Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Turistaadó a milánói dómban

Különbséget akarnak tenni hívők és turisták között a milánói székesegyházban.

A turistákra kiszabott belépőjegyből finanszíroznák a templom helyreállítását. Egyházi adót készülnek bevezetni a milánói dómban - írta a La Repubblica napilap milánói száma azt a tervet kommentálva, miszerint a turistáknak belépőjegyet kell fizetni a műemléktemplomban való látogatásért.

A kezdeményezés a Veneranda Fabbricától, a székesegyház fennmaradásáért már 1387 óta felelős restaurátorműhelytől származik. „Különbséget kell tenni hívők és alkalmi látogatók között. Aki turistaként érkezik, járuljon hozzá az olasz gótika remekművének fenntartásához” - nyilatkozta a sajtónak Angelo Caloia, a Veneranda Fabbrica igazgatója. Caloia professzor emlékeztetett arra, hogy amikor esik Milánóban, a dóm középső hajójába behullik az eső. A számítások szerint a következő négy évben közel harminc millió euróra (8 milliárd forint) lesz szükség a templom sürgős restaurálásához. A 2015-ös milánói világkiállításra egy üveglift építését is tervezik, mely a látogatókat egyenesen a templom tetejére viszi majd fel.

A székesegyházat évente négy millióan keresik fel, hatvan százalékuk turista. A végső szót a milánói kúriának kell kimondani, de a templomi belépőjegy már a kilencvenes évek óta vitatémának számít Olaszországban. A firenzei Santa Maria Novella templomban még 2001-ben merült fel, hogy a turisták fizessenek. A tartomány és a toszkánai fogyasztóvédő egyesületek mondtak nemet a tervre azt hangoztatva, hogy különbséget kell tenni templom és múzeum között. A velencei Szent Márk bazilikába azonban csak jeggyel lehet bejutni, ez azonban a bazilika múzeumába is belépést ad. A hívők a szentmisék időpontjában látogatják a templomot, és ha turisták is vannak közöttük, ilyenkor nem járhatják körbe a bazilikát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskehús volt Ötzi utolsó vacsorája

Ötzi, a kora rézkori vadász halála előtt alig két órával kecskehússal tömte meg a bendőjét. Tovább olvasom