Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Újabb vádak a volt augsburgi püspök ellen

Újabb vádak merültek fel a volt augsburgi püspök, Walter Mixa ellen.

A Süddeutsche Zeitung című müncheni lap hétfői értesülése szerint legközelebbi munkatársai a püspöki hivatalából XVI. Benedek pápa által felmentett Mixát azzal gyanúsították, hogy állandó alkoholproblémákkal küszködik, és fiatal papoknak szexuális ajánlatokat tett. A lap szerint ezek a vádak szerepelnek azokban az aktákban is, amelyek alapján a katolikus egyházfő az augsburgi püspök felmentése mellett döntött, mostanáig azonban nem kerültek nyilvánosságra.

A 69 éves volt püspököt korábban azzal vádolták, hogy a hetvenes években, még egyszerű papként, a rábízott fiatalokat a legdurvább módon bántalmazta. A szexuális bűncselekmények elkövetésének gyanúja akkor is felmerült, az ingolstadti államügyészség azonban ezt a vádat bizonyítékok hiányában ejtette.

Mixa a vádak nyomán április végén ajánlotta fel lemondását a pápának, aki azt elfogadta.

Az elsősorban katolikus egyházi személyiségeket érintő, több hónapja tartó németországi botrányok sorában a Mixa-ügy váltotta ki a legnagyobb visszhangot. Az ingolstadi államügyészség szerint egyébként a vizsgálat során megerősítést nyert, hogy a volt püspök annak idején ököllel, bottal és nadrágszíjjal ütötte a rá bízott gyerekeket. Az egyik tanú szerint a verés közben az áldozatoknak a többi között azt kiabálta: "Benned lakik a sátán, s most kiűzöm belőled".

Walter Mixa - aki a német katolikus egyház egyik legtekintélyesebb főpapjának számított - sokáig tagadott, végül azonban beismerte, hogy "elcsattant néhány pofon".

Az állítólagos alkoholizmusra és a szexuális visszaélésekre vonatkozó legújabb vádak a Süddeutsche Zeitung szerint már Mixa püspöki idejére vonatkoznak, s az ügyben újabb lavinát indíthatnak el, a németországi katolikus egyház további hitelvesztését eredményezhetik.

Megfigyelők szerint ezt igyekezett megakadályozni Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke, aki a Die Welt című lap hétfői számában közzétett drámai felhívásában a katolikus egyházat sorainak rendezésére, egységre és megbékélésre szólította fel.

Hétfőn Würzburgban kétnapos ülést kezdett a katolikus püspöki konferencia vezető szerve, az állandó tanács, amely mindenekelőtt az egyházi személyek által elkövetett szexuális bűncselekmények kezelésének, továbbá az ilyen jellegű bűncselekmények jövőbeni megelőzésének irányelveit dolgozza ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schell Judit elégedett a karrierjével

Okosan lavíroz hivatás és család között Schell Judit, aki két kisfiú édesanyja. Az országos… Tovább olvasom