Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Továbbra sem fittek a kínaiak

Bár az elmúlt években némiképp javulást mutat egészségi helyzetük, továbbra sem elég fittek a kínai felnőttek - derül ki a sporthivatal legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréseiből.
A korábbi évekhez képest többen és többet mozognak a kínai lakosok közül, az arány ugyanakkor továbbra is alacsony, javításához központi ösztönzőkre van szükség - írja a kormányzati intézet, amely országszerte csaknem 91 ezer lakos egészségi állapotát felmérve állította össze legfrissebb statisztikáit.

Az adatokból kiderül: a 20 és 69 év közötti felnőtt lakosság alig több mint fele végzett az elmúlt egy évben valamilyen testedzést, a többiek a szükséges napi aktivitáson túl egyáltalán nem mozogtak. A legkevésbé aktívak táborát a legfiatalabbak adják: bevallásuk szerint a 20 és 39 év közöttiek csaknem 60 százaléka semmilyen sporttevékenységet nem űzött a vizsgált időszakban.

A sporthivatal testforma, általános fizikai állapot és atlétikai képességek alapján négy csoportba osztotta a lakosokat. A felmérés szerint a kiváló formában lévők táborába mindössze 14 százalék jutott be, a túlnyomó többség, több, mint 40 százalék a legalacsonyabb "nem megfelelt" tábort gyarapítja.

A felmérés az elhízottak arányát külön is vizsgálta. Eszerint százból 14 férfi és 10 nő bizonyul ma kövérnek Kínában, ami megfelel a korábbi, független felmérésekben találtaknak. A derék szélesedésének legfőbb okaként az orvosok a mozgás hiányát jelölik meg, melyhez a változó, nyugatiasodó étrend is nagymértékben hozzájárul.

A helyzet kezelésére a kormány már a 2008-as olimpia előtt kampányt hirdetett, azzal a céllal, hogy 2010-ig a lakosság legalább 40 százaléka rendszeresen sportoljon. Ezt sikerült is teljesíteni, ám nem a sportkedv fellendülésének, hanem főképp az iskolákban a napi mozgás kötelezővé tételének köszönhetően. 2011-ben új fitneszprogramot hirdettek meg, a mostani célkitűzés, hogy a jelenlegi ötéves terv végéig, 2015-ig a lakosság 32 százaléka heti három alkalommal legalább napi 30 percet mozogjon. A központ emellett a tornatermek és sportpályák számának növelését ígérte, ami Kína-szerte akár 200 ezer új létesítmény felállítását, ezzel pedig a rendszeres testmozgást végzők számának növekedését jelentheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új sztárpár? Összejött Tóth Gabi és Istenes Bence!

A budapesti éjszakában nem rejtik el a kíváncsi tekintetek elől csókjaikat és enyelgésüket sem. Tovább olvasom