Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Tüdővész járványt okoz a földrengés?

Az év elején Haitit romba döntő földrengés után a szakemberek attól tartanak, hogy jelentősen nőhet a tuberkulózis esetek száma a következő időszakban, és ezért a tbc-ellenes program kiterjesztését sürgetik.

Haiti szigete sok mindenre lehet büszke: a nyugati félteke második legrégibb köztársasága, és az első ország azon a területen, ahol a rabszolgaságot eltörölték. Sajnos, vannak kiemelkedő címei a rangsor másik végén is: például a legszegényebb ország a nyugati féltekén, illetve itt található a legtöbb HIV beteg az amerikai kontinensen.

A tuberkulózis nem ismeretlen az országban, korábban jegyezték már Haitin a legtöbb gümőkorban szenvedő beteget is abban a régióban. Egy erre vonatkozó tanulmány 2007-ben kimutatta, hogy a köpet vizsgálatával bizonyított tbc esetek száma 161 volt 100 000 lakosra.

Port-au-Prince, a főváros január 12-én gyakorlatilag összedőlt. Az épületek a legtöbb embert maguk alá temették, a halottak száma 300 000 lehetett. A kórházak nagy része ugyancsak összeomlott és működésképtelenné vált. A rengeteg sérültet nagy nemzetközi segítséggel igyekeztek ellátni.

Kevin Schwartzman kanadai tüdőgyógyász és munkatársai most azt igyekeznek fölmérni, miképp lehetne elkerülni annak a gyakori, nemzetközi tapasztalatnak az ismétlődését, hogy az ilyen mértékű, társadalmi katasztrófa tömegméretű egészségügyi katasztrófával folytatódik.

Az Expert Report of Respiratory Medicine szaklapban közölt tanulmányukban idézik a két világháborút követő időszak statisztikáit is: Hollandiában a második világháború után a tbc okozta halálozás 66 százalékkal megnőtt és a betegséggel fertőzött esetek száma 77 százalékkal emelkedett.

Az elhelyezési körülmények hirtelen romlása a földrengés után: az összezsúfolt elhelyezés, a rossz táplálkozás fokozza a tuberkulótikus fertőzésre hajlamosító körülmények esélyét. Alapvető kérdés, hogy a ma már hatékony gyógyszeres kezelés szükség esetén mennyire gyorsan kezdődhet és biztonságosan folytatódhat.

A tüdőgyógyász szakértők hangsúlyozzák, hogy szükség van Haiti szigetén is a tbc-ellenes program kiterjesztésére. Ha most erre ötmillió dollárt (1,1 milliárd forint) költenének, 50 000 haláleset lenne elkerülhető és az egészségügyi megtakarítás a jövőben meghaladná a 130 millió dollárt - válik a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák Európában és Ázsiában

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák sújtják Európa és Ázsia több országát. Tovább olvasom