Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Tükörtojás-köd: galaktikus reggeli tálalva

Lencsevégre kapták a Tükörtojás-ködnek elnevezett sárga hiperóriás csillagot.
Galaktikus "reggelit" tálaltak fel a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) kutatói, akik a nagyon nagy teleszkóp (VLT/ Very Large Telescope) segítségével lencsevégre kapták az általuk Tükörtojás-ködnek elnevezett sárga hiperóriás csillagot.

A nemzetközi kutatócsoport tagjainak tanulmányát az Astronomy an Astrophysics című folyóirat fogadta el közlésre. A hiperóriás olyan csillag, amely hatalmas tömeggel és fényerővel rendelkezik, élete során nagyon magas arányú tömegveszteséget szenved el. Vannak fényes kék változók, valamint kék, fehér, vörös és sárga hiperóriások, utóbbiak rendkívül ritka típusú csillagok, mindössze hét ilyen csillagot fedeztek fel eddig. Az IRAS 17163-3907 katalógusjelű csillagszörnyről az ESO VLT teleszkóp-együttesének VISIR nevű infravörös műszerével készítettek felvételeket, amelyeken első ízben látható a "tojássárgáját" körülvevő kettős rétegű, porból álló "fehérjéje" - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon. A gigantikus csillag átmérője körülbelül ezerszer nagyobb, mint a Napé, amelynek fényét ötszázezerszer múlja felül.

Lencsevégre kapták a Tükörtojás-ködnek elnevezett sárga hiperóriás csillagot.
Lencsevégre kapták a Tükörtojás-ködnek elnevezett sárga hiperóriás csillagot.

Tizenháromezer fényévnyire található a Földtől, ez a bolygónkhoz legközelebbi sárga hiperóriás. "Már korábban is ismert volt, hogy infravörös fényben milyen fényesen ragyog ez az objektum, de érdekes módon senki sem azonosította mint sárga hiperóriást" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Eric Lagadec német asztronómus.

Az ESO csillagászai által készített felvételek először mutatták ki, hogy az IRAS 17163-3907 katalógusjelű csillag környezetét, amelyben az anyag két csaknem szabályos körbe rendeződött. Amennyiben a sárga hiperóriást a Naprendszerünk központjába helyeznék, a Föld mélyen "elmerülne" benne, a Jupiter pedig közvetlenül a felszíne felett keringene.
A Tükörtojás-köd környezete elnyelne minden, a Neptunusz pályáján jóval túl lévő objektumot: "fehérjéjének" átmérője ugyanis tízezerszer nagyobb, mint a Nap-Föld távolság. A sárga hiperóriások a csillagfejlődés rendkívül aktív szakaszában vannak, s ezáltal robbanásos "események" egész során szenvedik el. Az IRAS 17163-3907 néhány évszázad alatt a Nap tömegének négyszeresét "köpte ki" magából. Ez a kilökődött anyag képezte a Tükörtojás-köd "fehérjéjét", amelyek gázokból és szilikáttartalmú porból állnak. A felfokozott aktivitásból ítélve a csillag hamarosan erőszakos halált hal - szupernóvaként lobban el. Halála azonban nem lesz hiábavaló: a szétszóródott vegyi anyagok, valamint felrobbanásakor keletkezett lökéshullám új csillagok képződését indítja be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyon baba! - avagy így hódította meg Action Man Barbie-t

Mondják, egy jó verdával mindig könnyebben megy a csajozás. Ennek fényes bizonyítéka ez az… Tovább olvasom