Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Többet lógunk, mint az osztrákok

A magyar dolgozók lógósabbak, és 2008-ban akár 30-40 millió forintos kárt is okozhattak cégüknek azok, akik egészségesen mentek táppénzre.

Az osztrák és magyar dolgozókat foglalkoztató építőanyag gyártó Leiler cégcsoport elemezte Ausztriában és Magyarországon dolgozók 2008-as munkamorálját. Az elemzés szerint: a magyarok lógósabbak, mint a szomszédban dolgozók.

A Leier cégcsoport vizsgálata rámutat arra, hogy 2008-ban akár 30-40 millió forintos kárt is okozhatnak cégüknek azok a dolgozók, akik egészségesen mentek táppénzre. A győri székhelyű Leier cégcsoport ezért most levélben kér segítséget az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, hogy valamilyen formában rendezni tudja ezt a helyzetet.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megbízásából 2007-ben országosan 74 ezer alkalommal vizsgálta 276 úgynevezett felülvéleményező orvos, hogy jogosan van-e valaki otthon táppénzen. A megvizsgáltak 5,6 százalékát nyilvánították keresőképessé – olvasható a Leier cég elemzésében.

Dolgos kezek
Dolgos kezek

A győri székhelyű vállalat ügyvezetője szigorúbb intézkedéseket szorgalmaz a hatóságoknál. Komlós Andor elmondta, cégüknél az utóbbi két évben megduplázódott azon munkavállalóik száma, akik így mennek el pihenni, vállalnak feketén idénymunkát vagy húzzák az időt és kapják a táppénzt munkaviszonyuk megszüntetése előtt. Az építőanyag-gyártó cégcsoport ügyvezető igazgatója rámutatott, mivel a dolgozó betegségének első 15 napjában a munkáltató köteles a munkavállaló bérének 80 százalékát fizetni, utána pedig a táppénz egyharmadát, ezért az így kifizetett plusz költségük a helyettesítéssel együtt idén januártól októberig elérte a 29 millió forintot. Az igazgató megjegyezte, a szomszédos Ausztriában lévő üzemeikben csak nagyon ritkán találkoznak ilyen esetekkel.

A Leier cégcsoport elemzése hivatkozik Istántsuly Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatójának véleményére, aki szerint gyakorlatilag társadalombiztosítási csalást követ el az orvos, ha valakit jogtalanul vesz betegállományba, mivel az „egészséges beteg" az Egészségbiztosítási Pénztártól kapja táppénze kétharmadát.

Istántsuly Dezső elmondta: a munkáltatónak két lehetősége van, ha felmerül a gyanú: vagy bejelenti az esetet az egészségbiztosítási pénztárnál és 12-14 ezer forintos díj ellenében a hatóság ellenőrzi, hogy valóban beteg-e a munkavállaló vagy konkrét bizonyítékokkal közérdekű bejelentést tesz és a pénztár vezetője mérlegel, hogy lefolytassák-e a vizsgálatot vagy sem. Utóbbit bárki megteheti, az előbbit csak a foglalkoztató, akinek – a szakember szerint – érdemes egyszer felvállalnia a 14 ezer forintos ellenőrzési díjat, mert utána visszatartó ereje van a razziának a dolgozók körében. Ahogy annak is, hogy a dolgozó munkaviszonya azonnali hatállyal megszüntethető, ha bebizonyosodik róla, hogy jogtalanul van táppénzen. Az igazgató azonban megjegyezte, a probléma az, hogy sok esetben csak pár napot tölt táppénzen a munkavállaló és mire a felülvizsgáló orvos kimegy hozzá, ő már vissza is állt a munkába.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. pmc 2009. január 22. 02:23
  „a táppénzcsalás a 80-as évekbe volt divat,
  a kapitalizmusba ez nem jellemző,
  örül az ember ha dolgozhat,
  hol él az aki ezt kitalálta ? 1980-ban ?”
 • 31. satan 2009. január 20. 01:41
  „LEIER............. hogy egy kicsit TISZTA VÍZ legyen a pohárban minden ITT reagáló netezőnek.... Herr Leier AZT tudja, -mondja, amit néhány, valóban segg-hülye megbízott vezetője a szájába ad magyarázatként. Mivel óriási tempóban zuhan a minőség, ezzel együtt a bevétel... tehát kaki van a LEIER üzemekben.... AZT egyik sem mondja, hogy állandóan baszo..-ják a melósokat, kötelező bunkó-tahónak lenni az emberekkel, ezért sok-sok esetben azért HÚZnak táppénzre, mert mennek át, VAGY KERESNEK más munkahelyet... Ejnye-bejnye Herr Leier...sokan nem hittük volna, hogy ilyen amatőr vagy (vagy ha sokat vállalsz, és az már ellenőrizhetetlen, akkor ITT a fizikai határod.) tönkre tesznek a "vezetőid", mielőtt észreveszed....... Egy jó cégnél, 40 fokos lázzal, gipszelt lábbal-kézzel is mennek az emberek, MERT megakarják tartani a munkájukat. Téged a megbízott vezetőid simán tönkre-vágnak....”
 • 30. Imcsi 2009. január 03. 09:12
  „"Hanem_Haigen: Hiszen a munkáltató veszít, ha beteg vagy, de így ez a kockázat lehetne közös."
  Nálunk én is veszítek, ha BETEG vagyok!”
 • 29. Hanem_Haigen 2009. január 02. 00:34
  „Magyarországon kevés olyan munkáltató van, aki betartja a munka törvénykönyve legalapvetőbb előírásait. Sokunknak lehet ismerős a fizetés "csúszása", szabi nem kiadása vagy csak papíron kiadása; jó esetben két naponként kicsepegtetése, pihenőidő be nem tartása. Havi egyenlőtlen munkarendben dolgozók "előnyben"!
  Jogszerűtlen felmondások, amelyek soha nem jutnak el munkaügyi bíróságra. Dolgozó felmondásakor fizetés visszatartás, és még sorolhatnám.

