Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Új Google Earth: időutazás és 3D épületek a megyében

A héten adták ki legújabb verzióját a Google Earth programnak. Csuda dolgokat ígér a szoftver: 3D-s épületeket és növényeket, utcakép-nézegetést és időutazást.

Nem tudja, mi az a Google Earth? Itt megtudhatja! 


Nos, azt sejtjük, hogy Los Angeles vagy Párizs ilyetén felfedezése tartogat számos újdonságot a legfrissebb programmal. Mi a azonban elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy Győr-Moson-Sopron megyében mit láthatunk az újdonságokból.

A program telepítése után a választ néhány perc után megkaptuk: alig valamit.

Nem újdonság, de jó: helyhez kötött Youtube-videók lejátszása.

3D épületek
Míg a magyar fővárosban szinte minden ház háromdimenziós és izgalmas virtuális sétát lehet tenni Budapest utcáin, Győr-Moson-Sopronban alig több, mint fél tucat épület modellje készült el - ezeket a Google Maps kiegészítőjével is láthatjuk (lista a megyei 3D-s épületekről keretes írásunkban). A növényzetet keresve aztán kiderült, ezzel sem állunk jobban: a Fertődön találtunk a kastélykertben csupán néhány bokrot.

Háromdimenziós épületek Győr-Moson-Sopron megyében

3D-s épületből nem sok van a megyében. Ha leszámítjuk azt a néhány lelkes éttermet és panziót, akik elkészítették (elkészíttették) épületük három dimenziós mását, alig több, mint fél tucatnyi 3D-s épülettel találkozunk csupán a megyében.

Győrben a megyeháza épülete (más néven a vízügyi palota), a likócsi korcsolyapálya, a Széchenyi téri Mária-oszlop és a révfalui víztorony modellje látható a Google Earth-ben és a Google Mapsben is.

Sopronban a Tűztorony, a Károly-kilátó (a kilátásban épp egy napszemüveges úr gyönyörködik), a tévétorony készült el 3D-ben.

Mosonmagyaróváron találjuk a legérdekesebb épülettípusokat: az Erkel utca egyik tízemeletese és a Csillagvirág utca egyik lakóháza emelkedik ki a virtuális földből, ha a várost utcaszintből nézzük. És ne hagyjuk ki a város Levél felőli oldalán az öt szélkereket sem.

A többi településen szinte semmi: csak Fertődön az Esterházy-kastély és Pannonhalmán a Bencés apátság.


Sopron, Károly-kilátó.

Utcanézetek
A következő pont az utcanézetek lettek volna, ezeket is hasonló sikertelenséggel kerestük megyénkben az Earth-ben (mondjuk a Mapsban sincsenek és a program a kettő integrálását ígéri). Marad helyette a 360 fokos panoráma, amelyből azért jópár akad a megye jelentősebb turisztikai pontjain.

360 fokos panorámából akad jónéhány, ez például egy séta részlete Pannonhalmáról.

Időutazás
Mielőtt ebbe belekezdenénk, érdemes elmondani, hogy a Google a különböző időpontokban készült műholdképekből állítja össze a térképeit (mind az Earth-ben, mind a Mapsben). Ha ránagyítunk a térképre, újabb felvételt látunk, amely a földfelszínhez közeledve egyre részletesebb. Eddig csak sejthettük a Google Mapsben látottak alapján, hogy melyik térségről mikor készülhetett a kép, az új Google Earth-ben azt is látjuk, hogy a térkép mikor készült. Ha készül egy újabb térkép, természetesen frissítik a korábbit. A hatos Earthben lehetőségünk van egy csúszkával előcsalogatni a korábbi műholdképeket.

2007: Gardénia van
Győrben például szépen látszik, hogyan az egyik képen még áll a Gardénia, aztán építkezés zajlik, majd a kész bevásárlóközpont képét látjuk.

2009: nincs Gardénia

Ránk férne a frissítés
A megye jelentős részén azonban sajnos nem sok felvétel készült eddig. Mosonmagyaróváron például a legfrissebb kép a DigiGlobe nevű digitális lefedettséget mutató eszköz szerint a legfrissebb kép 2003. május 5-én készült, ennek tudható be, hogy a Királyhidai úton még épp csak épül a hipermarket, a vörösiszap-tározó pedig tisztán látszik...

Hét éves felvétel Mosonmagyaróvárról.

Korábbi csudák
A Google Earth új verziójában az előző verziókban megismert (és talán megszeretett) számos funkció természetesen elérhető. Csak néhány ezek közül: helyhez kötött Wikipedia szócikkek, fotók, Youtube-videók, panorámaképek megjelentetése, útvonaltervezés, éjszakai nézet, repülőgép-szimulátor, csillagképek...

Repülőgéppel Kapuvár felett.


