Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Uj Péter: Ilyen Észak-Koreában sincs!

Szeged - A blog.hu jelenleg az Index.hu Zrt. legdinamikusabban növekvő része. Míg az index címlapjára napi 400 ezer egyedi látogató érkezik, a blog.hu 200-250 ezer egyedi látogatót könyvelhet el. Uj Péter interjú.
Amikor címlapra tették a blogokat, sejtették, hogy igazán jó blogok tömege fog megjelenni, de ekkora lavinára nem számítottak - monjda az index főszerkesztője, Uj Péter, akivel az első bloggertalálkozón beszélgettünk Budapesten.

- Először találkoznak itt a bloggerek, ugye? Gardenparty, miegymás...
- Nem találkoztuk túl a blog.hu eddigi történetét. Amikor az index májusban 10 éves volt, akkor mindenféle rendezvényekben gondolkodtunk, és akkor akartunk egy ilyen blogosat is összehozni, de annyira elkavarodtunk mindenféle teendőkben, hogy kicsúsztunk az időből. Meg közbejött ez a nyomorult válság, ami nem kedvezett a rendezvényeknek. Most néhányan elvállalták a szervezést, hoztak három kecskét... Saját pénzből, érted. Gondoltuk, nyár van, meleg van, rúgjunk be, együk meg a kecskét.

- A blog.hu az indexen belül hol szerepel? A kedvencek között, vagy inkább a sarokban?
- A blog.hu az Index.hu Zrt.-nek az egyik legdinamikusabban növekvő szolgáltatása, már négy éve van az indexen. Blumi, akivel még az Internetto idején együtt kezdtünk, létrehozta a blog.hu-t, mi meg gyorsan lecsaptunk, hogy behozzuk ezt a szolgáltatást. Amikor beemeltük címlapra, akkor azt reméltük, hogy elindítunk egy folyamatot, ami megsokszorozza majd az igazán értékes meg jó blogok számát, de azt nem gondoltuk volna, hogy ekkora lavinát indítunk el. Ma már elképesztően gyorsan fejlődik a blogoszféra. Maga az újság sem bírja már a versenyt a hírszolgáltatásban ezzel a nagy civil aktivitással.

Uj Péter: A blog.hu az Index.hu Zrt.-nek az egyik legdinamikusabban növekvő szolgáltatása. Fotó: DM/DV
Uj Péter: A blog.hu az Index.hu Zrt.-nek az egyik legdinamikusabban növekvő szolgáltatása.
Fotó: DM/DV

- Komolyan vesznek minket, bloggereket? Blogokat? Mindig hallani ilyesmit, hogy: ez csak egy blog.
- Persze. Ezt a kérdést ma már szerintem nem is lehet feltenni... Ugyanúgy veszik, mint bármi mást. Az egyéb újságokat sem lehet komolyabban venni.

- Hozzátok érkeznek például ügyvédi levelek, ha az egyik blogotok nagyon elveti a sulykot?
- Persze, folyamatosan. Tárhelyszolgáltatónak minősülünk, ha valami sértő, azt le kell venni. Ha valaki pattog emiatt, akkor megpróbálunk a bloggerekkel egyezkedni, hogy ezt mégse kéne... Vagy levesszük.

Bloggerek találkozója Budapesten

- Megvéditek őket?
- Próbálnánk, de az újsággal is nevetséges pereket veszítünk el. A mai gazdasági helyzetben pedig akár csak egy 4-5 millió forintos per elvesztése nekem 3-4 emberembe kerülhet. Ez van, nincs pénz semmire. 3-4 millió forintot bukni az annyit jelent, hogy azt valahonnan ki kell gazdálkodni, tehát életveszélyes a helyzet. Szerencsére még nincsenek ilyen nagy pervesztések, bár éppen most van egy erős konfliktus: Kiszel Tünde és Puruttya között (az index egyik blogja - a szerk.). Szerintem egyébként hülyeség, nyilván az ügyvédek és a perelgetni szeretők részéről is erősebb a nyerészkedési vágy, mint a valós jogsérelem érzete. Sajnos a magyar jogszabályok, vagy inkább a magyar joggyakorlat nem kedvez az ilyen szabadszájúságnak. A magyar joggyakorlatban, ezt újságíróként és szerkesztőként mondhatom, sokkal fontosabb néha mindenféle politikai érdek, és gazdasági érdekek, mint a szólásszabadság. Mi pert tudtunk veszíteni indexként azért, mert Killer Lászlót írtunk Keller László helyett. Tényállításként képes volt magyar bíróság azért elítélni. Ez ugye tényállítás, hogy mi azt mondtuk, hogy gyilkos, ilyen Észak-Koreában sincs! Ezzel sajnos nagyon kell vigyázni, amíg Magyarországon az igazságszolgáltatásban nem történik valami. Reméljük, előbb-utóbb történik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amfiteátrum-Pécs2010 színpad a Szigeten

A nemzetközi jazzélet egyik legnagyobb gitárvitruóza, Al Di Meola mellett a portugál fadó-énekesek… Tovább olvasom