  De a miracle által említett 0 %-tól felfelé táppénz szerintem nem hülyeség. Egyfajta "önrész". Hiszen a munkáltató veszít, ha beteg vagy, de így ez a kockázat lehetne közös.
  A másik ötlete viszont nem életszerű. Én évente járok munkaköri alkalmassági vizsgálatra. Kb. 5000 Ft-ba kerülök a cégnek, és 6 percet vagyok benn egy nevetséges pofaviziten.”
 • 28. Imcsi 2008. december 31. 17:41
  „Déja vu érzésem van: mintha ezt a cikket hónapokkal ezelőtt olvastam volna már!
  Leier cégnél-ha ilyen probléma van-házon belül meg lehetne oldani! Nem tudom elhinni, hogy az ott dolgozó vezetők nem találnának erre megoldást! Ha kell, egy-két ötletem lenne! Bár, ha nekem kellene tanácsokat adni, az a céget minősítené!”
 • 27. miracle 2008. december 30. 21:48
  „b.zoli
  Te is ugyanabba a hibába esel, mint itt sok hsz-ó. Teljes mértékben megértelek - sőt igazat adok neked - csak azt áruld el, hogy ennek mi köze ahhoz, hogy valaki kamutáppénzre megy azért, mert éppen lógni akar, akármilyen okból is?”
 • 26. b.zoli 2008. december 30. 20:12
  „22 miracle
  nem tudom hol élsz de a " gazdasági világválság " hatására k.u.r.v.a. sok embert küldtek el cégek zártak be!!!! én közalkalmazotként dolgozom "minimálbérért" ami 65000 még itthon élek mert 1 éve melozok! de ha akarnák is baromi nehéz lenne váltani ezért ülök a fenekemen és teszem a rámbizott melót! ebböl a pénzböl nem h épülni vagy régi házat venni nem lehet de megélni sem. 1 kurva kocsit nem tok venni mert többet kéne fizetnem utána mint a fizetésem ! ezért marad a camping bico! aki meg csak azért megy dokihoz h teljes mértékben 34 oldali undora van az tényleg csalo de azt a dokik dolga lenne jelenteni nem?????”
 • 25. ungi 2008. december 30. 18:22
  „Megint egy lehetöseg, hogy szidjuk a szomszedot. 16 eves M.O. -s munkaviszony utan valtottam, nem bantam meg.Mindenki elött ott a lehetöseg, es szerintem itt azok bunkoznak, akik nem talaltak munkat. Vagy esetleg nem feleltek meg. Mert masok az elvarasok. Meg az arak is. Jöjjön az a nyugateuropai ber, de vele együtt a rezsi, autobiztositas, szemetszallitasi dij, meg a kenyer ara is. Meg a büntetesek is a fekete munkaert, aztan mindjart mashogy latnak egyesek a dolgokat. 16 eves itthoni munkaviszony es 14 eves ottani munkaviszony utan van összehasonlitasi alapom.Ott is szigor van a munkahelyeken, nagyobb elvarasokkal. Kamerakkal, szabadsagbeosztassal, hiba eseten irasbeli fegyelmivel. Mas a munkamoral, mas az atmoszfera, es mas a gondolkodas. Ha mi magyarok olyan jol csinalunk mindent, mar reg elsö helyen kellene allnunk europaban. Es ne jöjjön nekem azzal senki, hogy a kormany hibaja, mert nem csak az öveke, hanem az embereke is. Gondolkodni....”
 • 24. miracle 2008. december 30. 17:54
  „ideals
