Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Új anyaggal hatékonyabb üzemanyagcellák

Új összetételű anyaguk lehetővé teszi, hogy a polimer-elektrolit membrános üzemanyagcellák magasabb hőmérsékleten, olcsóbb fém felhasználásával működjenek.

Az üzemanyagcella a kémiai energiát közvetlenül alakítja át elektromos energiává: hidrogént és oxigént egyesít vízzé, miközben elektromos energia termelődik. A jelenleg használt polimer-elektrolit membrános (PEM) üzemanyagcellák csak 90 Celsius fok alatt képesek a hidrogén átalakítására, amelyhez platinát alkalmaznak.

George Shimizu, a Calgary Egyetem kémikusa és kollégái azonban új anyaguk segítségével elérték, hogy akár 150 Celsius fokig használható legyen a PEM üzemanyagcella, így olcsóbb fémet is alkalmazhatnak bennük a jövőben, és az energiatermelés hatékonysága is emelkedik.

A magasabb hőmérsékletet az tette lehetővé, hogy víz helyett magasabb forráspontú anyagot vettek igénybe a kutatók, amelyet egy különleges molekuláris vázban ejtettek csapdába. Shimizu tavaly nyújtotta be szabadalmaztatásra új módszerét az Egyesült Államokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karsai Zita Dubaiba költözik

A táncosnő Dubaiba költözik, hogy végre együtt lehessen férjével, Margl Tamással, aki egy ideje egy… Tovább olvasom