Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Újra öt jelölt lehet a legjobb filmre az Oscaron

Az amerikai filmakadémia azt fontolgatja, hogy hat év után ismét visszatér az öt jelölthöz a legjobb film kategóriában, amelyben jelenleg akár tíz jelölt is lehet.
A jelenleg érvényes szabályok szerint akár tíz jelölt is lehet egy évben a legjobb film díjára. A jelöltek számának megfelezése - amelyre a hollywoodi portál értesülése szerint a filmakadémia egy befolyásos frakciójának nyomására kerülhet sor - nyílt beismerése lenne annak, hogy a hat éve bevezetett stratégia kudarcot vallott.

A 6100 tagot számláló testület a 2009-es Oscar-gála után döntött úgy, hogy tíz filmre bővíti ki a legjobb filmes mezőnyt, amelyből a szavazók által felállított rangsorok alapján a legnagyobb támogatottságú film kapja a díjat. A lépést többek között az inspirálta, hogy 2009-ben A sötét lovag című Batman-film nem jutott be a legjobb film-jelöltek közé, és sokakat felháborított, hogy a filmakadémia figyelmen kívül hagyott egy ilyen rendkívül népszerű filmet. (Cristopher Nolan produkcióját egyébként egy sor technikai kategóriában jelölték Oscarra, és Heath Ledger posztumusz megkapta a legjobb férfi mellékszereplő szobrát.)

A 2010-es 82. Oscar-szezontól alkalmazott "preferenciális rendszer" azonban úgy tűnik nem vált be. "Megpróbálták, de semmi jó nem sült ki belőle" - idézett egy magát megnevezni nem kívánó filmakadémiai forrást a THR.

Az 5-10 film jelölését engedő szabály nyomán nem a blockbusterek kerültek a választékba, a verseny a független filmek felé nyílt ki. Az idei nyolc jelölt közül csupán az Amerikai mesterlövész ért el széles körű közönséget, a filmeket jelölő akadémiai tagok a független produkciókat pártolták. Az idei Oscar-díjas, Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) is utóbbiak közé tartozott.

A jelöltek számát csökkentő javaslat még nem került a filmakadémia kormányzói elé, de előfordulhat, hogy már március 24-i következő tanácskozásukon napirendre tűzik a témát. A testület rendszerint összeül a lezajlott Oscar-gálák után, értékeli a műsort és a teljes szezont is áttekinti.

A csökkentés mellett érvelők szerint a nagy számú mezőny miatt felhígul a legjobb film-jelölés presztízse. Emellett hiába a sok jelölt, ez nem befolyásolja a ceremónia televíziós sugárzásának nézettségét. Idén a tavalyihoz képest 15 százalékkal kevesebben ültek a képernyő elé Amerikában, hogy megtekintsék az ABC csatorna közvetítését. Kiszivárgott, hogy állítólag a kormányzók a műsor minőségével és hosszával sem voltak elégedettek.

A március 24-i ülésre egyébként a filmakadémia díjbizottsága is elkészíti a maga jelentését és benyújtja azt a kormányzóknak.

A bővített jelöltlistához ragaszkodók az Amerikai mesterlövész és A szív bajnokai példájára mutogatnak, amelyek bizonyára nem kaphattak volna Oscar-jelölést a legjobb film kategóriában, ha csupán öt alkotás kerülhetett volna a mezőnybe.

A legnagyobb közönséget egyébként mindeddig az 1998-as Oscar-show vonzotta, amikor a Titanic című globális kasszasiker nyerte a díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztítja a koszorúereket a rendszeres kávézás

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői… Tovább olvasom