Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Újrafestett valóság – rendhagyó kiállítás - fotók, videó

Kortárs sokszínűség a Magyar Nemzeti Galériában: a sokszínűség jegyében szájjal, lábbal festő, más fogyatékossággal élő és ép képzőművészek közös alkotásait mutatja be tárlat október 14-ig.
A Magyar Nemzeti Galériában szeptember 5-től látogatható az Újrafestett valóság című rendhagyó kiállítás. A példátlan összefogás keretében megvalósult tárlat az idén 35 éves jubileumát ünneplő Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében, a Poli-Farbe magyar festékgyár támogatásával valósult meg.


Újrafestett valóság - rendhagyó kiállítás - fotók

Különlegessége, hogy a Galériában első alkalommal mutatkoznak be szájjal és lábbal festő, illetve más fogyatékossággal élő művészek. Az alkotók nem csupán művészfestékkel, hanem fal- és zománcfestékkel is alkottak vásznon, farostlemezen és a kiállítótér falain.

A tárlat a Magyar Nemzeti Galéria immáron három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül valósult meg, amelynek tavalyi állomása a Privát labirintusok című, autizmussal élő alkotók és a kortárs magyar képzőművészet meghatározó képviselőinek alkotásait mutatta be. A jelen kiállítás célja, hogy rávilágítson társadalmunk sokszínűségére és bebizonyítsa: amennyiben a többségi társadalom azonos feltételeket biztosít a mozgássérültek számára, akkor ők is képesek maradandót alkotni és értékeket teremteni.

A kiállító művészek között találjuk a magyar kortárs képzőművészet szereplőit: Fürjesi Csabát, Gyarmati Zsoltolt, ef Zámbó Istvánt, Hámori Anettet, Hervé-Lóránth Ervint, és részt vesznek olyan tehetségek is, mint Orr Máté, Sütő Róbert és Brauer Ildikó. A kiállítás védnöke Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A rendezvény filmes előzetese:
Húsz mozgássérült, szájjal és lábbal festő, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élő, valamint húsz ép képzőművész közös alkotásaiból állt össze a kiállítás, amelynek célja, hogy rávilágítson közös értékeinkre, és hogy mindenki számára egyértelművé tegye: a mozgássérült művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. A kiállítás főtámogatója a magyar tulajdonú Poli-Farbe festékgyár, amely az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosította több millió forint értékben. A támogatásnak köszönhetően nem csak vászonra és papírra, de farost lemezre, vagy akár a kiállító terem falára is tudnak majd alkotni a felkért művészek, ezáltal újraértelmezve a hazai gyártmányú falfestékeket, színező tintákat.

A kezdeményezés példaértékűen segíti elő a fogyatékos emberek aktív részvételét a művészetben. A fogyatékos és ép művészek közös alkotó munkája és műveik kiállítása bemutatja, hogy az emberek különbözősége érték, amely gazdagítja világunkat. A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramok keretében – hosszított nyitva tartás, tárlatvezetések, előadások – az érdeklődőknek lehetőségük lesz megismerni a sérült emberek hétköznapjait, gondolkodásmódjukat és értékeit. (www.mng.hu)
Helyszín: Budavári Palota, C épület (Akadálymentes bejárat: B épület.)
A mozgássérült és az ép kortárs képzőművészek egymást inspirálva, segítve és kiegészítve alkothattak a nyár folyamán, olyan közös értékek mentén, mint például a sokszínűség, a kreativitás, a természetszeretet és a hagyománytisztelet. Aztán még a tárlat megnyitása előtt az utca emberét szólították meg a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének önkéntesei a budapesti Dunakorzón, hogy próbálják ki a szájjal vagy a lábbal festés technikáját. A demonstráció célja az volt, hogy ráirányítsa a többségi társadalom figyelmét a mozgássérültek értékeire. A többségi társadalom tagjainak rendhagyó próbája, hogy miképp lehetséges vonalat húzni, rajzolni a papíron úgy, hogy az ember nem használhatja kezét, nem mindennapi felismerésekkel járt. Eleinte még önként vállalkozót is nehezen lehetett találni a megmérettetésre, később azonban néhány bátor és lelkes kísérlet sikere után többen ecsetet ragadtak – szájjal vagy lábbal. Számos ígéretes alkotás született, a kevésbé ügyesek számára pedig a kiállítás egyik alkotópárosa, Krániczné Tóth Dóra szájjal és Kormos László lábbal festő művész mutatta meg a különleges praktikákat.

A demonstráció rávilágított az emberi sokszínűség eredendőségére, miközben a szájjal és lábbal festés próbája bebizonyította: egy mozgássérült is lehet ügyesebb és kreatívabb ép embertársainál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság, rejtély és nagy értékű leletek: a Seuso-kincs története

Nem derülhet ki a talajminta-vizsgálatok eredménye. Tovább olvasom