Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Újra kiállítják a 12 éve darabokra tört szobrot

Az Ádámot ábrázoló életnagyságú márványszobor 12 évvel ezelőtt tört darabokra, amikor leesett a talapzatáról. Most újra helyet kap a Metropolitan-ban.
Újra kiállítják azt a 15. századi velencei szobrot a New York-i Metropolitan Múzeumban, amely 12 évvel ezelőtt tört darabokra, amikor leesett a talapzatáról.

Az Ádámot ábrázoló életnagyságú márványszobor keddtől lesz látható a múzeum új, velencei szobrászatot bemutató galériájában. Az alkotás a velencei reneszánsz szobrászmester, Tullio Lombardo műve.

Fotó: Christopher Heins/The Metropolitan Museum of Art
Fotó: Christopher Heins/The Metropolitan Museum of Art

A szobor 2002 októberében dőlt le, amikor a talapzat egy része levált. Az alkotás a zuhanás következtében 28 nagyobb és számtalan apróbb részre tört, a legsúlyosabb sérülések a végtagjain és a figura támaszául szolgáló dekoratív fatörzsön keletkeztek.

A szobor helyreállításán 12 éven át dolgoztak a restaurátorok, és az alkotás biztos rögzítésének érdekében a múzeum munkatársai igénybe vették anyagtudósok segítségét is. A múzeum közlése szerint az együttműködés a nagyméretű szobrok megóvásának új módjához vezetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Facebookon találta meg elhagyott metszőfogait

A manchesteti kocsmáros a szombat esti takarításnál bukkant a nem mindennapi elhagyott tárgyra. Tovább olvasom