A 6.0-ás Google Earth letölthető innen >>

Olvasóink írták

 • 13. azmiaz 2010. december 05. 22:43
  „Jethro_Tull. Köszönöm! Lehet nekikezdek pofásítani, bár időm az sajna nem sok van rá!”
 • 12. Jethro_Tull 2010. december 05. 09:50
  „9. azmiaz 2010.12.04. 21:35

  Kérlek folytasd !
  Jó lesz látni......”
 • 11. elemér 2010. december 05. 09:07
  „Mi az amit Google Earth mutat a világrol ? Az nem más mint csak egy bemutató, tehát nemkell azt komolyan venni egyenlöre. Még nem tartunk ott hogy ezt használlják a turizmusra. Turizmusra videot használlnak és ez vagy Youtube vagy video és kép böngészés a Google lapján. Aztán létezik olyan is hogy kattints ide és ha fizetsz akkor kapsz videót. Ez a világ már elmult, mert ingyen is megtalálható ilyesmi.”
 • 10. elemér 2010. december 05. 02:30
  „Google Earth az USA-ban müxik és vannak jó képek meg egyebek, rengeteg info. a képekkel. Az viszont még az USA-ban is hiányos, habár sokkal jobb ha megfizetik. Én csak a Google Map-t használom már régóta. Igy van ez a Google telefonnal is. Ingyen adnak egy helybeli telefonszámot egész életre. Ez szintén csak az USA-ban van egyenlöre.

  http://www.youtube.com/user/mkbarth?blend=2&ob=4#g/u”
 • 9. azmiaz 2010. december 04. 21:35
  „Nem voltam vele megelégedve, azóta meg nem volt rá időm.
  http://yfrog.com/6xvaroshazaj”
 • 8. elemér 2010. december 04. 20:35
  „Szerintem ez egyenlöre felesleges, mert amit ajánlanak oda az ma 75% az embereknek nincs. CPU: Pentium 4 2.4GHz+ or AMD 2400xp+ (Minimum követelmény pedig gyenge.)”
 • 7. WTF 2010. december 04. 20:04
  „elemér!
  Szerintem a google earth is legalább olyan fontos marketingeszköz manapság, mint a város honlapja. Győr egyiket sem használja ki eléggé, pedig nem lenne egy akkora nagy project...”
 • 6. elemér 2010. december 04. 19:09
  „Aki érdeklödik egy város után az kezdi a honlappal.

  http://www.gyor.hu/index.php?nyid=1&hlid=86

  Aztán ha turista kattint a nyelvre és folytatja, képek, videok stb. Sok kép és video van a városrol és annak a honlapon lenne a helye linkelve. Ezek olyan ellemi dolgok hogy azok akik használlják a net-t tudják. Akik angolul tudnak azoknak ez gyerekjáték. Felesleges várni a Google Earthre. Van aki mindent a Kisalföldön keres, vagy Robotsanyit várja hogy rakjon fel videot.;))

  http://www.youtube.com/watch?v=xbx7GJhurVk&feature=player_embedded

  http://www.google.com/search?q=gyor+hungary&tbo=p&tbs=vid%3A1&source=vgc&hl=en&aq=0&oq=gyor%2C+hu”
 • 5. muskátli 2010. december 04. 14:52
  „"Sopronban a Tűztorony, a Károly-kilátó (a kilátásban épp egy napszemüveges úr gyönyörködik), a tévétorony készült el 3D-ben. "

  ez nem most készült, ez már viszonylag rég fennt van a google earthon kedves újságíró!”
 • 4. robi04 2010. december 04. 14:34
  „3.Miért nem?”
 • 3. azmiaz 2010. december 04. 14:27
  „Én már megcsináltam kb egy éve a Városháza 3D-s modelljét Google Earth-höz. De még nem töltöttem fel.”
 • 2. WTF 2010. december 04. 11:15
  „Győr nagyon silány a programban.... a Széchenyi-tér kb olyan felbontásban van fenn, mint egy falusi tanya Szabolcs-Szatmár megyében :(”
 • 1. exodus 2010. december 04. 09:34
  „A Városmarketing és Sport Főosztály feladatául tűzném ki Borkai Zsolt helyében, hogy készüljenek el Győr vonatkozásában azokról a nevezetességekről a 3D-s képek, amelyek turistákat csalogathatnak térségünkbe a világ más tájairól. Én pl. az Earth segítségével választottam partszakaszt nyáron a Horvátországi apartman foglaláskor. Sokkal hitelesebbek ugyanis számomra a felhasználók által feltöltött képek, mint a hirdetők Galéria fotói. Ha a kettő fedi egymást, akkor nagy csalódás nem érhet. Persze ennek semmi köze a 3D-s képekhez, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy nagyon is gyakorlati jelentőséggel bír a jelenléte egy-egy városnak, vagy régiónak az Earth-ön.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WikiLeaks - A svéd igazságügyi hatóságok kiadták az új elfogató parancsot

A svéd igazságügyi hatóságok kiadták a Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója elleni új… Tovább olvasom