Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Uniós figyelmeztetést kapott Franciaország a hörcsögei miatt

Figyelmeztette egy európai uniós hivatal a francia kormányt, hogy többet kell tennie a Strasbourg mellett élő veszélyeztetett hörcsögök ügyében.

Az országot bírsággal is sújthatják, amennyiben az Európai Bíróság úgy dönt, hogy nem tettek eleget az Európai Bizottság 2008-as végső figyelmeztetésének.
Az elzászi hörcsögök száma egyre apad. A bizottság adatai szerint 2010-ben csupán 298 hörcsöglyukat találtak a 2001-ben számlált 1167-hez képest. A rágcsálók számának becslésekor lyukanként egy állatot vesznek számításba.

A hörcsögök élőhelyét a gazdálkodás és az utak veszélyeztetik. Franciaországban a hörcsög (Cricetus cricetus) utolsó fennmaradó élőhelye a Rajna alsó folyása melletti terület Strasbourg mellett. "Még ha 2008-ban el is indultak az agár-környezetgazdálkodási programok a hörcsög védelmében, jelenlegi formájukban hiányosak" - fogalmazott Juliane Kokott uniós főügyész a BBC hírportál szerint (www.bbc.co.uk). Az ügyről alkotott véleményét átadták a bíráknak.

2008-ban a Bizottság felszólította Franciaországot, hogy tegyen többet a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlat és a városok terjeszkedése ellen, ami tönkreteszi az állatok élőhelyeit. Kokott szerint a francia természetvédelmi intézkedések csupán a hörcsög élőhelyének hatvan százalékát érintik, és a foganatosított intézkedések elégtelenek ahhoz, hogy biztosítsák a hörcsög hosszú távú fennmaradását.

A főügyész ezért kijelentette, hogy Franciaország nem teljesítette az EU élőhelyvédelmi irányelve által előírt kötelezettségeit. Az érintett területen például számos gazdálkodó kukoricát vetett a hörcsög kedvenc tápláléka, a lucerna helyett.

Olvasóink írták

  • 2. zolikom 2011. január 23. 21:07
    „Magyarország népessége is csökken. Sokan csak lyukakban laknak, mint a hörcsögök, de a sok csapadék kimosta őket, a vályogházak pedig összedőlnek. Erre is figyelni kellene Strasbourgban. Persze lehet, hogy a <moderálva> ügye fontosabb...”
  • 1. miracle 2011. január 23. 19:54
    „Még szerencse, hogy más probléma nincs semmi.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5,6 millió dolláros bevétel Andrew Lloyd-Webber boraiból

Mintegy 5,6 millió dollárt fizettek ki a - főként online - licitálók az Andrew Lloyd Webber brit… Tovább olvasom