Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Új cigány népismereti könyv a katolikus iskolákban

Egyfajta kéznyújtásnak tekinti a cigányság és a többségi társadalom felé Cigány népismeret című könyvét Székely János Esztergom-Budapest főegyházmegyei segédpüspök, aki szerdán Szekszárdon mutatta be a tankönyvnek is szánt munkáját.

A könyv a többségi társadalmat arra kéri, "látogasson el" a cigányság rendkívül gazdag világába, és "szól cigány testvéreinkhez", akik közül sokan alig ismerik múltjukat, és nincs egészséges cigány identitásuk - mondta a szerző a szekszárdi katolikus plébánián tartott bemutatón.

A segédpüspök, aki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense is, hozzátette: szeretné, ha a kötet tananyaggá válhatna az oktatásban. Mint mondta, a katolikus iskolák nyitottak, a Cigány népismeret néhány éven belül az osztályfőnöki órákon kiegészítő tananyag lesz. Úgy fogalmazott: a könyv segít abban, hogy a diákok megtanulják a romákat szeretni és elfogadni.

A Szent Istvánt Társulat kiadásában megjelent, javarészt a cigányság történetét taglaló, 128 oldalas kötet ismerteti a cigány nép jelképeit, az általuk beszélt nyelveket, szokásaikat, megemlíti többek közt az 1956-os forradalom cigány hőseit, és bő fejezetet szentel a népcsoport mai helyzetének.

Székely János megjegyezte: jó lenne tudatosítani, hogy a cigányság és a többségi társadalom között 600 éves együttélésük során sokáig nem volt jelentős feszültség.

A Te del o Del baxt! (Adjon neked Isten szerencsét!) - romani nyelvű alcímet viselő könyv a jelenről többi között azt írja, hogy a cigány gyerekeknek csak a 80 százaléka végzi el az általános iskola nyolc osztályát, tíz százalékuk jut el az érettségiig, örömtelinek nevezi ugyanakkor, hogy a felsőoktatásban tanulók két százaléka vallotta magát cigánynak.

A szerző kitér arra is, hogy "az utóbbi évtizedekben egyes politikai erők a cigányságot gyakran csak szavazatszerzésre használták fel", ehhez "a cigányok és nem cigányok közötti feszültség fenntartása is hasznos politikai fogás volt".

Olvasóink írták

 • 13. futóbab 2011. február 24. 09:13
  „Nem kell tankönyv!Nem fogjuk lapozni!Nem fogjuk olyan helyre járatni iskolába a gyereket ahol az oktatási anyagban kötelező lesz ez a téma!Ismerjük őket! Nagyon is ismerjük! Mindenkinek <moderálva>,javaslom,irassa be csemetéjét,unokáját olyan iskolába,ahova ezek "járnak",lakjanak a közelükben,aztán majd meglátjuk mennyire lesznek megelégedve az eredménnyel.Ne nekünk akarják oktatni ezt a baromságot.Ott kellene kezdeni:hogy egy rezervátumba vinni mindet,aztán építs magadnak,ha van miből,egyél,ha műveled a földet,nevelj mellé állatot,tanulj meg közösségben élni,ne lopj,csalj,ne az utca sarkon állj,,striciskedj,ne terjessz drogot...stb.Felháborító ez az egész ami ebben az országban van!!!! Javaslom a cigóknak:először ők tanulják meg a magyar ember történelmét,tanulják meg tisztességesen a magyar nyelv helyes írását,olvasását.Tanulják meg,hogy a fémeket nem felszedni,hanem beépíteni,lerakni....stb kell.Tanulják meg hogy ami a boltokban található,azért illik fizetni,nem ingyen van a villanyt,a fűtést...sb,nem alanyi jogon jár nekik a lakás,Tanuljanak rendet,tisztaságot.Mindenért dolgozzanak meg ugyanúgy mint mi magyarok!De lehetne sorolni a végtelenségig,hogy mi mindent kellene nekik megtanulni.ha ezt nem teszik,nem magyar állampolgár,tehát nincs itt keresni valója.Minden országban a bevándorlóknak kell alkalmazkodni.Itt se legyen másképp.”
 • 12. kicsi_lany 2011. február 24. 09:04
  „ennek a püspöknek elment az esze...”
 • 11. elihu 2011. február 24. 08:23
  „Majd akkor tanuljunk a cigók történelméről, ha ők is tanulnak rendesen magyar történelmet!”
 • 10. Beex 2011. február 24. 08:15
  „Erre a tananyagra előre bevarrhatják a gyerekeimnek az 1-est.. de el is fogok azzal beszélgetni, aki megteszi....”
 • 9. quaestor 2011. február 24. 06:56
  „A kötet tananyaggá válna az oktatásban...ez most egy vicc?????
  Nem igazán díjaznám, ha bármelyik gyermekem egy ilyen "tankönyvvel" ballagna haza a suliból. Mi több...valószínűleg igencsak kiakadnék.
  Miért kellene megszeretni őket??? Ezt hadd én döntsem el, s ha utálni óhajtom eme népcsoportot, úgy gondolom ez szívem joga. Nyilván okom van rá. Vagy az én, és gyermekeim személyiségi jogai ebben az esetben semmisek???”
 • 8. Pikulics 2011. február 24. 02:45
  „"Új cigány népismereti könyv a katolikus iskolákban"

  Ha a tiltott szót kimoderálják a hozzászólásokból (a hozzászólással együtt), akkor mi a fenét keres a cikkük cimében?

  Moderálják ki kérem a cikket is!”
 • 7. maradando 2011. február 24. 01:14
  „Én tudok várni ! És addig ne haljunk meg, mig Magyrországnak Cigány Pápája nem lesz . :-))”
 • 6. Révfalui-szúnyog 2011. február 24. 00:01
  „Nyugalom! Ez is a folyamat része. Köztudott, hogy Magyarországot felvásárolják, egyidejűleg az őslakosságot kifosztják és elszegényítik. A cigányság patronálása csak addig fontos, amíg ez a magyarságot terheli és őt gyengíti. Mihelyt megtörténik a hatalomátvétel, a cigányokat úgy fogják gyéríteni, akár testvéreimet nyaranta a vízpartokon.
  A nevezett püspök a választott nép fia, s a katolikus székből árnyékban tudja tolni a szekeret. Erről szól ez a mutatvány és nem holmi félreértelmezett krisztusi szeretetről.”
 • 5. vienna 2011. február 23. 23:31
  „Ismerjük őket sajnos túlságosan is.”
 • 4. Lone_wolf.. 2011. február 23. 23:17
  „Micsoda egy szar!Ezt bezzeg meg kellett írni mi? Ilyenekre kapja a pénzt az újság?”
 • 3. széchenyi12 2011. február 23. 22:16
  „Újabb fajvédő próbálkozás, teljesen hülyének nézik a gazdanépet!”
 • 2. Jánosi 2011. február 23. 21:50
  „Nem tudom eldönteni, hogy ez most vicc vagy komoly!”
 • 1. kamillas 2011. február 23. 21:36
  „Nekünk KELL megtanulni szeretni őket???? Hol élünk uraim és hölgyeim? Hagyjam magam kirabolni és megöletni? Ez a helyes magatartás? Még a végén törvény kötelezi az államalkotó magyar nemzetet, hogy vesse alá magát <moderálva> kívanalmainak.
  Már megint a farok csóválja a kutyát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világkereskedelem már a válság előtti szintre emelkedett

A világkereskedelem értéke először haladta meg a válság előtti szintet tavaly decemberben, a múlt év egészében pedig 15,1 százalékkal bővült. Tovább olvasom