Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Unalomból válnak az olaszok

Másfélszeresére ugrott a válások száma Itáliában 1995 óta, leginkább a középkorúak és a hatvan felettiek válnak el társuktól. Hagyományos olasz család kerestetik!

Az olasz statisztikai intézet (Istat) adatai szerint a tradicionális itáliai família kihalt. 1995 és 2008 között a duplájára nőtt a különéléssel végződő házasságok száma. Az Olaszországban legalább három éves különélést követő válás miatt is másfélszer többen fordulnak bírósághoz. A válóperes bíróságok számai azt mutatják, hogy 2008-ban 84 165 különélést és 54 351 válást mondtak ki.

A válóperes ügyvédek szövetsége ennél is részletesebb felmérésekkel szolgált. Az olasz házasságok átlagban 15 évig tartanak. A válság nem a végzetes hetedik évben, hanem kétszer ennyinél robban ki. A férfiak 45 éves korukban mondják ki, hogy ez így nem mehet tovább, a feleségek 41 évesen kiáltják, hogy elegük van. A második házasságban élők között a férfiak 46, a nők 43 évesen kérik a válást. Az olaszok ma már középkorúan válnak el egymástól, mivel a múlthoz képest később is házasodnak össze, nem húsz, hanem harminc évesen.

Az igazi újdonság azonban az, hogy a válás divat lett a hatvan év feletti generációban is. Az olaszok allergiások lettek a házasságra - állítják a válóperes ügyvédek. Sőt azt hangoztatják, hogy ez még semmi, a következő tizenhárom évben rekordot dönt majd a válási kedv. Válságba jutott az olasz családmodell.

A párkapcsolatok nem működnek, férj és feleség alig bírja elviselni egymást. Senkinek sincsen türelme a másikhoz. Senkinek sincs kedve, akarata közös jövőt építeni - foglalta össze tapasztalatait az egyik legismertebb olasz válóperes ügyvéd, Maretta Scoca. A római La Sapienza tudományegyetemen tanító szexuálpszichológus Chiara Simonelli egyenesen kijelentette: azon csodálkozik, ha egy házasság működik, és ilyenkor a titkot igyekszik megfejteni. A válóperes ügyvédek statisztikái önmagukért beszélnek, a házasságok 40 százaléka nem másért, puszta unalomból vall kudarcot. A partner megcsalása miatt csak a válások 30 százalékát mondják ki.

A házastársak fele megbocsátja a félrelépéseket. Érdekes adatnak számít viszont az, hogy az esetek tíz százalékában az olasz férj-feleség az anyós miatt válik el egymástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyálló mérgük van az antarktiszi polipoknak

Ausztrál kutatók négy olyan polipfajt fedeztek fel az Antarktiszon, amelyek mérge fagypont alatt is… Tovább olvasom