Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Ungár Anikót a család erősíti

Meglepett Ungár Anikó. A nagyon fegyelmezett előadóművész, a manipulációs kézügyességre épülő bűvészelőadások 61 éves nagyasszonya a személyiségről és a spiritualitás fontosságáról beszélt.

Arról, hogy a fiához, Baronits Gábor színészhez és a 99 éves édesanyjához kötődő érzelmei mindennél erősebbek. Nála a technika csak másodlagos.

– Annyi mindenről nyilatkozott már, nagyon meglepődne, ha csupán a bűvészetről kérdezném?

– Szó sincs róla. Bár, ne vegye szerénytelenségnek, hízelgő, ha egy előadó produkcióján kívül a személyiségére is kíváncsiak. Meg vagyok győződve róla, ha egy előadónak nincs szuggesztív egyénisége, akkor nem való erre a pályára. Magyarországon ezt a szakmát főleg férfiak művelik, én annyiban vagyok érdekes, hogy még nő is vagyok. Édesapám ismertette meg velem ezt a világot, ő látta meg bennem a tehetséget.

– Az édesapja egyebek között a Magyar Bűvész Klub elnöke volt, osztrák származású édesanyja pedig a divatszakmában volt otthon. Ilyen erősen hatott a szülői minta?


– Teljes mértékben. Mindkettőt a magaménak éreztem. A bűvészet mellett a mai napig kapcsolatban vagyok a divattal is, 11 évig pedig saját ruhaszalonom is volt. A szüleim nagyon komolyan hatottak rám: az édesanyámról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Két hete ünnepeltük a 99. születésnapját. Sok hasonlóság volt az életünkben, például ő 39 évesen szült engem, én pedig 40 évesen hoztam világra a fiamat. Bensőséges, baráti kapcsolat van köztünk, vele az egész életemben mindig mindent meg lehetett beszélni. Szabadnak érezhettem magam jó értelemben vett kötelezettségek között. Ugyanezt élem most meg a fiammal, Baronits Gáborral.

– A közelmúltban a Viva Comet-gálán a legjobb női előadónak járó gömböt együtt adták át Barbee-nak. Ha jól tudom, ez volt az első közös nyilvános szereplésük.

– Így van, vízválasztó volt ez a mostani alkalom, eddig nem akart velem szerepelni, nem akart Ungár Anikó fiaként megjelenni. Most viszont a Jóban-rosszban sorozat szereplőjeként úgy érezte, színészként, saját jogán is megállja a helyét. Nagyon erős a kötődés köztünk, ugyan a közelmúltban elköltözött tőlünk, de hagyja, hogy belelássunk egymás életébe.

– Nem félti a nyilvánosságtól, és mindattól, ami ezzel együtt jár?

– Nem. Gábor ugyan rendkívül érzékeny, de erős az önbizalma. Már hatévesen úgy tudott verset mondani, hogy látszott rajta, van stílusa és tehetsége. Arra tanítottam, hogy nem kell mindentől összerezzenni, és válassza szét a lényegest a lényegtelentől. Persze nem mindegy, hogy milyen embereket enged be a házába, az életébe az ember.

Mindkettőnknél nagyon fontos a barátság: az emberi kapcsolatok értékein keresztül nagyon erős bástyákat tudunk építeni. De nekem például nincsenek ideáljaim, példaképeim.

– És az előbb említett erős családi kapocs?

– Igen, mi belülről, a családi kötelékekből táplálkozunk, merítünk erőt, és nem a külvilágból.

– Saját bűvésziskolájában tanít. Mekkora az érdeklődés a fiatalok körében?

– A számítógéppel nehéz felvenni a versenyt, sajnos egyre kevesebb a diák. Most 8–9-en, míg régebben 20–30-an is tanultak nálam. A mai gyerekek türelmetlenebbek, a klasszikus, sok kreativitást igénylő bűvészkedést nagyon sokszor kell gyakorolni. De nem mindegy, hogyan adja elő valaki, mint a színészetben, itt is a személyiségen múlik minden.

– Visszatértünk oda, ahol kezdtük, már megint a személyiségről beszélünk. Manapság leginkább azért a látszatok világában élünk. Miért olyan fontos ez?

