Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Török korba repítenek az idei dunaföldvári várjátékok

A török korba tehetnek idén időutazást a dunaföldvári várjátékok vendégei.
A május végi rendezvényen még leányszöktetés is lesz, Egyszer 1999-ben volt már török várjáték Dunaföldváron, azóta minden évben más történelmi kort idéztek meg. Mostantól ennek vége: az új koncepció szerint a jövőben minden évben a török kort jelenítik meg.

Az idei programnak az is aktualitást ad, hogy a Pécs EKF2010 program is zászlajára tűzte a nyitást a Balkán felé, de az elsődleges indok a vár törökkori szerep volt - mondta el Pataki Dezsőtől, a művelődési ház igazgatója az MTI-nek. A vár csonka tornyát török torony néven is emlegetik, mert majd’ 150 éven át volt török kézen. Katonai, hadászati jelentősége sohasem volt, de mint dunai átkelő, stratégiai szerepet játszott.

Ezt felismerve állomásozott itt hosszú időn keresztül török sereg. A város egyetlen legendája – a fekete kötény legendája - is ehhez a korhoz kötődik. Ez a momentum játékos formában a május utolsó hétvégéjére tervezett várjátékokban is megjelenik. A művelődési ház vezetője hozzáfűzte, hogy a tematikának megfelelően mind a műsorokban, mind gasztronómiai kínálat terén, illetve a külsőségekben is a török időket idézik majd. A XVI. századi viseletekkel és fegyverekkel interaktív bemutató keretében ismerkedhetnek a vendégek.

Az előadás során a történelmi háttér ismertetése párosul a fegyverhasználat, valamint a korabeli harcászat alapismereteinek demonstrálásához. Az Egri Vitézlő Oskola tagjai azontúl, hogy megismertetik a vendégekkel a török viseletet, fegyvereket, kisebb dramatikus játékkal is készülnek. Mint Pataki Dezső elárulta, izgalmasnak ígérkezik a bemutató, hiszen még leányszöktetés is lesz. Egyenesen Pécsről, Európa Kulturális Fővárosából érkezik majd az Arasinda együttes, amely magyar zenészekből alakult 1996-ban Budapesten. Az Arasinda sajátos hangzásvilága a török népzene és az etno-jazz ötvözetéből jön létre.

A zenekar Közép-Kelet-Európában egyedüliként foglalkozik hagyományos és feldolgozott török népzene előadásával. A helyi gimnázium mindig kirukkol valamivel a várjátékokra. Idén sem lesz ez másként, a Szaffit adják elő, amely ugyan későbbi korban játszódik, de kötődik a program tematikájához. A várbéli kiállítások is csatlakoznak a török kori miliőhöz. Egy galériában már meg is nyílt a Kilim című összeállítás török szőnyegekből, kiegészítőkből, és június 13-ig látható.

A vártoronyban ma még a Vak Bottyán kiállítás látható, de Pataki Dezső szavai szerint azt is lecserélik, és a helyét török enteriőr veszi át. A dunaföldvári várjátékokat május 30-án 10 órakor toronyzene nyitja, este hatkor török táncház zárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eurovíziós Dalfesztivál - Esélyeket latolgat a Google

A résztvevők népszerűségének mérésével próbálja megjósolni az 55. Eurovíziós Dalfesztivál eredményét… Tovább olvasom