Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Újjászületik Leonardo da Vinci láthatatlan festménye

Hosszas restaurálással alakok, részletek és színek tűntek fel a Leonardo da Vinci fiatalkori remekművén, a Háromkirályok imádása című festményen, amely jövőre kerül vissza a firenzei Uffizi-képtárba.

A napjainkra teljesen megbarnult, "láthatatlan" képet  2011-ben vitték el a firenzei Basso erődben működő  restaurátorlaboratóriumba, ahol az első egy évben a kép állagának  felmérése folyt 140 millió euró költséggel.    
 
A háromnegyedénél tartó restaurálás eddigi eredményeit a  sajtónak is megmutatták kedden Firenzében.    

A nagyközönség 2015 végén láthatja ismét a felújított festményt  az eredeti helyén, az Uffizi-képtár 15. számú termében, amelyet  akkorra szintén renoválnak, megfelelő hőmérsékletet és világítást  biztosítva az alkotásnak.    
   
Leonardo da Vinci (1452-1519) a firenzei San Donato a Scopeto  kolostor oltára számára készítette a festményt, amelyet 1482-ben  félbehagyott, amikor a milánói udvarba költözött. A kolostorba végül  Filippino Lippi festménye került, amely ma szintén az Uffiziben  látható.    
 

 

A 246-szor 243 centiméteres Leonardo-festmény a 15. század egyik  leggyakoribb témáját, a gyermek Jézus születését és a három  napkeleti bölcs Betlehembe érkezését dolgozta fel. Kortársaihoz  képest azonban Leonardo újított is: a kép közepén levő Szűz Máriát  és gyermekét számtalan alak, közöttük lovas harcosok veszik körbe,  és a festményen építkezés és természeti táj is látható.    

 
A kép restaurálását Az Uffizi-képtár Barátai elnevezésű  alapítvány finanszírozta.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgasson Rudolf Péterrel!

Nézzen be a filmgyártás kulisszái mögé és tanuljon a legjobbaktól! Október 1-jén ingyenes nyílt nap a Stábiskolában. Tovább olvasom