– Ez a legfontosabb, és egyre inkább az lesz. Minél gépiesebb a világunk, annál lényegesebbek lesznek az emberi értékek és gondolatok. Egyik kedvencem Müller Péter, aki azt mondja, hogy ha az ember a sorsát éli, akkor boldog. Én az vagyok. Azért lettem bűvész, mert az emberek életébe pici hitet, csodát akartam lopni.

– Bűvészként az ön varázslatának ez a mai értelme?

– Igen, az, hogy legyenek illúzióink, és legyen hitünk. A mai modern ember természetesen mindig tudni akarja, hogy mi van a titkok mögött, valójában meg is tudják fejteni. Az én varázslatom arra jó, hogy picit meginogjanak, és elengedjék magukat az illúziók világába. Édesanyám arra tanított, hogy nem feltétlenül kell kierőszakolni egy helyzetet, mert nem biztos, hogy az az enyém. Meg kell hogy érezzük, mi az, amiért aztán küzdenünk kell. Ha nem jön magától, az élettől nem szabad semmit és senkit sem kierőszakolni, mert az nem az enyém. Ami valóban megillet minket, azt természetes módon megkapjuk. És ez már mágia.

Mi a fiatalságának titka?

Mit kell tenni ahhoz, hogy az ember lánya 61 évesen ilyen jól, fiatalosan nézzen ki? – tettük fel a kérdést Ungár Anikónak. Több mint tíz éve sportol rendszeresen, hetente háromszor tornázik, beszélgetésünk végén már türelmetlenül várta a fitneszedzője. Kiegyensúlyozottan táplálkozik: sok nyers ételt, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és halat eszik, húst 5 éve egyáltalán nem fogyasztott. Úgy vallja, hogy szerencsés géneket kapott. Édesanyja kilencvenkilenc éves, és szinte soha nem használt semmilyen különleges kozmetikumot. Hibátlan bőre van, és ezt örökölte tőle Anikó. Azonban van egy titka: csak fél évig vagy egy évig használja egy márka krémjeit, aztán másra cseréli. Viszont soha nem keveri különböző cégek termékeit, ugyanabból a fajtából választ arckrémet, testápolót, napozókrémet, egyszóval mindent.

Olvasóink írták

 • 10. Mankapunka 2010. július 19. 12:35
  „buggyant

  Láttad a hétvégi mérleget????”
 • 9. Mankapunka 2010. július 18. 00:33
  „acce

  3 feles,meg 2 pohár sör,és jöhet a mama.”
 • 8. accelerator 2010. július 16. 21:55
  „Manka!

  Inkább arról beszélj, (csak így magunk között) hogy bevállalnád az öreglányt? :D”
 • 7. Mankapunka 2010. július 15. 15:46
  „Én egyet tudok,az M0-áson volt ma,volt egy 20-30 km hosszú kocsisor.”
 • 6. Mankapunka 2010. július 15. 15:44
  „Akkor direkt nem közlik,a francba.”
 • 5. buggyant 2010. július 15. 10:30
  „óvaze, nem számoltam. Elvesztettem a fonalat.de sztem nyerésre állok. De nem ér, mert itt meg inkább Békéscsabai bicajos balesetekről írnakm eg Debrecen-Nyíregyháza vonal.... leellenőrizhetetlen.”
 • 4. Mankapunka 2010. július 14. 23:12
  „Eddig mennyi az állás???”
 • 3. accelerator 2010. július 14. 21:58
  „Ungárt inkább a plasztikai műtétek erősítik...”
 • 2. buggyant 2010. július 14. 06:07
  „tartom, emelem 7re....”
 • 1. Mankapunka 2010. július 12. 11:56
  „Játszunk Tipp Mixet!!!!!

  Hány baleset lesz a héten a Balalton környékén???

  Szerintem minden napra jut 3 legalább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipőkollekciót nevezhetnek el Hemingwayről

Ernest Hemingway 82 éves fia beleegyezett abba, hogy cipőmárkát nevezzenek el a Nobel-díjas amerikai… Tovább olvasom