  Nyugodj bele, lehet ellenőrizni. Akinek nincsen szervi baja, az ne köhögjön, hogy a példádnál maradjunk, maximum akkor illedelmesen, ha rányit a lányára, amikor a barátjával enyeleg. Ahogy meg lehet állapítani, hogy ha valaki beteg, akkor mi a baja, úgy azt is meg lehet állapítani némileg alaposabb vizsgálattal, hogy ki szimuláns. Persze ehhez az orvosnak is partner kéne lennie, nem pedig úgy kezelni, hogy jól van, ha fáj a fejed, meg 2-oldali munkaundorod van mellé, akkor maradjál otthon pár napot Józsikám, de a szüreti borból majd nekem is hozz ám.
  A 30-40-eseknek pedig az átmentett cuclista munkamorálról vannak emlékeik - és tapasztalataik - mivel az egyes helyeken nem sokat változott, ezen a téren sem. Abban viszont igazad lehet, hogy nem ismerik a cuclizmust testközelből, meg a kommunizmust sem, de kommunistázni és ellene tüntetni azt nagyon jól tudnak, de ez már tényleg nem ide tartozik.”
 • 23. ideals 2008. december 30. 17:03
  „Miracle.
  Szerintem a témához szóltam hozzá - kb. úgy, mint mások.
  Ami a 90-es szavazást illeti, nem tűnt fel, hogy azóta eltelt 18 év??? - és kb. akkor most az "öntudatos" fiatal kb. 30-40-es korosztályról beszélünk, akik bizony az úgynevezett kapitalizmusban nőttek fel, és még csak emlékeik sincsenek a szocialsta munkamorálról. Akkor most hogy van a táppénzcsalás? - egyébként te hogy tudod ellenőrízni bárkiről, hogy táppénzcsaló vagy sem??? - ellenőrzöd, hogy köhög-e? LOL”
 • 22. miracle 2008. december 30. 16:48
  „ideals
  Mi lenne, ha a témához szólnál hozzá? Az, hogy ki mennyit (nem) keres, egyáltalán nem legazilálja a táppénzcsalást. Ha nem tetszik, nem kell annyiért elmenni oda dolgozni (kapitalizmus van, a béreket is a kereslet-kínálat határozza meg) és akkor majd Leier úr is kénytelen lesz többet fizetni. Aki pedig mások rovására ügyeskedik (tápénzcsalás, tb-kassza csapolása, orvos becsapása, kollégák kakiban hagyása a mhelyen) az hogy jön ahhoz, hogy ossza az észt, arról, hogy a multi kizsigerel, meg így a fizetés, úgy az adó.
  Igaza van pancsernak, a Zemberek megszokták a cuclizmusban a simlizést és ezt át akarják menteni ill alkalmazzák most is. Tetszettek volna 90-ben másra szavazni, nem most nyavajogni.”
 • 21. pancser 2008. december 30. 16:29
  „Szegény magyarok, piszkosul ki vannak zsigerelve, ezért jogos a táppénzcsalás például. A szocializmus éveiben nagyon megtanultunk nyavalyogni. Talán az életmódot is kellene egy kicsit szidni, ahogy sokan egészségükkel mit sem törődve isznak mint a gödények, de vérnyomásmérőre nem telik. Jó nehéz, egészségtelen ételeket eszünk, sportolni nem sportolni persze, mert drága! Igaz a futáshoz pénz sem kell, de lusták vagyunk. No de ez sem igazolja a táppénzcsalást, meg Leier úr keresménye sem. A kapitalizmust a nép akarta betyárul, szidta a vezetőit a munkahelyeken, mert őmiattuk nem megy semmire. Most meg a kapitalizmus fáj és folytatjuk a jól bevált, szocializmus idején megszokott lazaságot. Egyszerű Leier úr, akiről művezetői észreveszik, hogy túl sokszor, gyanúsan egy-két napra távol van, rugassa ki. Nem kell őket kímélni. Sokan vagyunk kedves Leier úr akik Önnel egyetértünk. Elég volt a visszaélésekből, utcára a táppénzcsalókkal!”
 • 20. ideals 2008. december 30. 15:59
  „Szerintem. Igazítsatok ki, ha egy-két dologban tévedek.

