Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Új könyv Chopinről

Fryderyk Chopin élete és zenéje címmel új kötet jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában; Barbara Smolenska-Zielinska lengyel zenetörténész könyve hazájában tananyag.
Győri László rádiós szerkesztő, több zenei tárgyú kiadvány fordítója, aki pénteken a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Szilasi Alex zongoraművésszel beszélget majd a könyvről, az MTI-nek elmondta: az olvasó élvezetes és érdekes alkotást vehet kézbe, amelynek szakmai pontossága is kielégítő.

Nemcsak Chopin életrajzát tartalmazza a kötet, hiszen utolsó fejezete gondos műelemzés. A Mihályi Zsuzsa által lefordított kötet abból az alkalomból lát napvilágot, hogy a zenei világ 2010-ben ünnepli a zongoravirtuóz-zeneszerző születésének 200. évfordulóját: Chopin 1810. március 1-én a lengyelországi Zelazowa Wolában született.

Győri László az MTI-nek kiemelte: nem bánná, ha az év folyamán egy tudományos kiadvány is megjelenne. Megjegyezte: szerencsésebbnek tartotta volna, ha a műelemzéseket Barbara Smolenska-Zielinska kötetének szövegébe szerkesztették volna, mégis őszintén ajánlja a közönségnek a hiteles forrásokra támaszkodó könyvet, amelyet bibliográfia és névmutató is kiegészít.

A Chopin munkásságának jelentőségét összegző rész hangsúlyozza: a lengyel zeneszerző életműve befolyásolta az európai zene további sorsát. "Különösen fontos történelmi érdeme, hogy a mazurkákban a legnyersebb, legeredetibb falusi motívumokat használta fel. Ez a Chopin korában újszerűnek, rendkívülinek számító népzenefelfogás a XX. században vált elfogadottá, és felismerhető Bartók, Stravinsky és Szymanowski műveiben is" - szerepel a könyvben.

A kötet szakmai lektora Szilasi Alex zongoraművész volt, aki a könyvbemutató után adja Polonézek című sorozatának második koncertjét az MTA dísztermében. A muzsikus évek óta foglalkozik Chopin életművével. Chopin budapesti születésnapi koncertjének is ő a főszereplője: erre 2010. március 1-én kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A programhoz megnyerték Lengyelország egyik legnevesebb zenekara, a bydgoszczi Pomorska Filharmónia Szimfonikus Zenekar közreműködését. Az est rangjához a párizsi Pleyel manufaktúra is hozzájárul azzal, hogy egy új P280-as koncertzongorát ad kölcsön. Chopin szerette a Pleyel hangszereket, művei javát ezek tulajdonságainak figyelembe vételével komponálta.

A koncert azonos műsorral már február 19-én elhangzik Bydgoszczban, a budapesti előadás pedig felkerült a Chopin 2010 lengyelországi programigazgatóság hivatalos programjai közé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb a cégek jutalmazási kedve az idén

A cégek az idén átlagosan 10 százalékkal több ajándékutalványt adnak év végi jutalmazás, bónuszok,… Tovább olvasom