Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Tűzbe hozunk ismét!

Hogyan vegyem rá magam a mozgásra? Semmi kedvem hozzá. Épp így érzel? Ha a lelkesedés alábbhagyott, van megoldás. Figyelj!


Időről időre a legkitartóbb sportolókkal is előfordul, hogy motivációs szintjük csökken, edzésmunkájukból eltűnik a szükséges energia, dinamika, az a bizonyos "tűz", amely elengedhetetlen feltétele az eredményességnek, a fejlődésnek.

Sportemberek sokasága ismeri a mondást, mely szerint fájdalom nélkül nincs fejlődés. Edzéseiket ezért rendszeresen teljes erőbedobással, mindent beleadva végzik, ami rövid- és középtávon kifizetődő, később azonban /a szervezet testi-lelki tartalékainak lemerülése miatt/
túledzéshez vezethet.

Szakemberek ezért javasolják a ciklikus edzésmunkát, melynek lényege, hogy a sportolók egyes periódusokat keményen, másokat kicsit visszafogva hajtanak végre annak megfelelően, hogy csúcsformájukat mikorra kívánják időzíteni.

A motiváció csökkenésével gyakran együtt jár a hit elvesztése /abban, hogy kitűzött céljaikat el fogják érni/, koncentrációs képességük csökkenése, a testedzés közben és után fellépő kellemes érzések utáni vágyakozás eltűnése.Ilyenkor segíthetnek azzal, hogy tréningmódszereiket, a használt gyakorlatokat, eszközöket, sorozat- és ismétlésszámokat megváltoztatják. Lényeges, hogy újonnan kidolgozott edzéstervük alkalmazkodjon egyéni képességeikhez, céljaikhoz, ambícióikhoz! Ne másolják profi versenyzők edzésterveit, ezzel többet ártanak, mint használnak!

Megoldást jelenthet az is, hogy egy rövid időre félreteszik szokásos sporttevékenységüket /például a súlyzós edzést/, és helyette újat /mondjuk futást, evezést, kerékpározást/ választanak.
Néhány további tipp a motiváció felkeltéséhez:
- Próbáljanak más időben edzeni!
- Váltsanak /keressenek/ edzőpartnert!
- Edzés közben hallgassanak új zenét!
- Váltsanak edzőtermet!

Végezetül: próbálják pozitívan szemlélni az egész folyamatot, amely arra biztosan jó, hogy az embert kimozdítsa a megszokott, gyakran rituálészerűen elvégzett edzésmunka végrehajtása alól!

Bögi Viktor személyi edző
SpeedFit stúdió
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak az olasz nők karcsúsodtak

Legyőzték vagy lefogyták (mondhatnánk) a világot az olasz nők, derül ki egy kutatásból, mely arról… Tovább olvasom