Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Újabb kötet jelenik meg Mussolini kétes hitelességű naplóiból

Újabb kötet jelenik meg Olaszországban Benito Mussolini naplóiból, annak ellenére, hogy a fasiszta vezér állítólagos feljegyzéseinek eredete továbbra sem tisztázott.
A Corriere della Sera című napilap nyomozása szerint a naplóknak tulajdonosa sincsen. Mussolini 1935 és 1939 között vetette papírra mindennapi gondolatait. Az évtizedeken át keresett Naplókat (Diari) 2007-ben a könyvgyűjtő Marcello DellíUtri szenátor "találta meg". Egy partizán utódai adták oda neki - állította. A Naplókat olasz és külföldi történészek, grafológusok és a nemzetközi aukciósházak is hamisnak találták. A Bompiani kiadó mégis a kötetekben való publikálás mellett döntött: tavaly ősszel jelent meg az 1939-es napló, most májusban pedig az 1935-ös oldalakat adják ki.

A feljegyzések eredetének a Corriere della Sera járt utána. A napilapnak nem sikerült azonosítani a "hamisítvány" szerzőjét, de volt tulajdonosát megtalálta. Mussolini sorait a piemonti Domodossolában élő Aldo Pianta birtokolta. A kereskedő neve akkor bukkant fel, amikor Svájcban keresetet indított csalás címén. Kevesellte, hogy a Naplókért csak egymillió háromszázezer eurót fizettek neki. DellíUtri a tekintélyes olasz lapnak elismerte, hogy tudott a Piantával létrejött ügyletről, amely tíz millió euróról indult.

A szenátor azonban tagadta, hogy ő vásárolta volna meg a füzeteket. Annak ellenére, hogy a Naplók DellíUtri milánói könyvtárában vannak, azt állítja, ő csak őrzi a kéziratot. A Corriere della Sera szakértője a Naplók szövegét hasonlónak találta egy másik - hamis - Mussolini-naplóéhoz, amelyet 1957-ben anya és lánya, Rosetta és Amalia Panvini Rosati gyártott. A nőket ezért két év börtönre ítélték annak idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldoggá avatás - Imavirrasztás a Circus Maximusban

A II. János Pálra való emlékezéssel és imával töltik az éjszakát a boldoggá avatásra Rómába érkezett… Tovább olvasom