  A Leier úr a 7. bőrt is le akarja nyúzni a magyar dolgozókról. Ez világos. Még mindjárt elmegy beperelni a melósokat, hátha megítéli neki a bíróság, hogy visszakapja valamilyen úton-módon az akárhány milla veszteségét. Leier úr nem az osztrák bért fizeti Magyarországon - erre a fejemet teszem, de még azt is sajnálja! Szerintem főleg azt szeretné, ha ingyen dolgozna neki a magyar...
  Ami az összepakolását illeti, azt nem a táppénzektől fogja függővé tenni, hanem mikor lejár a cég mo-i adókedvezménye, akkor szépen pakol és lelép egy olyan országba, ahol számára jobbak lesznek a feltételek - szintén időlegesen. Ha ott is kitelnek a kedvezmények, szintén tovább lép.

  Iparos. Ha magyar forintban számolsz, akkor magyar forintban fejtsd ki az érveidet, és persze ugyanezt az Eurós költségek-fizetések oldaláról is lécci tedd meg. Én például kiváncsian várom. Nem régen beszélgettem egy magyar fiatalemberrel, aki évek óta dolgozik Bécsben - hivatalosan - hosszabb-rövidebb szerződésekkel, és bizony a bérelt lakás és egyebek kifizetése után (ami nem egy 30 nm-es kis "luk"), kb. havi 600 Eurójuk marad a párjával "mulatozásra" "akármire elköltésre".. - és akkor lehet itt számolgatni. Légy szíves, az eredményeket és az osztrák életszínvonalat (melós szinten is!) tedd közzé.

  Nem tudom, "osztrákiában" mennyi a nyugdíj korhatár, de azt tudom, hogy mire a magyar eléri a kb. 55-öt, addigra minden oldalról ki van zsigerelve, és örülhet, ha eltengődik a 62-ig, amikor aztán annak örülhet, ha nem dobja fel a bakancsot, hanem van még pár esztendeje (illetve lenne!) szépen eléldegélni, már ha nem kell neki valamilyen munkát vállalni ahhoz, hogy a nyugdíja elég legyen a szép öregségre.

  Katasztrofális a helyzet! - és szerintem TILOS! az európai színvonalat bármilyen szinten a magyarországival összehasonlítani!
  MAJD HA LESZ UNIÓS FIZETÉS ÉS ÉLETSZÍNVONAL IDEHAZA, ÉS NEM A BALKÁNHOZ KÖZELÍTÜNK! - MAJD AKKOR! LEHET LEIER ÚRNAK ÉS MÁSOKNAK "kutakodnivalója" A TÁPPÉNZEK ÉS ESETLEGES FEKETE MUNKÁK KÖRÜL!
  BIZTOSRA VESZEM, HOGY AKKOR LESZ MÁSFAJTA MORÁL IS A TÁPPÉNZEK TERÉN.. - egyébként ezer éve "csak" 60 %-ot fizetnek táppénzre és az "irigyelt´" 15 nap, amit a Leier úr kifogásol, ahogy itt látom, adóköteles jövedelemnek számít..”
 • 19. pancser 2008. december 30. 15:40
  „Döbbenetes ahogy a hozzászólók egyike-másika nyilatkozik. A csalókat veszik védelmükbe, mint mondám és tartom is a vélaményemet, MO-on mély erkölcsi válság van, amely ott jár közöttünk a hétköznapokban. Mélységesen elítélendők a táppénzcsalók, az igénybevevők és az orvosok egyaránt. "Miracle" egyeértek Veled!”
 • 18. Imcsi 2008. december 30. 15:36
  „Melyik az a betegség, amelyik pár nap táppénzt igényel?
  Na, jó, hányás-hasmenés esetleg! De olyankor hogy lehet orvoshoz menni?”
 • 17. miracle 2008. december 30. 15:18
  „bzoli
  1. Esetleg gondolkodj el rajta, hogy miért nem adnak annak szabit, akiről köztudott, hogy ilyenkor megsértődik és elmegy táppénzre...én még 99%-ban mindig el tudtam menni akkor szabira, amikor akartam. Igaz egyszer se mentem indokolatlan táppénzre.
  2. Az alapszabi egynegyedével a munkavállaló rendelkezik, ha ezt legalább 15 nappal előbb megkéri, akkor is elmehet szabira, ha a munkáltató a feje tetejére áll. Ha ez nem tetszik (mármint keveselled az egynegyedet), ne nálam vagy a Leiernél reklamálj, hanem a jogalkotóknál.
  3. A fizetés most is "korlátozva" van, vagyis a táppénz kevesebb, mint a fizetés. Csak még így is túl soknak látszik, akárcsak pl a különböző segílyek, vagyis itt is bőven megéri az a kis mínusz a "nyereségért" cserébe.
  4. Ha egyszer tényleg meglépik ilyen irányba, ne engem akarj meglincselni, hanem azokat, akiknek ezt majd köszönhetjük (szimulánsok). (A vasúti átjárónál is a hülyék miatt 40 a max, nem azok miatt, akik ha kell 10-zel, ha lehet 80-nal is átmennének)
  5. Mint írtam nem óhajtom finanszírozni a külföldön dolgozó feketemunkásokat a "betegszabijuk" idején stb. az én általam befizetett tb-ből.
  6. Legfőképpen pedig az ehhez asszisztáló orvost kell először páros lábbal kirúgni, mert addig itt változás nem lesz.”
 • 16. iparos 2008. december 30. 13:54
  „A magyar firkász ismét azt hiszi nagyot alakitott. De hát neki is meg kell élni valamiböl. Nekem itt is, ott is van vállalkozásom, tudok külömbséget tenni.Csak 1 példa: / a többiröl már nem is érdemes beszélni/minimálbért alapul véve, nálunk egy alkalmazott összes rezsiköltsége 140ezer/ho, addig ausztriában 1570 euro. Ezek után el kell dönteni, mit hol éri meg, még ezek után is csinálni!”
 • 15. b.zoli 2008. december 30. 13:33
  „14 miracle

