Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Tömegközlekedés a szomszédban: nyugodtan lehetünk irigyek

Miközben a BKV 320 forintért kínálja egy útra a vonaljegyet és 9800-ért a havibérletet, Pozsonyban egy órát utazgathatunk 200 forintból, Prágában 54 ezer az éves bérlet, Zágrábban ingyen magunkkal vihetjük a házastársunkat a hétvégén, Ausztriában pedig magunknak nyomtathatjuk az interneten vásárolt tikettet.

Jegyeket, bérleteket tessék - körülnéztünk néhány szomszédunknál.

Prága: add kölcsön az éves bérleted!

Prágában életkor alapján 7 csoportra osztják az utasokat. 6 éves kor alatt ingyenes a tömegközlekedés, 6 és 15 éves korig külön kedvezményes tarifát kapnak a gyerekek, 15-19 éves korig érvényes a junior díjszabás. 19-26 éves kor között a diákigazolvánnyal rendelkezők a tanulói tarifa szerint válthatnak jegyet és bérletet; ez a díjszabás megegyezik a juniorokéval. A szenior kategória a 60 és 70 év közötti nyugdíjasoké, 70 fölött ingyenes a tömegközlekedés.

A legolcsóbb jegy közlekedési eszköztől függően 20 vagy 30 percre érvényes, felszíni átszállásra nem jogosít fel. Ára 18 korona (nagyjából 200 forint). A "normál" jegy 75 percig érvényes, ebben korlátlan számú átszállás is benne van, ára 26 cseh korona (valamivel kevesebb mint 300 forint).

Az éves fényképes bérlet ára 4750 korona (54 ezer forint alatti összeg), fénykép nélkül 6100 koronát kérnek érte - a 69 ezer forint körüli összegért cserébe a bérlet bármikor szabadon átruházható, kölcsönadható, érvényességének kezdete szabadon meghatározható. A 3 és 5 napos jegyek, illetve a fénykép nélküli havi, kéthavi és éves bérletek tulajdonosaival ráadásul hétvégén és ünnepnapokon ingyenesen együtt utazhat egy legfeljebb 15 éves gyermek. Ez kompenzálhatja azt a tényt, hogy a 3 napos jegy drágább (330 korona), mint 3 darab 1 napos jegy (100 korona).

Pozsony: 1 óra tömegközlekedés 200 forint; csúcs idején otthon maradnak a nyugdíjasok

A pozsonyi közlekedési társaság, a Dopravny Podnik Bratislava honlapja nem könnyíti meg a turisták dolgát: csak szlovákul tud, az angol és német verzióra mutató link hibás. Cserébe az egynapos turistajegy ára nem éri el az 1000 forintot, és SMS-ben is megváltható. Emellett 2 napos, 3 napos és 1 hetes turistajegyet is válthatunk.

Az egyszeri utazásra jogosító jegyek időre válthatóak, a legolcsóbb, 15 perces, átszállásra nem jogosító tikett 0,5 euró, nagyjából 150 forint. A 60 perces jegy (ami hétvégén 90 percig érvényes) ára sem éri el a 200 forintot. 6 év alatt és 70 fölött itt is ingyenes a tömegközlekedés, a 6-15 éves gyerekek, a diákok és a nyugdíjasok kedvezményes jegyet válthatnak, ezek ára éppen a fele a korábban említetteknek.

A bérletárak megállapításához a várost 2 tarifazónára osztották, a kizárólag az egyik zónára érvényes bérletek értelemszerűen olcsóbbak, mint a mindkét zónára érvényesek. A felnőtteknek 67 ezer forint körüli összeget (239 eurót) kell kifizetniük az éves bérletért, a diákoktól és a nyugdíjasoktól ennek csak a felét kérik el. 30 és 90 napra létezik speciális nyugdíjasbérlet is: ezek ára mindössze 3000 illetve 7800 forint körüli euró, cserébe nem érvényesek a reggeli és délutáni csúcs idején (reggel 6-tól 9-ig, illetve délután 2-től 5-ig). Ezzel az eszközzel csökkenthető a zsúfoltság a tömegközlekedési eszközökön, miközben a napi időbeosztásukat szabadabban alakító nyugdíjasok gyakorlatilag anyagi kompenzációt kapnak rugalmasságukért.

Az árakat a mindkét zónára érvényes bérleteknél emeltük ki, ha azonban csak az egyik zónában utazgatunk, még olcsóbban megúszhatjuk a közlekedést. Az éjszakai járatokra külön jegyet kell váltani; 11 ezer forint körüli összegért azonban az egész évre, mindkét zónára megválthatjuk az éjszakai kiegészítő bérletet.

Zágráb: napijegy 1000 forint alatt, díjmentesen szállítható házastárs

Horvátország fővárosában nem olcsó mulatság a tömegközlekedés. Zágrábban 8 kuna (kb. 310 forint) egy jegy, mobiltelefonon 10 kunáért válthatjuk meg az utazást. A jegy 90 percig érvényes. Az éjszakai járatokon ennek duplájába kerül egy menet. Ha sokat kirándulunk a városban, érdemes 25 kunáért (kevesebb mint 1000 forintért) napijegyet venni, amiben már az éjszakai felár is benne van.

