továbbra is minden felelősséget hárít magáról az augusztus 5-e óta a föld mélyén veszteglő chilei… Tovább olvasom