Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Tutanhamon kincseinek másolatai Budapesten

Az ősi Egyiptom titokzatos világába történő időutazásra invitálja a látogatókat a Tutanhamon sírja és kincsei című kiállítás, amely szombattól fél éven át tekinthető meg a Vam Design Centerben.

A tárlat, amely neves egyiptológusok ellenőrzésével készített hiteles múzeumi másolatokat (replikákat) vonultat fel, a felfedezők bőrébe bujtatja az érdeklődőket, akik abban a formában láthatják a tárgyakat, ahogyan Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél pillanthatta meg 1922. november 4-én a fantasztikus leletegyüttest.

Mint a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, a tárlat ötlete egy évtizede született Németországban. Anyagát végül 2008. márciusában mutatták be Zürichben, ott nézte meg Hegedűs László, a budapesti kiállítást szervező Multimédia Kft. producere, s mivel a szervezők naptára 2012-ig betelt, a magyar szakember javaslatára készült el a második utazótárlat anyaga, amelyet több mint egyéves tárgyalások eredményeként sikerült elhoznia a magyar fővárosba.

Christoph Scholz projektigazgató kifejtette, hogy bár egy eredeti műtárgynak sajátos varázsa, aurája van, a replikakiállításoknak is van létjogosultságuk. A Tutanhamon sírjából származó tárgyak egy részét 1961-1981 között utaztatták a világban. Hosszú szünet után a 2000-es években rendeztek Tutanhamon-tárlatot, amelyet tavaly Bécsben mutattak be, jelenleg pedig az Egyesült Államokban "turnézik", ám ez csupán 70, többnyire jelentéktelen vonultat fel. Tutanhamon híres aranymaszkja valószínűleg már sohasem hagyja el a kairói Egyiptomi Múzeumot, a fáraó három koporsójából a két külsőt pedig még soha nem utaztatták, hiszen jelenleg is a Királyok Völgyében, a sírkamrában őrzik őket.

A múzeumok világszerte gondolkodnak a replikák készítésén, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság pedig a Királyok Völgyének "lemásolását" fontolgatja. A projektigazgató kitért arra is, hogy az összes replikát, több mint ezer tárgyat a legjobb egyiptomi kézművesek ötéves munkával készítették el teljes részlet- és mérethűséggel, hagyományos eljárások és modern gyártási módszerek alkalmazásával. Martin Falck német egyiptológus, aki kollégájával Wolfgang Wettengellel felügyelte a replikák készítését, a tárgyak kiválasztásáról elmondta, hogy a sírkamrában ötezernél több leletet fedeztek fel.

A legfontosabb tárgyak hiánytalanul megtalálhatók a tárlat anyagában. Ami a többit illeti, minden tárgycsoportból néhányat választottak ki. Így például Tutanhamon túlvilági életét 413 usebti (szolgaszobrocska) volt hivatott segíteni: 365 az év minden napjára. Továbbá volt 36 munkafelügyelő, egyénként 10-10 napra, valamint 12 főfelügyelő az év minden hónapjára. Közülük csupán néhányat, a legjellemzőbbeket készítették el. A 2500 négyzetméteres kiállításon egymás után nyílnak meg a sírkamrák, pontosan azt a látványt nyújtva, amely a felfedezők szeme elé tárult annak idején.

Ám mielőtt a látogatók a sírkamrába lépnének, multimédiás eszközök segítségével megismerik Howard Carter életét és Tutanhamon történetét. A tárlat második része teljes pompájában mutatja be a legfontosabb leleteket. Kincsekkel teli dobozok és ládák láthatók, megtekinthető a sír mélyén álló kvarcit szarkofág másolata, a kairói Egyiptomi Múzeumban kiállított szentélyek replikái. Eredeti fényükben tündökölnek a szentélyszekrényekben elrejtett aranyozott istenségfigurák. A tárlat felvonultatja Tutanhamon ékszereit, harci szekerét, s híres aranymaszkjának tökéletes másolatát. Tutanhamon a XVIII. dinasztia második fáraója, aki Kr.e. 1333 és 1323 között uralkodott.

Valószínűleg IV. Amenhotep (Ehnaton) és másodfelesége, Kia királyné fia, aki 8-9 éves gyermekként került a trónra Tutanhaton néven. Uralkodása második évében a megváltozott belpolitikai helyzetben, az Amarna-kor végét jelző gesztussal nevét Tutanhamonra változtatta és Ahet-Aton városából az udvar Memphiszbe költözött.

Uralkodásának kevés további eseménye ismert, fiatal kora miatt Tutanhamonnak nem volt tényleges hatalma. Az ország kormányzása a korszak befolyásos, később fáraói trónra lépő tisztviselői, Eje és Horemheb kezében volt. Építményeit az utódok kisajátították, neve kimaradt a későbbi királylistákból, a királyok Völgyében épült sírja (KV 62) azonban elkerülte az utódok és a sírrablók figyelmét. A tárlat április 26-ig tekinthető meg a VAM Design Centerben (VI. Király u. 26.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oposszumtaposásért ugrott ki a rendőrautóból

Oposszumot taposni ugrott ki egy rendőrautóból egy őrizetbe vett férfi az Egyesült Államokban. Tovább olvasom