Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Törvény kötelezi az olaszokat a himnusz megtanulására

Az iskolai tanterv részévé tette az olasz parlament a himnuszt, ami ellen az Északi Liga pártja és az olasz iskolaigazgatók szövetsége is tiltakozott.
Az iskolai tanterv részévé tette az olasz parlament a himnuszt, ami ellen az Északi Liga pártja és az olasz iskolaigazgatók szövetsége is tiltakozott.

Százötven évvel Itália egységesítése után az olaszok még mindig nem ismerik himnuszukat. Mostantól az általános iskolától kezdve kötelező lesz a Goffredo Mameli által írt szöveg és a Michele Novaro szerezte dallam ismerete - kommentálta a parlamentben megszavazott törvényt az olasz sajtó. Az újságok ugyanakkor feltették a kérdést, kényszeríteni lehet-e törvénnyel azt, amit az olaszok nem éreznek sajátjuknak.

A Fratelli díItalia (Olasz fivérek) kezdősorral ismert himnusz oktatása ellen hevesen tiltakozott az Északi Liga pártja, melynek politikusai soha nem énekelték a "Róma alatti rabszolgaságot" hirdető nemzeti dalt. Az Északi Liga himnuszként Giuseppe Verdi Nabucco című operájának Vaípensiero áriáját (a Rabszolgakórust) énekli.

"Olaszország olyan mint a Titanic: gyárak zárnak be, a családok nem tudják kifizetni az adókat, nincsen pénz a diákokra, de a parlament Mameli himnuszával tölti az időt" - méltatlankodott Matteo Salvini, az Északi Liga főtitkára.

A himnusz kötelezővé tételét idejétmúlt döntésnek nevezte az iskolaigazgatók szövetsége, amely azt is "tévedésnek" tartotta, hogy a parlament döntsön a tantervről.

Azt, hogy az olaszok nem ismerik az 1847-ben írt himnuszukat, Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök is észrevételezte, aki 2002-ben szégyennek nevezte, hogy az olasz labdarúgó-válogatott játékosai és a szurkolók sem tudták kívülről a himnuszt. Azóta a stadionokban megtanulták.

Roberto Benigni Oscar-díjas színész-rendező a tavalyi Sanremói Táncdalfesztiválon a Mameli-féle olasz nemzeti himnusznak szentelte beszédét.

Olvasóink írták

  • 2. Mankapunka 2012. november 10. 11:34
    „Nálunk alap volt,hogy mindenki tudja a Himnuszt általánosban.”
  • 1. accelerator 2012. november 09. 18:24
    „Nálunk a tízparancsolatot kellene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pornóoldalon virít a sorozatsztár - videó 18+

Felnőtteknek szóló oldalon látható teljesen meztelenül a román sorozatok üdvöskéje, Laura Cosoi. Tovább olvasom