  Tisztelettel kérem h ezt a hülyeséget vond vissza!! te biztos 1 miller vagy a rendes dolgozokhoz képest ! és tudod mikor az ember elöre szol h szabit akar kivenni és nem adnak neki valahogy kénytelen megoldani h ott tudjon lenni ahova menni akart a szabiján! Meg nem is beszélve arrol h ha valaki beteg és megteheti h elmegy orvoshoz mert anyagi helyzete megengedi ( volt mikor édesanyám infulenzásan gürcölt h eltartson minket mert ha elment volna táppénzre éhenhaltunk volna) annak a fizetését ne korlátoztazsd 0% + 10 % max 60% ilyenér meglincselnek !!!! aki meg tényleg azért megy el mert pihenni akar az nem helyes de tudod ez a dokik dolga döntsék el azok ki a beteg ! ne lehessen öket lefizetni!”
 • 14. miracle 2008. december 30. 12:35
  „Teljesen fölösleges itt Leierezni. Nem a cégről van szó, ő csak szóvátette. Mert itthon mindenki csak összekacsint és sunnyog róla. (Arról már nem is beszélve, hogy a z 5. hsz-ó teljesen el van tévedve, nem arról a betegről van szó, aki nem mer elmenni, hanme arról az egészségesről, aki elmegy).
  Szóval nekem mindenesetre tele van a hócipőm azokkal a talpig "becsületes" magyar cégnél is dolgozó magyar munkavállalókkal, akik szüret idején, iskolaszünetben, hosszú hétvégi kis nyarálás előtt "váratlanul" betegek lesznek. Azzal is tele van a hócipőm, hogy a többiek által befizetett TB-ből lébecolnak ilyenkor, meg hogy az ott maradottak természetesen többet dolgoznak miattuk.
  Megoldás:
  1. Időszakos orvosi vizsgálatot minden munkakörhöz. Meg kell egy minimum szint, aki annál betegesebb nem alkalmas arra a munkakörre.
  2. A táppénzes időszak első napján a fizetés 0%-a, 2. 10%, aztán így emelkedne, de nem 80-ig, hanem max 60-ig. A 3-4 napos lógásokat jobban meggondolná mindenki.
  Az hogy egyébként mennyit keres a delikvens egy TELJESEN más kérdés. Itt a mvállaló és sokszor a doki is: csal. És másnak a kontójára.”
 • 13. pancser 2008. december 30. 12:27
  „Mindannyian hallottuk már a szöveget "kiiratom magam táppánzre". Tegyük a szivünkre a kezünket, melyikünk háborodott fel ezen. Gyanítom egyikünk sem. MO. morális válságban van. Erről nem Leier úr tehet.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékszik még? - 2008 október

Gazdasági válság, gyengülő forint, zuhanó tőzsdeárfolyam, olcsóbb benzin, magasabb kamat,… Tovább olvasom