A havibérlet teljes áron kb. 11200 forintnak megfelelő 290 kunáért váltható. A diákok és a nyugdíjasok ennek kevesebb mint harmadát, 83 kunát fizetik a bérletért. Az éves bérlet ára 10 havibérlet árának felel meg, ráadásul hétvégén és ünnepnapokon a bérlet tulajdonosának házastársa vagy gyermeke ingyen utazhat a bérletessel együtt.

Bécs: nyomtass magadnak buszjegyet!

Bécsben a Wiener Linien szállítja az utasokat. Honlapján keresztül megrendelhetőek a jegyek és bérletek, még a fényképes változatok is megválthatóak az interneten, csak fel kell töltenünk a fotónkat. Az egyszerűbb jegyeket, bérleteket akár magunknak is kinyomtathatjuk, a megrendelt éves bérleteket nagyrészt postán küldi ki a közlekedési társaság.

Egy útra 1,8 euróért (500 forintért) árulnak jegyet, a 4 útra szóló jegy 7,2 euró. 4,6 euróért bevásárlójegyet vehetünk, ez reggel 8 és este 8 között érvényes. A 24 órás jegy ára 5,7 euró (kb. 1600 forint). Havibérletet 49,5 euróért, közel 14 ezer forintért kaphatunk teljes áron.

Ha egész évre tervezünk, 449 euróért (kb. 125 ezer forintért) válthatunk teljes árú fényképes bérletet. A nyugdíjasok bérlete ennek a felébe kerül. A 15 évnél fiatalabbi diákok az iskola és az otthonuk között évi egyszeri 19,6 euró (5500 forint) befizetése esetén díjmentesen utazhatnak; ezeknek a diákonak iskolai szünetek esetén a tömegközlekedés szintén díjmentes. A Bécsben lakó, felsőoktatásban résztvevő diákok pedig 50,5 euróért egy teljes szemeszterre megválthatják bérletüket.

Bukarest: 85 forintos vonaljegy

Bukarestben díjmentesen tömegközlekedhetnek a 7 évnél fiatalabb gyermekek, a Decemberi Forradalom hősei és az ő leszármazottaik, a veteránok és a rokkantak. 1,3 lej (85 forint) az egy útra szóló vonaljegy, 8 lej (kb. 530 forint) a napijegy. Az összes útvonalra érvényes havibérlet 50 lej (kb. 3300 forint). A tanulók és a nyugdíjasok 50 százalékos kedvezménnyel válthatják meg a bérleteket. Éves bérletet nem forgalmaznak, a jegy nélkül utazók büntetése megegyezik a havibérlet árával.

Budapest: 320 forintos vonaljegy, 9800 forintos havibérlet

Budapesten a vonaljegy ára 320 forint, ez egy utazásra, átszállás nélkül érvényes. Ez alól a metró az egyetlen kivétel, a Deák téren újabb lyukasztás nélkül válthatunk másik vonalra. 24 órás jegyet 1550 forintért kaphatunk, a hetijegy ára 4600 forint.

A havi Budapest-bérlet teljes áron 9800 forint, tanulóknak és kisgyerekeseknek 3850 forint, míg a nyugdíjasoknak 3700 forintba kerül. Az éves bérlet ára 107 800 forint, azaza BKV csak egy hónapot ad ingyen azoknak, akik a havonta történő bérletvásárlás helyett egy évre előre leszurkolják a viteldíjat. A BKV a diákoknak 5 hónapra érvényes szemeszter-bérletet is kínál: ennek ára 18 ezer forint. A BKV-nál váltott bérletek másra nem ruházhatóak át.

Olvasóink írták

  • 2. egysoproni_ 2010. augusztus 11. 00:06
    „Így van. 65 év felet tés nem 70 felett utazhatnak ingyen ez előny nekünk. A Bpi 320 Ftért vagy a soproni 240/280 Ftos viteldíjért nem 1 órát hanem az útvonal teljes hosszában utazhatok időtől függetlenül. Az éves bérlet azthiszem nincs Sopronban de a negyedéves 16060 Ft ami 1 évre számolva 64240 Ft ami azért úgy gondolom, hogy vetekszik bármely szomszédos ország áraival. Tudom, a cikk budapesti árakról szól, de vannak kissé olcsóbb városok is hiszen a távolságok sem egyformák a városokban. Bpen 1 kerület akkora mint az egész Sopron. Szerintem nem kell nagyon irigykednünk az ottani viteldíjakra.”
  • 1. janika 2010. augusztus 10. 20:28
    „Magyarországon meg ingyen utazhat a 65 év feletti "nyög" díjas! Persze, ha van egészsége és elég pénze a "körítésre"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Optimisták a magyarok a válság végével kapcsolatban

Optimistábbak a magyarok a nemzetközi átlagnál a válságból való kilábalás megítélésében: amíg… Tovább olvasom